• 瀏覽: 28,714
  • 回覆: 6
  • 追帖: 6
可以考慮在中國銀行買中國人壽,保證回報4厘保險產品,可以一次過付清或分兩年付清,五年期退保,保證回報4厘,風險係中國人壽執笠。
五年前已經開始買過,之前大約3.2厘左右,今個星期出咗一隻4厘。

熱賣及精選
引用:
原帖由 opclk99 於 2019-1-30 03:46 PM 發表

請問五年期退保即係点?
一次過付清要等幾耐派息?
名稱:富盈未來保險計畫
一次付清$249998.91
一年完结後可開始每年收保證和非保證红利$7875/1125
共$9000(约3.6厘)
可以一直攞到138歲
6年完结年後保證退保現金價值
$250000
如果一直唔退保可以一直取$9000利息,六年後也可隨時退保。
我自己計畫,頭一年也不收取利息,到自己有需要的時候先一次過攞利息,或者退保。
8年一次過取利息约4.3厘,
10年约4.5厘
15年约5.2厘
20年约5.9厘
其實係張利息複式增長。
本人現在有收入
係想早啲計畫退休
將這一類保險做一種比較穩陣的投資,當然可以作你成個投資組合裏面其中一項,份保險最低投保額為廿五萬。
自己覺得呢啲保險靈活性比較大,適合中短期唔需要用呢一筆錢好D。
可以去中銀問下~
而家其實想搵啲穩定投資好難。
一般都係得3,4厘。
之前都喺中國人壽買一啲五年期六年期一次過付款的保險,平均回報得3厘2/3左右。
總之唔想靠政府退休多少乜都要做下😭😭😭😭

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wahcli 於 2019-1-30 09:32 PM 發表

匯豐最近都有,五年回報有25%,平均每年irr是4.56%,不過只限人民幣及網上申請。

五年退保即是要等足五年一次過本利歸還。
例如本金80萬,五年後收回100萬。 ...
呢隻我都喺網上買咗,算唔錯啦,總之有閒錢就乜都買啲啦,就噉擺現金喺銀行真係乜都冇😭

引用:
原帖由 opclk99 於 2019-1-30 10:08 PM 發表

在下都有筆退休金,本考虑投资中银直债。点知近日公報得4.5厘。顶佢個肺,低水到咁点買。家中老虎話不如入滙豐還好回報。左思右想。唔知買乜好。又要low risk... ...
其實有4.5厘好好,股票都有升跌😭

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 無盡勇敢的獅子 於 2019-2-13 09:22 AM 發表

滙豐哪隻......現在還有嗎?
有,上滙豐官網就搵到

引用:
原帖由 無盡勇敢的獅子 於 2019-2-13 10:11 AM 發表

Oh ....thanks ! 
好過我琴日去中國銀行睇果D。 不過, 真係要閒💰至得, 五年期話短唔短😬
呢一類投資五年期唔算長架啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wahcli 於 2019-2-13 11:21 AM 發表

我已買了:

這是我第16份保單。
恭喜恭喜~我都覺得呢一個唔錯

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]