註冊 登入

棋院災難小分享1-5(10/12/2018 update)

棋院災難小分享1-5(10/12/2018 update) E-mail 此主題給朋友

由2006註冊帳號到依家
發現自己原來好少發帖

--------------------我是華麗的分隔線--------------------

大家好,小姓周,教左十五年,算係半個圍棋教練。
三年前開左一間棋院,今個星期就會退租搬鋪,
所以想隨便講幾句,亦歡迎大家問問題。

我本身搞開其他生意的,例如珠寶店咖啡店之類,都係唔上唔落咁。
反正餓唔死,有時都會為興趣玩玩炒散,教教細路搬搬抬抬賣賣野。
話說三年前呢,有班棋友搵我一齊夾份開間棋院,計落應該唔難賺的。
由於有六個人,所以揀左個大少少的樓上鋪,係油麻地長盛中心,租金連管理水電網大約兩萬尾。

災難一:忙
同我預期的唔同,可能真係三個和尚無水飲,實際可以動用的人力連三分一都無。
可能我份人太緊張,見到會議紀錄無人睇,FB廣告無人Like&Share時,其實真係好嬲,
發左次脾氣,之後唔再同佢地開會。

災難二:懶
我真係一個超hea底的人,做珠寶做cafe都係慣左訓到自然醒的。
雖然作為港院代表,我對自己同股東的教學素質都好有信心,
但真係行政時就真係錯漏百出,收錢成日都計到亂哂,
搞到今時今日都係家長自發計錢的,收多收少其實都唔會查得返。
(好彩家長質素高,居然有錢賺,都幾神蹟)

災難三:分
因為每個股東的家境唔同,所以大家都默許股東有需要時係外面接班的。
但係當人人都係外面接班唔入公司數時,其實租個鋪來根本無咩需要。
所以我來緊打算化整為零,拆做一堆細鋪仔,每個人自己搞一間自負盈虧。

災難四:廢
我地有幾廢,外人真係想像唔到,學習能力之差,其實都幾愧為人師。剩係講交租,好似三年唔夠十個月係準時的,唔係計唔切數就係支票戶口儲蓄戶口搞錯,簽名太樣衰俾人彈票,寫錯金額漏左小數位,或者索性係唔記得,總之各種神蹟。最神奇係傾續租時,管理公司居然覺得我地係優良戶客有交齊數...

災難五:嘈
依三年有股東走,走的原因實在太無稽,我依家講出來都應該無人信。我其實覺得好可惜,本身棋院又唔係咩大生意,搞到朋友間有條刺其實好無謂,希望時間可以沖淡一切啦。

雖然真係多災多難,不過依幾年可能係我人生中最愉快的時光。學到好多,教棋時我順便學埋奧數漫畫摺紙之類的雜項,又日日有得同小朋友玩,反正無咩家庭負擔,有得揀應該都會揀返教棋依一條路。依排我都係一至五休息,約約朋友旅行下或返大陸巡鋪,星期六日就教棋咁。如果有機會都歡迎年輕朋友約我食飯的,教育同行尤佳,我真係好中意同人吹水。

周教練(圍棋)
周老師(奧數)
周老闆(Cafe)
周總(碧盈玉器)

很期待下一個挑戰

回覆 引用 TOP

精選樓盤
wow.  香港開棋院,收得夠人好易賺錢!!

人脈夠你一定會好唔一樣

回覆 引用 TOP

我有做其他生意的
所以棋院都係玩票性質多

棋院係相對易
但死亡率都唔低
因為捉開棋的導師多數都好HEA底...

周教練(圍棋)
周老師(奧數)
周老闆(Cafe)
周總(碧盈玉器)

很期待下一個挑戰
引用:
原帖由 JJJJJoey 於 2018-11-26 10:21 PM 發表

我有做其他生意的
所以棋院都係玩票性質多

棋院係相對易
但死亡率都唔低
因為捉開棋的導師多數都好HEA底...
如果有好管理系統,幾hea底都可以做得好好。

我地呢邊做倉既同事,實hea底個教棋老師。>_< 不過行左計分制,都ok積極。

回覆 引用 TOP

我又唔係唔好
只係想提醒下其他人
創業有咩要注意...

周教練(圍棋)
周老師(奧數)
周老闆(Cafe)
周總(碧盈玉器)

很期待下一個挑戰

回覆 引用 TOP

將軍澳都有間,以為是樓主開的

回覆 引用 TOP

完全唔關事呢...

剛剛搵左個新地方
希望係新開始啦...

周教練(圍棋)
周老師(奧數)
周老闆(Cafe)
周總(碧盈玉器)

很期待下一個挑戰

回覆 引用 TOP

棋院災難小分享(2)

可能係太懶
或者係太忙
上星期五好努力咁教完班就立即開始拆野搬野
由早上11點拆到凌晨5點
趕得及係新租戶睇樓前清完...

希望無咩野要再煩啦
另外
可能想挑戰一下自己啦
係死場租左兩個位玩玩
一個叫大埔大日子
一個叫尖咀首都
請各位祝我好運啦XD

周教練(圍棋)
周老師(奧數)
周老闆(Cafe)
周總(碧盈玉器)

很期待下一個挑戰
引用:
原帖由 JJJJJoey 於 2018-12-4 01:37 AM 發表

棋院災難小分享(2)

可能係太懶
或者係太忙
上星期五好努力咁教完班就立即開始拆野搬野
由早上11點拆到凌晨5點
趕得及係新租戶睇樓前清完...

希望無咩野要再煩啦
另外
可能想挑戰一下自己啦
係死場租左兩個位玩玩
一個叫大埔大日子
一個叫尖咀首都
請各位祝我好運啦XD ...
之前嘅家長有冇人照跟你去新地址?

回覆 引用 TOP

謝分享

回覆 引用 TOP

應該都有
唔跟都可以轉上門

周教練(圍棋)
周老師(奧數)
周老闆(Cafe)
周總(碧盈玉器)

很期待下一個挑戰

回覆 引用 TOP

棋院災難小分享(3)

前幾日同家長講開
想揾個地方
所以家長就帶我去睇睇

佢個仔係大日子廣場學英文
我同老闆娘傾左兩句
佢介紹隔離兩格鋪的業主俾我識
於是我地傾完電話就立即簽約
過程係我做咁耐生意最快的
唔夠24小時

業主好好人
今日(4號)交匙
一月一日先起計租

周教練(圍棋)
周老師(奧數)
周老闆(Cafe)
周總(碧盈玉器)

很期待下一個挑戰

回覆 引用 TOP

棋院災難小分享(4)

依幾日的交通費都急升...

今日的行程係
1.青衣出門
2.黃大仙教圍棋
3.大埔放低棋具+同鄰鋪打招呼
4.尖咀+陪朋友睇首都
5.大圍教圍棋
6.黃埔+拎二手家具
7.油麻地見朋友
8.大埔裝組摺枱
9.青衣洗洗睡

希望在這幾天處理好宣傳工作
設計好傳單/新卡片
然後開始派派

地板也未想好怎處理,要上網看看DIY的短片,什麼磚呀板呀真的沒概念。
想要一個大架放棋/書,想好尺寸之後會訂。

周教練(圍棋)
周老師(奧數)
周老闆(Cafe)
周總(碧盈玉器)

很期待下一個挑戰

回覆 引用 TOP

好多人學習下棋?

提示: 違規內容已被屏蔽
伸延閱讀
 23 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。