註冊 登入

派息基金是否要止蝕?價不斷跌

派息基金是否要止蝕?價不斷跌 E-mail 此主題給朋友

如題

上年分段買依家跌左8%

精選樓盤
跌左咁多。派幾多冇用,補吾番。

我今年年頭賣晒基金/etf/ bond,mpf都轉埋。

引用:
原帖由 a0059723 於 2018-11-21 06:23 PM 發表

如題

上年分段買依家跌左8%
是否銀行的老千介紹?

引用:
原帖由 水底永恆的主角 於 2018-11-27 07:46 PM 發表

是否銀行的老千介紹?
x sir 的推介

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 a0059723 於 2018-11-21 06:23 PM 發表

如題

上年分段買依家跌左8%
有冇問 x sir 意見?

這個世界沒有膠神,生活變得沒有快樂。

回覆 引用 TOP

盡快止蝕啦

派息基金 我相信係管理收費數一數二高的投資方法
所謂保證派息, 分又係係你個本金度扣

引用:
原帖由 spirit2008 於 2018-11-30 10:47 AM 發表

盡快止蝕啦

都唔係隻隻都要用本去派!基金投資賺到錢唔洗囉!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 spirit2008 於 2018-11-30 10:47 AM 發表

盡快止蝕啦

食自己肉就係派息, 並非由賺番來既錢派息

仲要比錢人劏自己既肉

回覆 引用 TOP

當做左年金囉, 一直派息取到死果日, 睇下仲剩返幾多本做遺產, 段估唔會變左做負資產卦

引用:
原帖由 cow2cow 於 2018-12-5 01:39 PM 發表

當做左年金囉, 一直派息取到死果日, 睇下仲剩返幾多本做遺產, 段估唔會變左做負資產卦
美債價升,希望可以賺番個價少少

引用:
原帖由 Bigcrownbond 於 2018-11-21 09:33 PM 發表

跌左咁多。派幾多冇用,補吾番。

我今年年頭賣晒基金/etf/ bond,mpf都轉埋。
轉來轉去咪又係蝕手續費, 如果係要成日轉的投資不如買股票, 買債券係長線投資, 放3,5,7年, 只要跌到底唔再跌就穩定, 每月收息吧

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 a0059723 於 2018-12-5 01:40 PM 發表

美債價升,希望可以賺番個價少少
我一直買開收息的債券, 即使頭一兩年跌, 之後一到返買入價咁收左果的息就是賺了

引用:
原帖由 cow2cow 於 2018-12-5 01:46 PM 發表

我一直買開收息的債券, 即使頭一兩年跌, 之後一到返買入價咁收左果的息就是賺了
希望如此,小弟第一次買,個價就由高位係咁跌。
每月派息只不過用價錢去派

回覆 引用 TOP

除非你另外有必賺的投資, 否則不用太著緊, 以我來說, 五十萬本, 每月收三千幾息, 雖然係本蝕左D, 但一路收緊息, 唔信佢一直會跌落去囉

回覆 引用 TOP

係呀, 個派息基金個個月派息後都跌價,
18年3月底買USD13.75, 得番依家USD12.7
咁跌法, 如果一直唔賣, 想問係咪最後個基金價格變零

輕輕的我走了, 正是我重重的來, 我輕輕的一減, 不帶走一寸脂肪
 33 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。