註冊 登入

玩左eBay十年 開網店創業之路分享 你問我答 香討焦點

玩左eBay十年 開網店創業之路分享 你問我答 E-mail 此主題給朋友

我見大家咁喜歡談論開網上商店,我也樂意分享這幾年來做網上商店的經歷。我是由零開始創立這間網上商店,現在每天也有大約50張訂單, 主要是賣模型玩具,例如遙控直升機、無人機這些玩具。
剛剛畢業的時候,唔想返工,於是諗住創業。 我發現入貨其實不是一個大問題,其實在深圳華強北路已經有很多貨可以做,問題是你怎樣找到客戶。

在這幾年的創業生涯中到我買過很多大陸貨,例如手機零件,生日用品,但是我認為最高利潤的就是模型玩具。

我同大家一樣,最起初的時候也是放在ebay上賣。但是後來 ebay的規則越來越嚴格,競爭也非常大,所以我慢慢由ebay轉到亞馬遜上面賣。亞馬遜的利潤其實較eBay為多,主要原因是如果你有一個ASIN取得較高的搜索排名後,就會有很多客戶唔格價地買呢件貨。例如一件貨你可以賺夠十倍,當然就要找些排名要找專業的公司去做。
不過,我聽行家講 最近開一個新的亞馬遜戶口也不是一件容易的事,亞馬遜會查你好多公司資料,所以而家入行做amazon 比以前困難好多。有好有唔好。

其實我在網上買了很多年東西,都賺到錢買車買樓,還可以養到兩個仔女,生活都不成問題。最近我也想到一個很重要的問題,就是如果把所有經濟收入來源也倚靠在ebay或亞馬遜上是非常危險的事。同時間他們收的佣金也不少,大約是十五個百分點。

要解決這個問題,最好的方法就是把現有的客戶引流到自己的網上商店去,這樣可以把價格平宜一點,同時把收入來源分散,可以防ebay 亞馬遜突然間暫停戶口的危險。但是,開網上商店就是一個非常難的挑戰。

經常有人問究竟用什麼工具開網上商店,其實我之前也做了不少研究。Wix 不能滿足我的要求,因為我需要有中英文版本。Line 的網站模板又過於簡單,因為他們始終是網店平台, 其實我很擔心我的客戶資料會因此洩漏出去。 最後唯一的方法,就是找人由零開始做一個網上商店, 自己HOST返。

但後來發現,如果找人做一個網上商店就好價錢非常貴。 Magento網上商店竟然要開價六位數字,貴到離譜。最後自己用2000蚊去點止學嘢自己開網上商店,雖然個樣唔係咁靚,但始終都叫做有自己買嘢的地方,唔使成日怕eBay暫停戶口。

其實引流客戶的方法非常簡單就好,首先你要把網上商店的價錢設定為ebay便宜15%,同時間你要在每天發送的包裹裏面,放一張網店的優惠折扣咭,那麼客戶下次購買的時候就會到你的網上商店購買。這個方法我已用了一段很長的時間,現時網上商店的生意額,基本上是佔我整間公司的40%。還有一點我想說出的,就是一般在網上商店購買的客戶投訴的機會比在ebay上的客戶少很多,因為ebay是非常鼓勵客戶作出投訴的。

以上都是真心分享不喜勿插

精選樓盤
介唔介意講下,你一個月賺幾多錢?

依家eBay 多唔多香港人賣野?貨源有優勢咩?

引用:
原帖由 helloworld123 於 2018-11-19 02:10 PM 發表

介唔介意講下,你一個月賺幾多錢?
夠生活有餘既,可以去下旅行

引用:
原帖由 German9821 於 2018-11-19 02:48 PM 發表

依家eBay 多唔多香港人賣野?貨源有優勢咩?
應該就吾多,而家好多人都整個網站去銷售,只要識宣傳,搵客吾係問題

我都係做亞馬遜,做左差唔多一年
但係基本上都係冇錢賺/蝕錢
樓主可唔可以分享一下做亞馬遜既經驗?我最大既問題係廣告費付出左,但冇單(或者係利潤唔夠cover廣告)

用乜野物流方式呢?運費會否很貴

引用:
原帖由 121378 於 2018-11-19 06:08 PM 發表

我都係做亞馬遜,做左差唔多一年
但係基本上都係冇錢賺/蝕錢
樓主可唔可以分享一下做亞馬遜既經驗?我最大既問題係廣告費付出左,但冇單(或者係利潤唔夠cover廣告) ...
吾應該再賣廣告,因為一定吾得,你要做亞馬遜同SEO

引用:
原帖由 >><< 於 2018-11-19 06:13 PM 發表

用乜野物流方式呢?運費會否很貴
我已經同DHL有合約,吾駛再去郵記寄

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Jackie_jj 於 2018-11-20 11:35 AM 發表

吾應該再賣廣告,因為一定吾得,你要做亞馬遜SEO
其實SEO 點先叫做得好?
基本上應該有既keyword 我都放晒係title bullet point 同backend

我几年前已经停EBAY,得個做字,手續費贵,退货,匯率差

引用:
原帖由 dinoshit 於 2018-11-20 06:46 PM 發表

我几年前已经停EBAY,得個做字,手續費贵,退货,匯率差
岩呀,收你15%都夠你賣廣告,自己開網店或用amazon 好過

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 121378 於 2018-11-20 02:56 PM 發表

其實SEO 點先叫做得好?
基本上應該有既keyword 我都放晒係title bullet point 同backend
其實都睇好多野,仲要睇埋你對手,
你做網店?

現在50張單,如何可以再增加?

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。