註冊 登入

玩左eBay十年 開網店創業之路分享 你問我答 香討焦點

香港運去美國40蚊係用咩方法呢?
應該得郵政e-express 黎寄小件可以?

精選樓盤
引用:
原帖由 Ha_Ha_Shadow 於 2019-1-14 08:53 PM 發表

Below standard咗? 我都十幾年ebay,現今情況,每況愈下是事實,老實說,crossbound trading 因為物流費的急速上升、各國給電商的稅收加上ebay一面倒的return Policy,已經很難再有大錢賺!舉例一件產品cost HKD80, 運費去美國HKD40, 賣USD27,扣除fees 約USD5.5, USD21.5 x 7.6落acount即收約HKD163, ...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Jackie_jj 於 2018-11-19 02:00 PM 發表

我見大家咁喜歡談論開網上商店,我也樂意分享這幾年來做網上商店的經歷。我是由零開始創立這間網上商店,現在每天也有大約50張訂單, 主要是賣模型玩具,例如遙控直升機、無人機這些玩具。
剛剛畢業的時候,唔想返工,於是諗住創業。 我發現入貨其實不是一個大問題,其實在深圳華強北路已經有很多貨可以做,問題是你怎樣找到客戶。

在這幾年的創業生涯中到我買過很多大陸貨,例如手機零件,生日用品,但是我認為最高利潤的 ...
楼主系乜嘢地方和方法可以學到自己制作刚上公司?大謝

回覆 引用 TOP

提示: 違規內容已被屏蔽
另外一問有冇行家玩緊wish?

回覆 引用 TOP

一句月入過唔過3萬 如果冇3萬不如打工好過

引用:
原帖由 鬼屋深情的獅子 於 2019-2-16 01:29 PM 發表

難得居然撞到行家 ,
最近真係越做越苦 郁d都開case
係咪都買家贏

上年我長注在深圳 直接在深圳發貨
但現在回來香港 發現運費係比深圳貴
60g US 都要28蚊
已前無記錯好似是20

希望各位同行多交流意見
唔介意可以加我whatsapp 大家交流下 物流 售後 等問題! ...
禁點解仲要反黎香港?

引用:
原帖由 半空肥沃的羊 於 2019-2-23 01:07 AM 發表

禁點解仲要反黎香港?
除左ebay 仲有其他野做緊😅
不過係大陸做ebay 無論物流、資源都比香港多
除非新產品 香港可以話係呢方面其實唔夠大陸玩

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 a2598927 於 2019-2-23 12:06 AM 發表

一句月入過唔過3萬 如果冇3萬不如打工好過
老實說如果係創業既話好難以一個月的收入來,如果個個月都係穩定月薪 當然是打工比較好,
如果真係有興趣去試可以考慮amazon 日本站/澳洲站

回覆 引用 TOP

我都做過EBAY十年以上,兼職,我係HAE做嘅,但都覺得呢幾年係勁蝕商店費用,無咩TRAFFIC係最大嘅問題,起初做係好多單,寄貨好忙架

引用:
原帖由 邊度有WIFI 於 2019-3-1 12:37 AM 發表

我都做過EBAY十年以上,兼職,我係HAE做嘅,但都覺得呢幾年係勁蝕商店費用,無咩TRAFFIC係最大嘅問題,起初做係好多單,寄貨好忙架
現在太多大陸人做*1蚊搬運工* 做大量listening , 我覺得要做精品路線 做得專先可以避開太激烈的競爭

引用:
原帖由 鬼屋深情的獅子 於 2019-3-1 12:41 AM 發表

現在太多大陸人做*1蚊搬運工* 做大量listening , 我覺得要做精品路線 做得專先可以避開太激烈的競爭
認同,以前都話大陸人唔識英文,香港人可以做轉口港,但係而家啲大陸人又識英文又玩手機同網購,真係唔夠佢嚟
不過自己都係懶嘅

引用:
原帖由 邊度有WIFI 於 2019-3-1 12:58 AM 發表

認同,以前都話大陸人唔識英文,香港人可以做轉口港,但係而家啲大陸人又識英文又玩手機同網購,真係唔夠佢嚟
不過自己都係懶嘅
我有段時間在深圳做 就咁寄美國 已經有幾十個渠道比我選擇⋯ usps dhl china post sf 荷蘭郵政 ups 咩都有 ,相反反到香港我得hk post 選擇 差距好大

引用:
原帖由 鬼屋深情的獅子 於 2019-3-1 01:02 AM 發表

我有段時間在深圳做 就咁寄美國 已經有幾十個渠道比我選擇⋯ usps dhl china post sf 荷蘭郵政 ups 咩都有 ,相反反到香港我得hk post 選擇 差距好大
SOSAD,返香港好似好頹

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 洪流白鯊 於 2019-1-28 05:00 PM 發表

香港,就正如下面師兄所說,只有HK Post,不過,ebay很快!很快唔會再比生意HK Post做,會硬性規定要用佢地既指定物流Speed PAK,做電商,香港已經不太可能了

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。