註冊 登入

玩左eBay十年 開網店創業之路分享 你問我答 香討焦點

入貨一次過入幾多
一開始就租倉?

回覆 引用 TOP

精選樓盤
哈, 同是网商。 不过我是在大陆 玩阿里巴巴淘宝天猫十几年。 觉得层主讲得不错 有底子的 。

回覆 引用 TOP

amazon 點開acct? Need USA banks ?

回覆 引用 TOP

多謝分享。聽有個朋友說,他不在亞馬遜賣,因為它對賣家很不公平,客人只要投訴就要退款,而件貨就被人客扣 左。

回覆 引用 TOP

難得遇到行家.  開account 吹番2咀.
我都做左5-6年電商

2-3年前已冇做 amazon
amazon 好處係多單.
black friday /聖誕 幾日既量可以係平日10陪
但amazon 內部會成日煩你(可能我賣有品牌既產品)  
D證明文件 每個月要send 幾次.  唔可以賣貴野  老實講  真係有唔少騙子搵食.
開A-Z 老屈件Product 有問題  之後寄件垃圾比你  
Amazon 保障得消費者太緊要. Seller 下下硬食. 最後嬲嬲地唔做算

eBay keep 住仲有做. 較 amazon 好做.  好處係即時paypal 收錢.
大站份平台約2星期左右結算一次, 規模越大就會越吃力.
eBay 都有騙子. 但冇amazon 咁離譜.

新手唔建議做amazon . 可以考慮Q10 & shopee 等等新既平台
舊平台老手既commission 可以底得好緊要(甚至冇) & 平台會有補貼

回覆 引用 TOP

由06至14年全職做過e悲,由有e悲点CN後就開始難做了

回覆 引用 TOP

我都係做咗10幾年eBay,不過最近有啲問題,本來每日都穩定有3-6單生意,主要美國單,自從12月中之後,生意不尋常咁大下滑到依家一星期2,3單生意,有冇同路人?

引用:
原帖由 samban88 於 2019-1-10 09:32 PM 發表

我都係做咗10幾年eBay,不過最近有啲問題,本來每日都穩定有3-6單生意,主要美國單,自從12月中之後,生意不尋常咁大下滑到依家一星期2,3單生意,有冇同路人? ...
每日几單?賣好貴野?

引用:
原帖由 yu14344 於 2019-1-11 03:58 PM 發表

每日几單?賣好貴野?
US4x 你話貴唔貴呢

引用:
原帖由 samban88 於 2019-1-11 04:00 PM 發表

US4x 你話貴唔貴呢
US4x係咪即是四十幾美元呀,如係是不貴

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 samban88 於 2019-1-10 09:32 PM 發表

我都係做咗10幾年eBay,不過最近有啲問題,本來每日都穩定有3-6單生意,主要美國單,自從12月中之後,生意不尋常咁大下滑到依家一星期2,3單生意,有冇同路人? ...
Below standard咗? 我都十幾年ebay,現今情況,每況愈下是事實,老實說,crossbound trading 因為物流費的急速上升、各國給電商的稅收加上ebay一面倒的return Policy,已經很難再有大錢賺!舉例一件產品cost HKD80, 運費去美國HKD40, 賣USD27,扣除fees 約USD5.5, USD21.5 x 7.6落acount即收約HKD163,減去cost and shipping, 有HKD43落袋(可能有些國家仲有VAT),但你send五單有一單claims,你都接近白做,宜家keep住做係因為故有⋯⋯

引用:

ebay 近年生意都差咗好多

回覆 引用 TOP

去了好多次華強北,不過是看手機,在華強北哪裡還有很多貨賣呢 為什麼我一直沒找到 唔該曬

回覆 引用 TOP

請問在香港寄快件 用那家物流平還快呢

回覆 引用 TOP

30 days return used item policy
180 days not as describe policy

haha....ebay...

馬太 6:26 你們看那天上的飛鳥, 也不種, 也不收, 也不積蓄在倉裡, 你們的天父尚且養活他。 你們不比飛鳥貴重得多麼?

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。