註冊 登入

玩左eBay十年 開網店創業之路分享 你問我答 香討焦點

問: 點樣可以盡減寄運的費用? 有無用海外倉?

我依家只是用hkpost.但運費差不多等如售價。 很多客只係非美國客。

精選樓盤
使唔使報稅

回覆 引用 TOP

樓主有正職嗎?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lindenleung 於 2018-11-22 06:40 PM 發表

有冇限送貨地區?定係邊度都deliver?
指定

引用:
原帖由 Ha_Ha_Shadow 於 2018-11-22 06:53 PM 發表

Hello, 有幾多live listing 係ebay? 你點樣import去online shop? One by one manually? Thanks
One by one咋 ,我整網站技術的一般

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 time_is_money 於 2018-11-22 08:19 PM 發表

你好,想問用多少時間去嘗試及試了多少種產品才決定賣現在的產品? 現在賣的產品是"一開始銷量已很好,只是微調網店推廣及設計" / "一開始銷量不如預期,需要放大量精神及資源在網店推廣及設計去促進銷量"? 謝謝! ...
點會一賣銷量就好,真係要谷宣傳,仲要試到邊類產品係無乜人投訴先賣當你keep到有甘上下人氣,其實都要keep住去宣傳,做seo係長期作戰

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 beckham17 於 2018-11-22 08:26 PM 發表

樓主咩係 seo同amazon ASIN
搜尋引擎最佳化search engine optimization,縮寫為SEO)

ASIN  = Amazon Standard Identification Number
識別碼

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 05705690d 於 2018-11-23 12:13 AM 發表

請問去邊度入貨多 ,  要又平又靚
華強北路,但最好試多d,逐間試先搵到好既批發價

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dee606 於 2018-11-23 08:17 AM 發表

但用fb點樣可以做到個宣傳好D,增加生意,我有係fb賣廣告,但只有零聲買賣,生意額只比落fb嘅廣告費多D,扣除成本就只是打個和,求指教🙏🏻😊
其實賣廣告吾多work,你諗下你平時見到廣告仲會吾會禁入去最緊要內容引起話題,多互動,其實亦可以參考下對手用緊咩做法,而自己無

引用:
原帖由 Y33association 於 2018-11-23 09:31 AM 發表

問: 點樣可以盡減寄運的費用? 有無用海外倉?

我依家只是用hkpost.但運費差不多等如售價。 很多客只係非美國客。
用FBA,幾好

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Jackie_jj 於 2018-11-23 02:02 PM 發表

其實賣廣告吾多work,你諗下你平時見到廣告仲會吾會禁入去最緊要內容引起話題,多互動,其實亦可以參考下對手用緊咩做法,而自己無
我再硏究下先😆

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Jackie_jj 於 2018-11-19 02:00 PM 發表

我見大家咁喜歡談論開網上商店,我也樂意分享這幾年來做網上商店的經歷。我是由零開始創立這間網上商店,現在每天也有大約50張訂單, 主要是賣模型玩具,例如遙控直升機、無人機這些玩具。
剛剛畢業的時候,唔想返工,於是諗住創業。 我發現入貨其實不是一個大問題,其實在深圳華強北路已經有很多貨可以做,問題是你怎樣找到客戶。

在這幾年的創業生涯中到我買過很多大陸貨,例如手機零件,生日用品,但是我認為最高利潤的 ...
可否講吓在Amazon 創立戶口流程? 複雜嗎? 個人可以開戶嗎?

👍

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Jackie_jj 於 2018-11-23 01:40 PM 發表

指定
CHing 介唔介意講其中幾個指定地方?
Thx again!

回覆 引用 TOP

係eBay賣左野幾個月, 呢排犯錯多左,被評為美國不合格賣家, 同降低左我好多銷售限額,搞到今個月好快已經冇限額再去List新product, 同eBay留左信息2次話想raise limit 但等左成星期都冇人覆, 請問知唔知有冇其他方法可以聯絡到ebay?如果唔係要等下一個月先可以重新賣野。

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。