註冊 登入

玩左eBay十年 開網店創業之路分享 你問我答 香討焦點

引用:
原帖由 Cambridge8 於 2018-11-22 12:44 PM 發表

你自己做埋客服? 有無用客服plugin?
自己做

回覆 引用 TOP

精選樓盤
引用:
原帖由 r888666 於 2018-11-22 01:11 PM 發表

自己網站,用什麼付款方法好?
一般用stripe or Paypal,最安全穩陣

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 半空肥沃的羊 於 2018-11-22 01:23 PM 發表

請問去樓主邊度學整網店?有冇做埋seo?
點止_ _,我見果間有埋seo學,當然學埋 發覺seo真係好有用,做左一排seo,生意好有幫助,起碼都多人睇左

引用:
原帖由 Jackie_jj 於 2018-11-22 05:00 PM 發表

點止_ _,我見果間有埋seo學,當然學埋 發覺seo真係好有用,做左一排seo,生意好有幫助,起碼都多人睇左
有冇限送貨地區?定係邊度都deliver?

引用:
原帖由 Jackie_jj 於 2018-11-19 02:00 PM 發表

我見大家咁喜歡談論開網上商店,我也樂意分享這幾年來做網上商店的經歷。我是由零開始創立這間網上商店,現在每天也有大約50張訂單, 主要是賣模型玩具,例如遙控直升機、無人機這些玩具。
剛剛畢業的時候,唔想返工,於是諗住創業。 我發現入貨其實不是一個大問題,其實在深圳華強北路已經有很多貨可以做,問題是你怎樣找到客戶。

在這幾年的創業生涯中到我買過很多大陸貨,例如手機零件,生日用品,但是我認為最高利潤的 ...
Hello, 有幾多live listing 係ebay? 你點樣import去online shop? One by one manually? Thanks

又是呃9人

回覆 引用 TOP

你好,想問用多少時間去嘗試及試了多少種產品才決定賣現在的產品? 現在賣的產品是"一開始銷量已很好,只是微調網店推廣及設計" / "一開始銷量不如預期,需要放大量精神及資源在網店推廣及設計去促進銷量"? 謝謝!

引用:
原帖由 Jackie_jj 於 2018-11-19 02:00 PM 發表

我見大家咁喜歡談論開網上商店,我也樂意分享這幾年來做網上商店的經歷。我是由零開始創立這間網上商店,現在每天也有大約50張訂單, 主要是賣模型玩具,例如遙控直升機、無人機這些玩具。
剛剛畢業的時候,唔想返工,於是諗住創業。 我發現入貨其實不是一個大問題,其實在深圳華強北路已經有很多貨可以做,問題是你怎樣找到客戶。

在這幾年的創業生涯中到我買過很多大陸貨,例如手機零件,生日用品,但是我認為最高利潤的 ...
樓主咩係 seo同amazon ASIN

命運就像強姦,你反抗不了,就要學習享受;
工作就像輪姦,你不行了別人就上;
生活就像自慰,什麼都得靠自己雙手;
學習就像去嫖,得出錢又出力!
引用:
原帖由 Jackie_jj 於 2018-11-19 05:10 PM 發表

夠生活有餘既,可以去下旅行
咁好難參考,3萬又可以,8萬又可以,動力很不同

一世唔住假豪樓  大廳打幾個筋斗    出賣人性入賤聯  白米蛇宴荔枝團
正苦包庇有錢人  景賊負責捉窮人    鋪排退休著數多  官商勾結小兒科

晃共產主義紅旗  掠資本主義暴利    見盡異象.........  心痛香港.........

回覆 引用 TOP

請問去邊度入貨多 ,  要又平又靚

引用:
原帖由 Cambridge8 於 2018-11-22 02:38 PM 發表

SEO 最好自己落手落腳做,用自己方法計效果然後調整。同一堆搜索字,Google 同 Yahoo 出嚟個效果可以好唔同
當然啦,但呢個年代都無咩人用yahoo,
做就做google

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 sylim 於 2018-11-22 03:20 PM 發表

有咩辦法 一開始就唔靠amazon ebay?
其實你開頭開個fb,ig 都得,其實學整個網都吾會駛你好多錢,出面甘多課程,上網又可以學,但最緊要識宣傳姐

回覆 引用 TOP

支持

回覆 引用 TOP

旅遊版大把人係中年被人裁走後再攞啲補償及積蓄攪走水貨創業!遇工作於娛樂,同客入貨影相當自己買可放上「香討」show off,一舉兩得!

回覆 引用 TOP

但用fb點樣可以做到個宣傳好D,增加生意,我有係fb賣廣告,但只有零聲買賣,生意額只比落fb嘅廣告費多D,扣除成本就只是打個和,求指教🙏🏻😊

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。