註冊 登入

玩左eBay十年 開網店創業之路分享 你問我答 香討焦點

玩嘢退貨客戶幾多%左右?

精選樓盤
引用:
原帖由 Jackie_jj 於 2018-11-19 02:00 PM 發表

我見大家咁喜歡談論開網上商店,我也樂意分享這幾年來做網上商店的經歷。我是由零開始創立這間網上商店,現在每天也有大約50張訂單, 主要是賣模型玩具,例如遙控直升機、無人機這些玩具。
剛剛畢業的時候,唔想返工,於是諗住創業。 我發現入貨其實不是一個大問題,其實在深圳華強北路已經有很多貨可以做,問題是你怎樣找到客戶。

在這幾年的創業生涯中到我買過很多大陸貨,例如手機零件,生日用品,但是我認為最高利潤的 ...
樓主,自學開網店容易嗎?
我都想自己開網店,但無頭緒,因為我係電腦白痴,請賜教一下我應該去邊度學

你自己做埋客服? 有無用客服plugin?

自己網站,用什麼付款方法好?

★★★★

小樓一夜聽春雨, 深巷明朝買杏花 ......
請問去樓主邊度學整網店?有冇做埋seo?

引用:
原帖由 Jackie_jj 於 2018-11-21 07:25 PM 發表

其實都睇好多野,仲要睇埋你對手,
你做網店?
SEO 最好自己落手落腳做,用自己方法計效果然後調整。同一堆搜索字,Google 同 Yahoo 出嚟個效果可以好唔同

有咩辦法 一開始就唔靠amazon ebay?

每年要俾幾錢成本去營運個網店?謝分享

回覆 引用 TOP

可否分享一下你點様做SEO? 謝謝!

回覆 引用 TOP

你公司有多少員工?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 小草既朋友 於 2018-11-22 09:44 AM 發表

謝謝分享
我發現Amazon好多野唔平,有啲嘢就突然好平
莫名其妙

如果同市面同價我會去商店買,因為delivery 要等1-2日太耐. 例如我想買lego 或遊戲碟我會想即刻有得玩 ...
係架,因為有時為左推高自己個排名,蝕錢都賣,所以睇下你點睇

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 daiichi 於 2018-11-22 10:34 AM 發表

現在50張單,如何可以再增加?
加多d種類

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 pearl315315 於 2018-11-22 10:57 AM 發表

玩嘢退貨客戶幾多%左右?
Amazon其實就就好少,1%左右,eBay 就多,

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Jackie_jj 於 2018-11-21 07:25 PM 發表

其實都睇好多野,仲要睇埋你對手,
你做網店?
做amazon, conversion rate 非常低, 唔知邊到出錯

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 juniebcc 於 2018-11-22 11:08 AM 發表

樓主,自學開網店容易嗎?
我都想自己開網店,但無頭緒,因為我係電腦白痴,請賜教一下我應該去邊度學
我去學果間幾好,學完發覺吾係好難,當然可以有進階版,初階其實有普通電腦知識都學得識, 你google 點止_ _網頁設計課程 應該會搵到,搵吾到先再pm我啦

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。