註冊 登入

五年手機APP編寫公司,創業歷程之你問我答 香討焦點

五年手機APP編寫公司,創業歷程之你問我答 E-mail 此主題給朋友

都係個句啦,你問我就答

精選樓盤
不介意既話想問下:

而家公司有幾多人?
有冇錢賺?
自己洗唔洗另外返工?

公司最初點搵客

引用:
原帖由 Evercani 於 2018-11-16 08:18 AM 發表

不介意既話想問下:

而家公司有幾多人?
有冇錢賺?
自己洗唔洗另外返工?
現時公司連埋我有12個人,但IT行業同其他工作唔同,8個programer都唔係全職而係遂個job計錢

咁如果冇錢賺都捱唔到5年😂

我本身自己另外有份正職,間公司都係我同partner一齊搞,當係額外多份收入

引用:
原帖由 大大大大蟲 於 2018-11-16 08:19 AM 發表

公司最初點搵客
二成生意係熟人介紹,另外八成都係網上打廣告番黎

引用:
原帖由 何必買股 於 2018-11-16 08:22 AM 發表

現時公司連埋我有12個人,但IT行業同其他工作唔同,8個programer都唔係全職而係遂個job計錢

咁如果冇錢賺都捱唔到5年😂

我本身自己另外有份正職,間公司都係我同partner一齊搞,當係額外多份收入 ...
多謝回覆。。

你公司洗唔洗租實體辦公室?定係員工搞掂send俾你就得?開頭創業成本約多少?家人有冇反對? 
你自己識唔識寫app?揀呢個行業係興趣/睇中行業前景?

對唔住,好似審犯,如太敏感隨意揀黎答

引用:
原帖由 Evercani 於 2018-11-16 08:41 AM 發表

多謝回覆。。

你公司洗唔洗租實體辦公室?定係員工搞掂send俾你就得?開頭創業成本約多少?家人有冇反對? 
你自己識唔識寫app?揀呢個行業係興趣/睇中行業前景?

對唔住,好似審犯,如太敏感隨意揀黎答 ...
我公司有租到實體辦公室,不過地方都好細下,純粹for見客用,始終有個實體地方顧客信心會大好多,但同programer就基本上網上搞掂。

其實當初成本真係幾萬蚊搞掂,申請公司$5000,租office按金上期$30000,基本上都冇咩特別支出。

至於家人應該到E家都唔係太清楚我做緊咩😂佢地仲係用緊nokia,不過前提佢知我有份full time,準時俾家用就冇咩點過問

我本身大學係讀IT既,公司都係我同同學讀書個時開始搞,但基本上E家我都冇參與編寫App😂因為正職唔係做IT,E家已經跟唔上,都係交番俾專業人士

回覆 引用 TOP

如果沒有app編寫經驗,如何組建一個app開發團隊?依家香港app開發安卓與蘋果起步什麼價格,深圳會不會比較便宜,便宜得多嗎?

引用:
原帖由 西部小 於 2018-11-17 12:16 PM 發表

如果沒有app編寫經驗,如何組建一個app開發團隊?依家香港app開發安卓與蘋果起步什麼價格,深圳會不會比較便宜,便宜得多嗎?
坦白說,如果對APP沒有任何經驗的話,不建議自己組建開發團隊,對市場沒有認識,你會完全被Programmer牽著走

APP開發價格按功能以及內容多少都會有浮動,最基本資訊性APP可能3~4萬左右便可以,一般市面大部分APP大概是在7~9萬左右

引用:
原帖由 西部小 於 2018-11-17 12:16 PM 發表

便宜的話,你上taobo都會找到,但9成以上都是template,出來的結果相差很遠,你日後想作出更改的話成本很高

引用:
原帖由 何必買股 於 2018-11-17 02:16 PM 發表

便宜的話,你上taobo都會找到,但9成以上都是template,出來的結果相差很遠,你日後想作出更改的話成本很高
唔該曬,我對app沒有任何經驗,如何快速學習關於app的知識呢。市面上大部分app7-9萬開發費 指找香港外包團隊?

引用:
原帖由 西部小 於 2018-11-17 02:20 PM 發表

唔該曬,我對app沒有任何經驗,如何快速學習關於app的知識呢。市面上大部分app7-9萬開發費 指找香港外包團隊?
怎樣算是快速學習? 任何一門知識都需要時間,而APP絕對不算是容易的一門知識,你需要不斷更新,學習市場資訊,因為IT是發展很快的。

其實我們在土瓜灣已經見過面了,大概就是那天說的情況,如果你對這個行業有興趣的話可以再問我多一點,也不一定要找我們寫,可以多交一個朋友

引用:
原帖由 何必買股 於 2018-11-17 02:26 PM 發表

怎樣算是快速學習? 任何一門知識都需要時間,而APP絕對不算是容易的一門知識,你需要不斷更新,學習市場資訊,因為IT是發展很快的。

其實我們在土瓜灣已經見過面了,大概就是那天說的情況,如果你對這個行業有興趣的話可以再問我多一點,也不一定要找我們寫,可以多交一個朋友 ...
还在思考🤔

回覆 引用 TOP

請問做個免費App出來是靠什麼賺錢?
都是靠擺廣告banner在app中賺錢嗎?
如果是這個模式,一個月可賺幾多錢?
謝謝!

你地office租係工廈?每個月會落幾錢做廣告?

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。