註冊 登入

五年手機APP編寫公司,創業歷程之你問我答 香討焦點

引用:
原帖由 mr_unknown 於 2018-11-18 12:46 PM 發表

再問:

1. 你公司專長兩邊iOS / Android都包?
2. 同一個app,Android 同 iOS收費是否相差很遠?
3. 你公司也有宣傳的服務?有冇概括埋大陸宣傳?海外包括東南亞?日本?北美? ...
1.係呀,我真係未試過有客只做一邊😂咁姐係自cut一半客源既姐

2.其實2邊寫哂同寫一邊唔係差好遠。。。

3.我公司做既宣傳黎講可以參考#39,太長唔再打喇😂再加Facebook ,IG專頁個d,咁理論上都係國際性既,但專For海外宣傳既就真係冇,公司冇咁大規模

精選樓盤
引用:
原帖由 mr_unknown 於 2018-11-18 12:51 PM 發表

明白,我想做enhancement + maintenance
Detail + decision making 遲下再PM你
冇問題😂多謝老細

回覆 引用 TOP

聽到啲銀碼,感到好超現實,寫app真係可以賺咁多錢咩?

我識以下各樣:
1. Java
2. Swift
3. C/C++4. Javascript
5. HTML/CSS/Sass
6. Python
7. C#
8. Erlang

但我搵唔到人搵我寫app, 我作為一個freelance應該點搵客呢?

以上幾項除左crypto wallet 真係未做過之外,其他都有寫過,其實有時APP既野未係一理通就馬國明,除非牽涉到網絡安全要求好高既job,如果唔係其實都寫到的

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mr_unknown 於 2018-11-18 12:56 PM 發表

你呢個客更需要類似MS Outlook那種desktop version嘅system去mon住booking, 手機booking仍然很難操控
我幫佢寫個傻瓜App,佢後台其實只係一個日曆,佢只要望住booking去做生意,booking時間係個客睇邊個時段free就自己填資料落去

引用:
原帖由 mr_unknown 於 2018-11-18 12:58 PM 發表

你呢個case重寫花了幾耐時間?ios還是android?
係未開始既😂佢仲係放唔低個10萬蚊

引用:
原帖由 何必買股 於 2018-11-18 01:00 PM 發表

1.係呀,我真係未試過有客只做一邊😂咁姐係自cut一半客源既姐

2.其實2邊寫哂同寫一邊唔係差好遠。。。

3.我公司做既宣傳黎講可以參考#39,太長唔再打喇😂再加Facebook ,IG專頁個d,咁理論上都係國際性既,但專For海外宣傳既就真係冇,公司冇咁大規模 ...
1. 原因係budget有限,做同一件事但成本x2,仲要顧及兩邊是否100% in sync. 如果個Business concept仲未prove好,只選擇做其一平台屬情有可原

要識D乜

引用:
原帖由 何必買股 於 2018-11-18 12:42 PM 發表

其實都好睇行業,試過有個客係做洗車,其實佢鋪位唔大,基本上得佢一個人做,但佢又有好多客嫁wo,咁佢好難兼顧洗車同落booking,而D客揸到架車過去先發現冇位又係麻煩,所以就想搵我地幫佢做個booking APP ...
我意思我自己one man band 接app寫其實可考慮接甚麼客路有商機丶未必找team or partner 咁大型.

引用:
原帖由 dustinbrian 於 2018-11-18 01:02 PM 發表

聽到啲銀碼,感到好超現實,寫app真係可以賺咁多錢咩?

我識以下各樣:
1. Java
2. Swift
3. C/C++4. Javascript
5. HTML/CSS/Sass
6. Python
7. C#
8. Erlang

但我搵唔到人搵我寫app, 我作為一個freelance應該點搵客呢? ...
咁我又八卦你平時收人幾錢呢? 假設你真係識哂咁多種language,你去搵份2萬零蚊既IT工應該冇難度呀,我當一個APP你真係快到二個月搞掂,又平過3萬蚊,平均1萬5一個月?仲要freelance唔知幾時有生意?仲要大project 又接唔到?

引用:
原帖由 jackson8200 於 2018-11-18 01:14 PM 發表

我意思我自己one man band 接app寫其實可考慮接甚麼客路有商機丶未必找team or partner 咁大型.
其實你幫人寫APP,跟著收個客錢,同個客有冇商機有咩關係?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 何必買股 於 2018-11-18 09:15 AM 發表

E個係一個好問題,不過要花D時間講多d,一般黎講Google 落廣告分2種

SEO: Search Engine optimization, Optimized會係organic result, 有機會出現係Search engine 頭一頁, 有機會出現係2-8頁任何一個地方, 唔保證出現. 至於出現係邊一版好視乎個網頁個quality score. 

SEM: Search ...
即係建議落Google ad時落SEM比較有效?

Facebook ad又點佈處?

引用:
原帖由 mr_unknown 於 2018-11-18 01:13 PM 發表

1. 原因係budget有限,做同一件事但成本x2,仲要顧及兩邊是否100% in sync. 如果個Business concept仲未prove好,只選擇做其一平台屬情有可原
其實2邊唔等於成本乘2,你預多3份一左右

引用:
原帖由 mr_unknown 於 2018-11-18 01:16 PM 發表

即係建議落Google ad時落SEM比較有效?

Facebook ad又點佈處?
多謝你熱烈討論呀下😂但我E家冇個客要見,晏少少再同大家討論呀下

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ~edddie~ 於 2018-11-18 01:13 PM 發表

要識D乜
你覺得呢~

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。