註冊 登入

五年手機APP編寫公司,創業歷程之你問我答 香討焦點

引用:
原帖由 tttaifung 於 2018-11-18 12:14 PM 發表

請問樓主如何聯絡?
PM左你😁

回覆 引用 TOP

精選樓盤
One man band 搞寫app可行?甚麼可寫到?

引用:
原帖由 u7u7 於 2018-11-18 12:19 PM 發表

我都想加入去做  因為我本身都睇好寫app來賺錢  但唔知點入手
有無方法  
想問做咩app 公司   你個係咩程式  用途係咩     將來科技肯定會好方便對日常生活就ok ...
有點唔明,你意思係想加入IT行業做programmer ? 定係想搞隻APP出黎賺錢?

我公司就係專門幫人寫APP,網站之類,初創想用APP賺錢做第2隻Gogovan,但又唔識寫APP的話,就會幫襯我😂

咁坦白講,任何創業都一定有成本同風險,只不過以香港現時既租金成本,APP已經係叫最低成本既創業方式,3~8萬都可能未必夠你租2個月鋪位

至於搵客宣傳費就一定需要預留,上面我都有提過,一隻APP成功,一成因為個Idea,二成因為夠User friendly,但七成都係要睇宣傳到唔到位,不過宣傳既野就好死既姐,衰D講我E家都幫自己宣傳緊,但我一蚊成本都唔洗,剩係花D時間做下鍵盤戰士

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 何必買股 於 2018-11-18 12:31 PM 發表

有點唔明,你意思係想加入IT行業做programmer ? 定係想搞隻APP出黎賺錢?

我公司就係專門幫人寫APP,網站之類,初創想用APP賺錢做第2隻Gogovan,但又唔識寫APP的話,就會幫襯我😂 ...
Hi 樓主,

我是新手,遲下再PM你
想問下如果要你公司接手一個已經整好左嘅app(因為想換人,嫌前Developer不夠好),你公司會接嗎?你公司可簽NDA保障client?

引用:
原帖由 jackson8200 於 2018-11-18 12:28 PM 發表

One man band 搞寫app可行?甚麼可寫到?
其實都好睇行業,試過有個客係做洗車,其實佢鋪位唔大,基本上得佢一個人做,但佢又有好多客嫁wo,咁佢好難兼顧洗車同落booking,而D客揸到架車過去先發現冇位又係麻煩,所以就想搵我地幫佢做個booking APP

引用:
原帖由 何必買股 於 2018-11-18 12:42 PM 發表

其實都好睇行業,試過有個客係做洗車,其實佢鋪位唔大,基本上得佢一個人做,但佢又有好多客嫁wo,咁佢好難兼顧洗車同落booking,而D客揸到架車過去先發現冇位又係麻煩,所以就想搵我地幫佢做個booking APP ...
咁點解個客唔打電話或whatsapp佢呢?為何要特登做個app呢?

引用:
原帖由 mr_unknown 於 2018-11-18 12:39 PM 發表

Hi 樓主,

我是新手,遲下再PM你
想問下如果要你公司接手一個已經整好左嘅app(因為想換人,嫌前Developer不夠好),你公司會接嗎?你公司可簽NDA保障client? ...
再問:

1. 你公司專長兩邊iOS / Android都包?
2. 同一個app,Android 同 iOS收費是否相差很遠?
3. 你公司也有宣傳的服務?有冇概括埋大陸宣傳?海外包括東南亞?日本?北美?

引用:
原帖由 mr_unknown 於 2018-11-18 12:39 PM 發表

Hi 樓主,

我是新手,遲下再PM你
想問下如果要你公司接手一個已經整好左嘅app(因為想換人,嫌前Developer不夠好),你公司會接嗎?你公司可簽NDA保障client? ...
但你係想搵我接手之後純粹幫你做下維護,定抑或係功能上想大執?

最近有個客都係想搵我幫佢執番個寫左10萬既APP,我望左望D code,我同佢講如果硬執的話收佢4~6萬,我重新幫你寫過個一樣既APP,但優化左兼加埋佢想要既功能都係4萬😂你自己揀

引用:
原帖由 dustinbrian 於 2018-11-18 12:44 PM 發表

咁點解個客唔打電話或whatsapp佢呢?為何要特登做個app呢?
1. 太多客
2. Whatspp冇GPS功能
3. Whatsapp group太難manage

正因爲以上原因,才導致Gogovan, 炒散王apps出現

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 何必買股 於 2018-11-18 12:48 PM 發表

但你係想搵我接手之後純粹幫你做下維護,定抑或係功能上想大執?

最近有個客都係想搵我幫佢執番個寫左10萬既APP,我望左望D code,我同佢講如果硬執的話收佢4~6萬,我重新幫你寫過個一樣既APP,但優化左兼加埋佢想要既功能都係4萬😂你自己揀 ...
明白,我想做enhancement + maintenance
Detail + decision making 遲下再PM你

引用:
原帖由 何必買股 於 2018-11-18 12:48 PM 發表

最近有個客都係想搵我幫佢執番個寫左10萬既APP,我望左望D code,我同佢講如果硬執的話收佢4~6萬,我重新幫你寫過個一樣既APP,但優化左兼加埋佢想要既功能都係4萬😂你自己揀 ...
樓主公司有冇哪一類型app唔接因為冇相關經驗?例如Enterprise app, chat bot, crypto wallet, 直播, etc?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dustinbrian 於 2018-11-18 12:44 PM 發表

因為佢係一個人做,佢一係就洗車,一係就要搞booking,洗洗下要睇whatapp跟著再度期就麻煩,再加上有walk in客就搞到佢好混亂

如果幫佢寫個booking system,個客自己睇到未來有咩日子可以book,自己填自己搞,咁佢專心洗車就得喇

重點係因為我識佢,所以收佢好平😂

引用:
原帖由 何必買股 於 2018-11-18 12:54 PM 發表

因為佢係一個人做,佢一係就洗車,一係就要搞booking,洗洗下要睇whatapp跟著再度期就麻煩,再加上有walk in客就搞到佢好混亂

如果幫佢寫個booking system,個客自己睇到未來有咩日子可以book,自己填自己搞,咁佢專心洗車就得喇

重點係因為我識佢,所以收佢好平😂 ...
你呢個客更需要類似MS Outlook那種desktop version嘅system去mon住booking, 手機booking仍然很難操控

引用:

你呢個case重寫花了幾耐時間?ios還是android?

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。