註冊 登入

五年手機APP編寫公司,創業歷程之你問我答 香討焦點

引用:
原帖由 L2124007 於 2018-11-18 02:14 AM 發表

摟主我想問如果之前有小小programming 底子,而家23歲想等正職成熟後再上反大學course再轉行會唔會有難度?
其實programmer既話相關工作經驗優先,你遲左幾年就係少左幾年年資,如果係想係IT發展既,做咩仲要等正職成熟,浪費時間係現有正職又浪費時間再讀iT

回覆 引用 TOP

精選樓盤
引用:
原帖由 何必買股 於 2018-11-18 01:09 AM 發表

Google, Facebook, 討論區都有。。。
你地用 Google AdWords search words 做廣告係吾係好貴? 有關一 d  IT 既 search words 好似吾平

如果有個好概念揾公司寫αpp,app公司唔會偷左條橋自用而求其做個流嘅交差,客户點樣可保障自己呢

你現在因這個生意能多了多少額外收入 ?! 

請一個 programmer 要他們有什麼學歷 ?!

一般用多少錢請他們 ?! 

引用:
原帖由 何必買股 於 2018-11-18 01:06 AM 發表

一方面係廣告,另一方面係用big data賺錢,之後當APP既人流多左之後,先再加多D收費既項目
係咁靠擺內置廣告在app內,其實呢d免費app一個月可賺幾多錢?

big data是什麼來?

引用:
原帖由 何必買股 於 2018-11-16 01:15 AM 發表

都係個句啦,你問我就答
想問下手機app 要用學咩program架 我想學下找入兼職都好或者自己寫下野咁

引用:
原帖由 starkiebell 於 2018-11-18 07:04 AM 發表

係咁靠擺內置廣告在app內,其實呢d免費app一個月可賺幾多錢?

big data是什麼來?
例如有一款叫做Ovia Fertility的App,藉由分析30萬名會員的數據,開發演算法,精準計算排卵期,提高懷孕的機率,這個App已幫助5萬名會員成功懷孕。又比如Workday推出一套軟體,預測員工的薪水漲幅和可能跳槽時間,幫助企業決定每名員工的加薪幅度、時間點和轉職時機。理財也逃不過大數據的掌控,騰訊就於年初推出第一家用大數據決定借貸與否的銀行,微眾銀行結合辨識人臉和公安部門資料,決定借貸者的信用等級。

利申 : 我懶,Google search既姐

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 argenta01 於 2018-11-18 02:42 AM 發表

你地用 Google AdWords search words 做廣告係吾係好貴? 有關一 d  IT 既 search words 好似吾平
E個係一個好問題,不過要花D時間講多d,一般黎講Google 落廣告分2種

SEO: Search Engine optimization, Optimized會係organic result, 有機會出現係Search engine 頭一頁, 有機會出現係2-8頁任何一個地方, 唔保證出現. 至於出現係邊一版好視乎個網頁個quality score. 

SEM: Search Engine Marketing, 姐係paid search, 出現係search result page 寫住廣告個種

一般我地都會叫個客人做SEM, 原因係, 例如財務公司. 坊間有好多唔同財務公司, 安信UA大眾等等, 當有需要既人去search "私人貸款" 會首先出到有四廣告位既search result, 而下面既result就會係靠quality score係排位.如果個客係細財仔公司 (ABC COMPANY), 做SEO的話,基本上出現到既機會係微乎其微. SEM甚至可以做到 Search 安信財務 會出現 ABC COMPANY既廣告. SEO做唔到打competitor 效果. SEM主要用途 1) 唔識你但有需要既人搵到你 2) 搵你competitor (姐係target Audience) 既人同時見到你

至於價錢方面你key word IT就緊係貴,Facebook IG都可以話自己IT,咁你就要識落一D有利自己,而又唔太熱門既word

引用:
原帖由 我是米開朗基羅 於 2018-11-18 08:15 AM 發表

想問下手機app 要用學咩program架 我想學下找入兼職都好或者自己寫下野咁
寫app或寫程式,網頁都好,就好似煮餸咁
你如果想學整公仔面,好快就識
如你想學整九大簋,無廿年經驗好難
我自己都係programmer,亦都接下freelance, 不過freelance好難接,啲人總係覺得好平就寫到
寫軟件寫得好係好難,你去圖書館睇下programming既書有幾厚,你就知

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 占占自喜 於 2018-11-18 04:34 AM 發表

如果有個好概念揾公司寫αpp,app公司唔會偷左條橋自用而求其做個流嘅交差,客户點樣可保障自己呢
你係客,你覺得佢做得唔好,你會捉住佢做到好為止

偷橋方面,你諗到既嘢,好多人都諗到,無話偷唔偷

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 占占自喜 於 2018-11-18 04:34 AM 發表

基本上冇咩寫APP公司咁蠢會偷橋,因為一隻APP要成功,一成條橋,二成隻APP要User friendly,但七成要靠俾錢宣傳

但講到尾,咁當然其實會簽約去保障番雙方既利益既,偷唔到你的

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jenniferyiu0800 於 2018-11-18 06:00 AM 發表

你現在因這個生意能多了多少額外收入 ?! 
其實我E家都已經冇揼code,因為已經跟唔上😂,主要係搵下客跟下客,年尾再分下花紅,都好視乎我勤唔勤力同公司今年profit好唔好,平均一個月多3,4萬左右喇

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jenniferyiu0800 於 2018-11-18 06:02 AM 發表

請一個 programmer 要他們有什麼學歷 ?!

一般用多少錢請他們 ?! 

我地基本上唔睇學歷,要求既係揼code經驗

其實IT好少出固定月薪,除非大公司IT部,主要都係按Job去出糧,難D時間長D咪會貴D

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 我是米開朗基羅 於 2018-11-18 08:15 AM 發表

基本上好既手機APP都係用Java寫出黎,但Java就會比較難

回覆 引用 TOP

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。