註冊 登入

[樓市分析及CCL] 最近報章多了很多所謂"劈價"字眼的出現,但買家請勿上當!!!

最近報章多了很多所謂"劈價"字眼的出現,但買家請勿上當!!! E-mail 此主題給朋友

近排幾乎日日都有新聞話呢度劈價20%,嗰度又劈價20%,唔知以為真係好抵!
"劈價"二字已經常被濫用,目的是要引人注目,而且更要迷惑人們,等大家有種感覺以為"嘩~劈價喎,好抵買呀!",跟住拿拿臨走去接貨。
我時常提醒大家心清眼亮,唔好成日俾人誤導。咩叫"劈價"呀?一間文具舖就快執笠,要錢唔要貨,平時一支原子筆賣$8一支,宜家劈價兩蚊一支,嗱!呢啲就叫"劈價"嘞!如果有一間開喺隔離嘅文具舖,佢不嬲賣貴過人,人賣$8一支,佢賣$12一支,宜家佢打鑼打鼓貼晒宣傳橫額話:"聖誕大酬賓,所有貨品一律劈價20%!"……你以為佢真係劈價,驚死蝕底咁仆去買,你呢啲叫on鳩!佢劈價都要$10一支,仲係大賺緊你條傻仔。
宜家啲業主係賺緊一倍至幾倍嘅價錢,減20%就話劈價,你接左,佢依然係賺緊幾倍價錢,你個價錢依然係偏離實際合理價格嘅幾倍呀!你諗住貪平走去買,過幾年經濟逆轉,樓價直線向下嘅時候,你就會蝕到入肉,到時又喊燒炭,又喊跳樓,邊個可憐你呀?!賣俾你嗰同埋啲地產佬暗住半邊咀笑你無腦咋~

精選樓盤
引用:
原帖由 非誠勿妖 於 2018-11-9 08:15 AM 發表

近排幾乎日日都有新聞話呢度劈價20%,嗰度又劈價20%,唔知以為真係好抵!
"劈價"二字已經常被濫用,目的是要引人注目,而且更要迷惑人們,等大家有種感覺以為"嘩~劈價喎,好抵買呀!",跟住拿拿臨走去接貨。
我時常提醒大家心清眼亮,唔好成日俾人誤導。咩叫"劈價"呀?一間文具舖就快執笠,要錢唔要貨,平時一支原子筆賣$8一支,宜家劈價兩蚊一支,嗱!呢啲就叫"劈價"嘞!如果有一間開喺隔離嘅文具舖,佢不 ...
假的,不要信?
開高30%才是皇道

939, ES8

回覆 引用 TOP

你別害人啦

回覆 引用 TOP

總之破頂先係真,所以入巿時,AA話有得鋤都唔好信,要mark高過放售價入先係真!!

回覆 引用 TOP

賺埋啲陰質錢嘅人先係害人

回覆 引用 TOP

今日唔買,明日更貴,但佢講漏左,過多幾年抵到你唔買唔得嗰隻呀!
早買早享受,遲買平幾舊,但佢講漏左,過多幾年可能平幾球添呀!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 非誠勿妖 於 2018-11-9 08:15 AM 發表

我時常提醒大家心清眼亮,唔好成日俾人誤導。咩叫"劈價"呀?一間文具舖就快執笠,要錢唔要貨,平時一支原子筆賣$8一支,宜家劈價兩蚊一支,嗱!呢啲就叫"劈價"嘞!如果有一間開喺隔離嘅文具舖,佢不 ...
其實拒地點都有賺 係止賺。叻仔既 。早劈早賺

回覆 引用 TOP

引用:

第一:買樓以後唔洗搵AA
第二:無錢既人永遠都唔好買樓,係十萬年既定律!

插到有人跳樓燒炭,咪係入手最佳時機囉

引用:
原帖由 秋天粗俗的廁紙 於 2018-11-9 10:24 AM 發表

第一:買樓以後唔洗搵AA
第二:無錢既人永遠都唔好買樓,係十萬年既定律!
第一,一世人可能只俾AA呃一次
第二,做人未必一定要買樓
第三,做人未必要買香港樓
第三,買樓都唔一定要做水魚
第四,從來無叫人唔好買樓,我只叫人唔好喺高危嘅水位買樓
要分清楚!我唔希望啲傻蛋俾人害左一世。

真係唔好信呀 要有骨氣 租到死果日 記住呀 
祝你身體健康 

好想去釣魚 好想去釣魚 好想去釣魚 好想去釣魚
引用:
原帖由 banner887 於 2018-11-9 10:56 AM 發表

真係唔好信呀 要有骨氣 租到死果日 記住呀
祝你身體健康  
AA又詞窮了

引用:
原帖由 非誠勿妖 於 2018-11-9 11:04 AM 發表

AA又詞窮了
我唔係

好想去釣魚 好想去釣魚 好想去釣魚 好想去釣魚

回覆 引用 TOP

甘我鋤價低50%先至買!

回覆 引用 TOP

甘我想問下樓主應該點做,系五系要等到業子買果個價先買

回覆 引用 TOP

35 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。