註冊 登入

[其他] 別人笑我太瘋癲 我笑他人看不穿

別人笑我太瘋癲 我笑他人看不穿 E-mail 此主題給朋友

這是2008年和2016年的兩件小事
記得2008年金融海嘯之後 我經過奧運站當時海桃灣剛剛開賣 建築面積呎價都係五千幾蚊
當時心諗 啲人係咪傻㗎 唔係痴線 金融海嘯嘅時間嚟買樓
現在海桃灣建築面積呎價是16,000幾蚊
當時買樓嘅人會唔會心諗 別人笑我太瘋癲 我笑他人看不穿
當時我梗係冇買樓啦 因為已經正在供樓 樓價也比我買入的時候跌了兩成

第二件小事係2016年煥然一居開賣 當時新聞見到冇人買 我同事好肯定咁講 一萬蚊一尺一定要買 因為一萬蚊一尺可以進駐啟德未來的豪宅區
我同事當然沒有買 因為他正在供樓 沒有錢
但我現在都仍然記得他說一定要買眼神真係好堅定 我也留下深刻印象
我當然也沒有買 因為層樓仲未供完

最後我覺得買樓或多或少都係一場賭博
仲要係一場曬冷嘅賭博
還有機會係留俾金錢有準備嘅人

我唔係AA 亦都唔係叫人買樓
只係覺得現在大環境又真係幾似當年
有感而發

精選樓盤
打手果然勤力

錢不過點算

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 半夜狂野的天才 於 2018-11-9 01:42 AM 發表

記得2008年金融海嘯之後 我經過奧運站當時海桃灣剛剛開賣 建築面積呎價都係五千幾蚊
當時我梗係冇買樓啦 因為已經正在供樓 樓價也比我買入的時候跌了兩成

第二件小事係2016年煥然一居開 ...
老實說,你講得無錯,但係現時比起當年樓價係極之誇張,就算有通漲都唔好咁離譜

引用:
原帖由 wongchis 於 2018-11-9 01:58 AM 發表

老實說,你講得無錯,但係現時比起當年樓價係極之誇張,就算有通漲都唔好咁離譜
樓價幾時有「唔離譜」過?

個個都覺得個價「合理」嘅,就人人都入市啦。人人都入市,咪又爆升囉。爆升咪又「唔合理」囉。

樓價「合理」嗰陣,你冇能力買啫。

咁簡單嘅道理,講足咁多年都唔明。

問題你頂不頂到?頂到就乜嘢也不是你的問題而是他人的問題⋯⋯你還不懂?幾歲呀?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 彼德c 於 2018-11-9 01:47 AM 發表

打手果然勤力
你早啲瞓啦。人哋就算係打手,寫嘢都好睇過你。

我認得你,每次覆帖都打幾句廢話,一係就屈人係打手,一係就幸災樂禍。

講到尾呢度都係討論區,你咁嘅發言水平,好廢囉。呢點係同你個人嘅質素有關,同好淡立場無關。

依次要跌幾耐 真係冇人知
是97年返牌或是08 或16年的入市機會
冇人有水晶球

引用:
原帖由 半夜狂野的天才 於 2018-11-9 07:30 AM 發表

依次要跌幾耐 真係冇人知
是97年返牌或是08 或16年的入市機會
冇人有水晶球
每次都係事後才知,有能小預捱得到最少2年,自住就可以現在睇到抵就買,收租就要睇租金回報及投資首期之本金。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 半夜狂野的天才 於 2018-11-9 01:42 AM 發表

有什麼特別呢?李先生更眼光獨到啦!但 貝沙灣在1期都在2003年5月開賣第一期,不同時代不同環境,已在去睇,當然覺得平啦!

http://edwardchankk.blogspot.com/

回覆 引用 TOP

香港人要o既係十年前o既樓價, 當你身處在2018年, 你就想買到2008年o既樓價, 當你身處在2008年就想買到1998年o既樓價, 呢個只不過係一個比喻, 當然大家最想買到o既係沙士價, 但時間過咗去就無得返轉頭, 要淡淡買樓, 唯一方法就係發明一部時光機畀佢地返回最底價o既年代, 而想買樓o既人有能力有需要咪買囉, 你咪當為10年後o既自己買囉!

你正好演繹出在跌市中Cash is King 的道理

回覆 引用 TOP

引用:

當年沒有訓身借盡買海桃灣,是我一直以來的大遺憾。

20代の夢は君を輝かせるけど、30代の夢はくすますだけや
引用:

最後我覺得買樓或多或少都係一場賭博
仲要係一場曬冷嘅賭博
還有機會係留俾金錢有準備嘅人 

right
尼幾年, 買樓系   赌

輸左,   要食二手飯
大則, 要上 IFC
再大就合家 BBQ

無人甘笨....系米

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wongchis 於 2018-11-9 01:58 AM 發表

白痴論調,講出來自己5笑果度好野

回覆 引用 TOP

37 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。