註冊 登入

[其他] (含分析)*****硬好錯用6成6業主供完樓!!!!!!!!!!!!!其實是大0樂!!!!

(含分析)*****硬好錯用6成6業主供完樓!!!!!!!!!!!!!其實是大0樂!!!! E-mail 此主題給朋友

硬好 錯誤引用2016人口普查 以為65.7%小業主 供完

2016人口普查, 自置自住 物業65.7% 供完, 但沒指出自置出租的私樓的情況, 也反映收租佬踢走自住客

http://www.bycensus2016.gov.hk/en/bc-articles.html

也可致電3547 1800 政府統計處 2016年中期人口統計辦事處查詢

真正自住單位比2011年少: 1217k vs 1233k

買入後出租 (不包括在65.7% 內)的單位比2011年激增: 

2016: 1330k+384k-1217k=497k
2011: 1243k+378k-1234k=387k

這497k 出租單位的按揭供款情況沒有反映出來。 

65.7%供完是
指真正自置自住單位, 沒有包括497k 自置出租的私樓。
切忌 被 65.7% 誤導, 以為全港65.7% 業主 供完
當收租回報下降, 那批
497k 出租單位, 定必被持貨力低的投資客拋售.

這情況亦在2015年尾樓價下跌時反映出來.

**注意: 近年新樓發展商提供的2按情況, 是不會在hkma紀錄顯示的.

附件

2018-11-8 06:42 PM

2018-11-8 06:42 PM

精選樓盤
多谢仔細分析

回覆 引用 TOP

但係有租租幫手供

大陸客買家大部份係非自住投資為主,十年前無咁多呢類買家,一旦跌勢確認短期無得升,劈價走人是常識吧。

由一開始, 有幾多業主供滿按揭, 根本與樓市升跌沒有完全關係, 
如果係咁, 點解會有D 手持廿年以上物業, 近期都要減(劈)價才可成交?
完全無壓力喎, 又唔怕call loan, 又唔怕失業供唔起, 又可以出租制造正現金流, 
點解唔用市價出, 而要一減再減出呢 !!!???

其實道理好簡單, 樓市轉勢最大原因 --> 未來經濟有極大下行風險, 
所以有部份所謂有實力業主, 都要儘快出貨, 以減少損失風險, 
絕唔會因為香討唱好唱淡, 可以左右到佢地既決定....

究竟佢地做得啱唔啱, 唔知, 如果係做錯, 市場自會懲罰佢地, 
只係有一班新進呼吸plan 業主就真係 God bless you 啦...

引用:
原帖由 billy319 於 2018-11-8 06:50 PM 發表

但係有租租幫手供
依家平均租金回報得2.5%,連利息雜費都cover唔到😂

唔係現在先知嘛?同呢度D人講有乜用?
上二個月呢度有人話剛剛買樓,自住唔怕,不過現在買可能平幾十。
等個市場表演比班硬好睇下,地產佬吹水就當係真,呢頭講樓市無問題,轉頭就勁炒人。

回覆 引用 TOP

有理有據,好文

回覆 引用 TOP

就好似我自己屋企都係
4間樓,三間供滿,剩翻果間只剩幾十萬按掲

你話係咪穩如泰山

現在係先走幾年前買樓個班人,點減價都係贊錢,明年下半年就會跌深好多,到時就會人踩人。

多謝樓主詳細指出實際情況,證明陳局長都係廢人一名!!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 阿的斯亞貝巴 於 2018-11-8 07:22 PM 發表

就好似我自己屋企都係
4間樓,三間供滿,剩翻果間只剩幾十萬按掲

你話係咪穩如泰山
點打你都會唔死,不過賬面上資產下跌。

到底呢度有幾多人係做生意?知唔知現在要開公司戶口係銀行係癡線架。大陸要抄家打到來香港,班友就快要沽出香港資產走人。

引用:
原帖由 pooh1971 於 2018-11-8 07:05 PM 發表

由一開始, 有幾多業主供滿按揭, 根本與樓市升跌沒有完全關係,
如果係咁, 點解會有D 手持廿年以上物業, 近期都要減(劈)價才可成交?
完全無壓力喎, 又唔怕call loan, 又唔怕失業供唔起, 又可以出租制造正現金流,
點解唔用市價出, 而要一減再減出呢 !!!???

其實道理好簡單, 樓市轉勢最大原因 --> 未來經濟有極大下行風險,
所以有部份所謂有實力業主, 都要儘快出貨, 以減少損失風險,
絕唔會因為香討唱好唱淡, 可以左右到佢地既決定....
...
用家供滿當然唔會隨便賣
當估計未來經濟下行 識投的人真係契弟走得魔

而家肯定冇晒投資客(收兩厘租點好得過乾手淨腳袋銀行接近三厘息)
市上想買樓的只剩首期有限的肛衰
此消彼長 樓價唔跌不符合財經道理

小心潑婦與野狗     佢地真係惡到極
最是地產版            永遠要提防
引用:
原帖由 turbojet500 於 2018-11-8 18:39 發表

硬好 錯誤引用2016人口普查 以為65.7%小業主 供完

2016人口普查, 自置自住 物業65.7% 供完, 但沒指出自置出租的私樓的情況, 也反映收租佬踢走自住客

http://www.bycensus2016.gov.hk/en/bc-articles.html

也可致電3547 1800 政府統計處 2016年中期人口統計辦事處查詢

http://C:%7C

...
65%樓供完不等於
65%業主供完樓

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。