註冊 登入

[其他] 放租可否不給信箱鎖匙?

放租可否不給信箱鎖匙? E-mail 此主題給朋友

好多野已落哩個單位地址,可否不給信箱鎖匙俾租客,而每星期去開箱,放信到屋門?

精選樓盤
可以  合約寫明
雙方ok就得

引用:
原帖由 thecarl112727 於 2018-11-8 08:51 AM 發表

可以  合約寫明
雙方ok就得
如果在網上放,是否應寫明不留信箱鎖匙,定睇好先講?

引用:
原帖由 windows311 於 2018-11-8 08:32 AM 發表

好多野已落哩個單位地址,可否不給信箱鎖匙俾租客,而每星期去開箱,放信到屋門?
租樓可以凈收租金唔俾樓?
租客絕對有權反對。

無信箱,租客怎算,除非平……

可以,不過會俾租客覺得你有難言之隱,遇著個心術不正的一定搞事

無需懶有見識扮有分析,堅信gogogo!
之前gogogo,現在gogogo,以後gogogo!
gogogo forever!
引用:
原帖由 F2477 於 2018-11-8 09:05 AM 發表

無信箱,租客怎算,除非平……
人地唔係話無信箱, 不過就代收定期俾返.
講真, 做租客好多都幾年搬一次, 要改通訊地址都幾煩, 會唔會有人租個GPO box以後唔洗改?

引用:
原帖由 香江強國人 於 2018-11-8 09:03 AM 發表

租樓可以凈收租金唔俾樓?
租客絕對有權反對。
反對即是唔租啦, 根本連租都未立....

回覆 引用 TOP

去郵局租

引用:
原帖由 F2477 於 2018-11-8 09:23 AM 發表

去郵局租
租俾租客?

去郵局申請redirect囉

用戶入錯了紀錄,係因IT講得唔清楚;攞Requirement唔齊,係因IT聽漏;用戶沒做好測試,係因IT溝通有誤;用戶講漏野,係因IT冇問;做DEMO時有人瞓覺,係因IT講野唔夠生動;
引用:
原帖由 thecarl112727 於 2018-11-8 08:51 AM 發表

可以  合約寫明
雙方ok就得
緊係唔可以啦,合約寫既野一定要合法,唔合法冇效。
租樓比人一定要有機本野。
你寫唔比裝水喉得唔得?
有事上庭業主輸九成。

引用:
原帖由 annabb 於 2018-11-8 09:40 AM 發表

緊係唔可以啦,合約寫既野一定要合法,唔合法冇效。
租樓比人一定要有機本野。
你寫唔比裝水喉得唔得?
有事上庭業主輸九成。
分租又洗唔洗有信箱?當我分租全間屋?

咪玩啦
咁個租客無信架咩

回覆 引用 TOP

好奇怪,你都唔住放租仲霸住信箱做咩?點解唔用郵局個轉寄服務,有你信到該地址,自動轉去你另一個地址?

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。