註冊 登入

[樓市分析及CCL] 更新,最近上車之人 對跌市有感(好淡請進)

更新,最近上車之人 對跌市有感(好淡請進) E-mail 此主題給朋友

小弟今年中剛剛上了車(可番查本人的發文紀錄),當時其實真係覺得升跌無所謂 反正自住,但到近來,個市真係出現調整,個人真係驚驚地。

但事實上全靠有政府既辣招 個市真係好難好似97 03咁大跌。

市場上最無實力既業主就係我地呢一班 岩岩上車 做足9成,跌少少都變負資產既人。如果無辣招困住我三年吳放得,我估我而家會嚇到減少少價就走左算數。咁變相辣招除左打擊短線炒家,亦逼我地呢班最無實力既業主要長線持有 減少市場骨牌下跌。

調番轉講,而家賣梗樓既,係2015前入市既買業主,呢三年累積左一定升幅,劈少少都仍然賺住走;如果有穩定租金收入既 又吳急錢用,更加吳洗趕住走。變相政府既三年期辣招真係幫助成樓市穩定增長,一個跌市,一至兩年完成,第三年點都會開始追番,到時又係一條好漢。

更新:小弟吳係驚call loan驚供吳起,係驚第日同一個價 會有更好選擇,驚dump心口姐😂

自從有SSD之後,樓市就長升,SSD其實係頂住個市

引用:
原帖由 dance5 於 2018-10-12 11:50 AM 發表

自從有SSD之後,樓市就長升,SSD其實係頂住個市
Exactly! 真係要買左樓 進入左個市場 用業主角度出發先感受到。

辣招令到投資者買唔到,亦令到業主三年內賣唔到,成交大減,凍結左個二手市場,將升跌幅度都減少。

引用:
原帖由 ggky 於 2018-10-12 11:43 AM 發表

小弟今年中剛剛上了車(可番查本人的發文紀錄),當時其實真係覺得升跌無所謂 反正自住,但到近來,個市真係出現調整,個人真係驚驚地。

但事實上全靠有政府既辣招 個市真係好難好似97 03咁大跌。

市場上最無實力既業主就係我地呢一班 岩岩上車 做足9成,跌少少都變負資產既人。如果無辣招困住我三年吳放得,我估我而家會嚇到減少少價就走左算數。咁變相辣招除左打擊短線炒家,亦逼我地呢班最無實力既業主要長線持 ...
2015年入就有實力?
一樣嚇兩下就賣,一樣骨牌,有咩分別???

我今年6月上 同你一樣諗法 買完又擔心又驚跌 諗如果無ssd就放左佢算 但有唔可以咁做 所以我諗好多新業主都好似我地咁 反而穩定左個市場 所以應該唔跌得好多..即使好多不穩因素

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 annabb 於 2018-10-12 11:56 AM 發表

2015年入就有實力?
一樣嚇兩下就賣,一樣骨牌,有咩分別???
15果班升幅不少 仲有水位上落,加上供左三年,人工又加左吳少,心理質素應該比我強吧?

早前講咗

唔買

以後更貴

賣咗

以後買唔返

居屋五年得2萬5

【新居屋2018】關鍵位4.揀樓優先次序
新居屋項目的3個居屋屋苑,包括啟德啟朗苑、長沙灣凱樂苑及東涌裕泰苑,合共4,431個單位,房委會安排美東邨美東樓、美寶樓及白田邨約2,900伙重建戶獲優先揀樓資格,另預留1,300個配額予「家有長者優先選樓計劃」的家庭優先揀樓以及預留400個單身人士配額,綠、白表比例維持5比5。

地用晒

用晒熟地唔知點算好 林一鳴
https://eastweek.my-magazine.me/main/81744
由於起樓要三到四年的時間,梁振英在任期內用盡的土地,可以讓新樓供應在2016年至2019年上升,但過了2020年就會下跌。根據屋宇處最新的統計報告,對於「上蓋建築工程動工通知」的住宅單位總數,在2013年及2014年分別只有10,064及6,257個住宅單位,但由於梁振英增加土地供應,在2015年至2017年就推高至18,152、20,842及22,726個,但在2018年1月到7月就只有8,805個單位。估計2018全年「上蓋建築工程動工通知」可能低於15,000個住宅單位,而2019年及2020年就將會更少。

回覆 引用 TOP

近两年上車全變負資產勤記準時供樓

年中..算係最貴的時候..唔問你上邊到車啦..
不過你話做足9成..即係你層樓4球樓下..供萬二三銀..
其實好輕鬆呀..過幾年可能你已經諗緊換樓呢..

回覆 引用 TOP

睇返近幾個月你買果區,成交你就知有無發生過減價啦。 驚?

引用:
原帖由 ggky 於 2018-10-12 11:43 AM 發表

市場上最無實力既業主就係我地呢一班 岩岩上車 做足9成,跌少少都變負資產既人。如果無辣招困住我三年吳放得,我估我而家會嚇到減少少價就走左算數。咁變相辣招除左打擊短線炒家,亦逼我地呢班最無實力既業主要長線持 ...
我第二層樓就係2015年年中買,租緊俾人,冇打算賣。

大陸人生活在鳥籠,卻覺得很自由; 大陸人被迫用內聯網,卻以為用緊互聯網
樓市轉淡,資金錬斷裂,下跌趨勢已成,樓價調整應該不是1,2年咁短,要有想法作長期戰爭

我估你要驚足3年了

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 manhoi000 於 2018-10-12 12:05 PM 發表

睇返近幾個月你買果區,成交你就知有無發生過減價啦。 驚?
你講得岩 其實我都做呢個動作 我係元朗雞地區一帶 但近來無咩成交 想搵下參考都無🤦‍♂️

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。