註冊 登入

[地產新聞轉載] 我有無聽錯...林鄭咁直接講...?!?!?!!?

本主題由 WYJIMMY 於 2018-10-12 11:56 AM 關閉

我有無聽錯...林鄭咁直接講...?!?!?!!? E-mail 此主題給朋友

https://youtu.be/yBGkB4CNsmA

26 分鐘中

如果大家唔係急住買樓...

轉貼:
在施政報告發表之前,大家一早猜測到土地的公私營比例由6:4變成7:3,不少人認為私營土地減少,樓價將會飆升,湯氏直指這是錯覺。他解釋,政府在減少私營土地供應的同時,將會增加供應資助房屋數量,52折的白居二以及42折的綠置居將會搶去不少私人市場細價樓的購買力進入香討影片區

即係居屋同首次置業已經覆蓋大部分入息水平
同私樓市場重疊
細價樓...

唔買樓咪租樓
記得準時交租
就係甘簡單

無錯......200尺單位超大鑊..........!!
真係可以strong hold成世都有機會........不過她這樣直接有點怪...!!
幸好的是10年8年之後的事........給人家一條生路.....!!

免責聲明:本人的內容及圖片.並不打算向任何人.提供任何資訊.並且不構成任何建議.儘管所有資料乃本人秉誠提供.並相信資料之.來源可靠.也不表示本人.保證任何資料.均屬完整.可靠.準確.具時效或適用於任何用途.本人不負任何法律責任
講來講去, 咪又係三幅屁, 量力而為, 認清風險, 管理需求。   

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 清風水靜 於 2018-10-10 11:42 PM 發表

無錯......200尺單位超大鑊..........!!
真係可以strong hold成世都有機會........不過她這樣直接有點怪...!!
幸好的是10年8年之後的事........給人家一條生路.....!! ...
定啦,廿卅年後有土發(市建)出手,到時會以超合理低價,整合所有負資納米業權,收番哂再賣俾地產商,之後起番大單位囉.

引用:
原帖由 QSnewbie 於 2018-10-10 11:32 PM 發表

唔買樓咪租樓
記得準時交租
就係甘簡單
又話加租既?

但資助房屋始終僧多粥少,冇抽獎運的話,納米樓還是要住的

眾醉我醒會煩惱
眾醒我醉要吃虧

回覆 引用 TOP

林鄭都話細價樓爆

回覆 引用 TOP

呢鋪真係唔同,感覺林鄭係聽習大大指示

林鄭打樓價 到佢退落黎時順勢上車

納米盤 只值150萬。嵐山個堆。。。

林鄭月娥不嬲都係咁諗,如果你有留心佢嘅施政報告,基本上短中期都會有大量土地釋放出來,不過當然既得利益者會用填海時間太長來掩飾,今次既得利益者可以咁樣講已經確定大敗,我諗我都準備功成身退

引用:
原帖由 chris2018 於 2018-10-11 12:37 AM 發表

林鄭月娥不嬲都係咁諗,如果你有留心佢嘅施政報告,基本上短中期都會有大量土地釋放出來,不過當然既得利益者會用填海時間太長來掩飾,今次既得利益者可以咁樣講已經確定大敗,我諗我都準備功成身退 ...
chris 大 準備收山?

引用:
原帖由 rpyg 於 2018-10-11 12:38 AM 發表

chris 大 準備收山?
功成身退,第二日可以復出㗎嘛

今日玩住咁多先,好眼瞓拜拜

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。