註冊 登入

[其他] 荃灣比觀塘

荃灣比觀塘 E-mail 此主題給朋友

這板太多師兄盲目推荃灣 我自己荃灣住左十幾年之後搬左去觀塘十年,荃灣同觀塘交通無得比,荃灣出去只可靠地鐵,仲要最尾站等都有排等 坐巴士架架都經葵芳出旺角 尖沙咀最小都要40分鐘 過海唔駛講
觀塘除左鐵路仲大把選擇 有巴士 架架都快 有小巴 所以如果荃灣爆觀塘樓價必爆
我都係以是論事絕無踩荃灣之意

精選樓盤
引用:
原帖由 異域巨額魚蛋 於 2018-9-14 02:42 AM 發表

這板太多師兄盲目推荃灣 我自己荃灣住左十幾年之後搬左去觀塘十年,荃灣同觀塘交通無得比,荃灣出去只可靠地鐵,仲要最尾站等都有排等 坐巴士架架都經葵芳出旺角 尖沙咀最小都要40分鐘 過海唔駛講
觀塘除左鐵路仲大把選擇 有巴士 架架都快 有小巴 所以如果荃灣爆觀塘樓價必爆
我都係以是論事絕無踩荃灣之意 ...
我剛剛相反 係觀塘住左十幾年 又係荃灣大
講出尖沙咀 相比之下 睇你咩時間
觀塘最快是219x 但老遠要行到工廠區果邊搭 放工坐一定無運行 機隊再出紅隊塞爆 而且都係去尖東7咸道
荃灣一定係坐地鐵出尖沙咀最快 去旺角咪紅van 超快又多車
無話邊度特別好~

官塘要等裕民坊重建後才有機會爆,始終好近地鐵的樓很舊了

利申:我在荃灣和官塘都住過,又在官塘返工

引用:
原帖由 異域巨額魚蛋 於 2018-9-14 02:42 AM 發表

人哋推緊荃灣西唔係荃灣喎

荃灣西係全新區,臨海,環境優美、配套完善,的確可以自立門戶。不過附近有舊樓都係好事,有街鋪、有大型濕貨街市可以同作為大型商場既補充,使民生物價較為平宜
引用:
原帖由 kazaf0207 於 2018-9-14 08:22 AM 發表

人哋推緊荃灣西唔係荃灣喎

回覆 引用 TOP

買工業/商業樓就肯定官塘好,住的話,荃灣多咗好多新樓又向海

回覆 引用 TOP

觀塘好多人,近年發展好,我office個無敵海景係好正,我鍾意海濱果邊多過開源道,不過隔涉d,由牛頭角行過去仲快

對我來講觀塘係做野既地方,住就荃西。

引用:
原帖由 公司野性的高潮 於 2018-9-14 08:48 AM 發表

觀塘好多人,近年發展好,我office個無敵海景係好正,我鍾意海濱果邊多過開源道,不過隔涉d,由牛頭角行過去仲快

對我來講觀塘係做野既地方,住就荃西。 ...
公司當然要在官塘啦,荃灣無乜好工商樓

引用:
原帖由 炎夏幼小的菠菜 於 2018-9-14 08:50 AM 發表

公司當然要在官塘啦,荃灣無乜好工商樓
有,有線果邊都OK的,midtown同隔離果個唔錯,可以買的,大堂grand,不過商業黎講同觀塘無得比

回覆 引用 TOP

其實根本不需要比較,  咸魚青菜, 各有所愛. 

回覆 引用 TOP

荃灣同荃西位置距離都近 但點解荃灣唔多些巴士線其實距離都唔係好遠 但係巴士真係太多站

將來荃西入伙之後可能會交通改善,因為西鐵根本就上唔到車

回覆 引用 TOP

引用:

問題係荃西食正高鐵同珠港澳大橋條水。奧運開始舊加上長年月累已經好貴。新一浸中產已經開始搬去荃西。觀塘本來都有發展潛力,但係佢個 project 爛尾。到依家都未知方向係點。

回覆 引用 TOP

荃灣一定係坐地鐵出尖沙咀最快 去旺角咪紅van 超快又多車

各位知道TW去MK紅VAN要幾耐嗎?
答案係同你手車或一般的士O甘快...

O甘你知道有幾快啦...7-8分鐘出到太子始創, 不過15分鐘到先到朗豪坊, 果個位的士都一定塞小小...

回覆 引用 TOP

兩個地方都有個共通點,就係好多企企同一樓一,叫G真係好方便

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。