註冊 登入

安聯值唔值得買

我揸住安xxx啲債券基金賺息蝕價

o
好彩買咗少少
有買貨到而家跌咗15個percent
呢間公司好多隻基金都係做得好差

歲月偷去我青春
留下普茶伴我醉
精選樓盤
引用:
原帖由 ko001 於 2018-11-19 01:48 AM 發表

我揸住安xxx啲債券基金賺息蝕價
o
好彩買咗少少
有買貨到而家跌咗15個percent
呢間公司好多隻基金都係做得好差
咁嘅市況,邊間債券基金做得好 

這個世界沒有膠神,生活變得沒有快樂。
因應美元加息,全球債券價格下跌是必然的。
尤其是國內房地產債,在外內夾擊下,已經跌了15%,如果有膽量直接買一些短期債(一年左右),隨時可以賺20%。

所以根本沒需要考慮債券基金。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 領遵班子 於 2018-11-19 07:32 AM 發表

咁嘅市況,邊間債券基金做得好 
有呀有呀醫療基金賺緊錢呀黑石

REITS
領展房地產基金算係基金嘅話都係賺緊錢

歲月偷去我青春
留下普茶伴我醉
引用:
原帖由 ko001 於 2018-11-19 02:50 PM 發表

有呀有呀醫療基金賺緊錢呀黑石

REITS
領展房地產基金算係基金嘅話都係賺緊錢
我講緊債券基金呀

所有基金?
咁逆向基金表現仲好

這個世界沒有膠神,生活變得沒有快樂。

回覆 引用 TOP

我講緊安聯基金呀
我有買㗎

投資要比較㗎嘛
我可能亂噏當秘笈
投資者必須心水清
啲錢係佢自己㗎

由始至終所有基金都係收費好貴㗎啦
話之你贏定輸基金經理必定贏

歲月偷去我青春
留下普茶伴我醉

回覆 引用 TOP

等尾國科技股跌定d先入!

回覆 引用 TOP

我都買咗安x income and growth 1年,上年$9買,依家8.13....今年總收利息都仲要輸少少

今年買乜基金都輸啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 circledong 於 2018-11-26 10:49 PM 發表

我都買咗安x income and growth 1年,上年$9買,依家8.13....今年總收利息都仲要輸少少
自己買ETF 又好, 分幾支斬債都好.

唔好益AGENT...明知ROC 會賺息蝕價都推比你.

http://hk70s.blogspot.hk/
70後與80後, 兩個小小生意人
點都好過經銀行買!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hk70s 於 2018-12-5 01:47 AM 發表

自己買ETF 又好, 分幾支斬債都好.

唔好益AGENT...明知ROC 會賺息蝕價都推比你.
乜野係roc

引用:
原帖由 死啦啲青春痘 於 2018-12-5 11:59 PM 發表

乜野係roc
return of capital
即息從本金派,咁比番d錢你把L

http://hk70s.blogspot.hk/
70後與80後, 兩個小小生意人

回覆 引用 TOP

新手一問:大家講緊果隻安聯有冇全名或者編號,謝謝

回覆 引用 TOP

安聯收益及增長基金 - AM類 (港元) 收息股份
安聯收益及增長基金 - AM類 (美元) 收息股份

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。