註冊 登入

侵神終極目標:美歐日攜手孤立北京!供應鏈移出中国!

侵神終極目標:美歐日攜手孤立北京!供應鏈移出中国! E-mail 此主題給朋友

https://technews.tw/2018/09/12/us-europe-and-japan-isolate-china/

川普不停發射關稅砲彈,中港股市已被擊沉,但是北京害怕川普招數不只於此。美國打算聯手歐盟和日本,共同孤立中國。

《金融時報》報導,美歐日三方聯手圍堵中國,似乎漸露雛形。8 月 23 日中美新一輪會談失敗告終,隔天美歐日官員就齊聚一堂,準備攜手對抗「第三方國家」實施的不公平貿易措施。美歐日三大經濟體鎖定哪一國為共同敵人?對照去年底世貿組織(WTO)的場邊提案可見端倪,美歐日指控某國靠著扭曲市場的龐大補貼、國營企業、強迫技術轉移等,創造不公平競爭。歐盟貿易執委馬姆斯壯(Cecilia Malmstrom)當時透露,這不是祕密,中國是最大罪人。

近來歐美日一同向 WTO 提案控訴中國,指出外國企業進入中國市場,需和中國企業籌組合資企業,藉此強迫外企技術轉移。美歐日共同宣言強調,沒有國家能要求或逼迫外企技術轉移給當地企業。川普原本多方開戰,如今和歐盟、墨西哥休兵,逐漸縮小戰線,鎖定中國。北京擔心川普找到更有效的方法孤立中國。康乃爾大學教授 Eswar Prasad 表示,此種舉動讓中方非常緊張。

外界指出,川普想要的貿易方案,習近平不可能點頭,美國要中國在一切做出讓步,包括工業政策、國營企業、人民幣等。有些人認為,也許川普壓根不想簽訂貿易協定,他真正的目標是對中國長期課稅,以便徹底改變全球供應鏈。白宮前首席戰略顧問班農(Steve Bannon)說,政府官員現在知道,川普在很多方面有彈性,但是中國問題他會死守到底,川普目標是把供應鏈移出中國。

+;![].我迷失在.* 這場﹍×°愛情遊戲°°°×.﹏
精選樓盤
一直認為美國今次認真去收中共皮⋯⋯南海建島是大陸走向衰敗的死着!
領導人小學雞

引用:
原帖由 藍媚月 於 2018-9-12 07:09 PM 發表

https://technews.tw/2018/09/12/us-europe-and-japan-isolate-china/

川普不停發射關稅砲彈,中港股市已被擊沉,但是北京害怕川普招數不只於此。美國打算聯手歐盟和日本,共同孤立中國。

《金融時報》報導,美歐日三方聯手圍堵中國,似乎漸露雛形。8 月 23 日中美新一輪會談失敗告終,隔天美歐日官員就齊聚一堂,準備攜手對抗「第三方國家」實施的 ...
我記得唔知幾時......應該係2戰前, 有個鬼佬講過, 中國係全世界既爛腳.........唔斬得, 又醫唔好, 最好既處理辦法係唔理佢, 孤立佢............肥佬應該係睇左呢條鬼佬既講法..........

災自北方來, 有名襠遭殃, 先搞冧a股, 再搞冧冥幣,  連累港恒指, 仲想瀨外g, 5毛滿天飛, 當股民on9?

又曰: 莫道石人一隻眼, 貶值民幣天下反...
yeah! in usa we trust!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 CCPEVE 於 2018-9-12 19:15 發表

我記得唔知幾時......應該係2戰前, 有個鬼佬講過, 中國係全世界既爛腳.........唔斬得, 又醫唔好, 最好既處理辦法係唔理佢, 孤立佢............肥佬應該係睇左呢條鬼佬既講法.......... ...
有個比喻,美國一向係世界經濟發展操軚盤,比你上順風車一齊未問題,但係大陸又搞三搞四(偷科技文化、港台、南海、走私伊朗、北韓)仲想爬去搶個軚盤⋯⋯人地一定踢你落車啦!

支持美國玩謝極端恐怖邪惡獨裁中共政權
地球有中共一日都無好下埸
美國必須組成世界民主正義聯軍,出兵消滅獨裁中共政權

幾十年來都被孤立架啦,咁算乜嘢目標呀?

未生我時誰是我?我出生後我是誰?
股帝晉為勝帝,只色勝利,5G個by字點寫|
引用:
原帖由 常遇千 於 2018-9-12 07:20 PM 發表

有個比喻,美國一向係世界經濟發展操軚盤,比你上順風車一齊未問題,但係大陸又搞三搞四(偷科技文化、港台、南海、走私伊朗、北韓)仲想爬去搶個軚盤⋯⋯人地一定踢你落車啦! ...
世上並沒有永遠的霸主,就算美國都唔可以,知道冇?

北韓夠比人孤立左幾十年啦

鄧小平叫絕不當頭,個小學雞就係唔明!

tesla 同Harley 都要係大陸設廠喎

引用:
原帖由 CCPEVE 於 2018-9-12 07:15 PM 發表

我記得唔知幾時......應該係2戰前, 有個鬼佬講過, 中國係全世界既爛腳.........唔斬得, 又醫唔好, 最好既處理辦法係唔理佢, 孤立佢............肥佬應該係睇左呢條鬼佬既講法.......... ...
個比喻麻麻哋
糖屎病都會爛腳
爛到某程度就點都要切
唔切個人就死。

我諗侵神而家就係要切!

Anyway,個鬼佬係邊個?咁有先見嘅?

引用:
原帖由 常遇千 於 2018-9-12 07:20 PM 發表

有個比喻,美國一向係世界經濟發展操軚盤,比你上順風車一齊未問題,但係大陸又搞三搞四(偷科技文化、港台、南海、走私伊朗、北韓)仲想爬去搶個軚盤⋯⋯人地一定踢你落車啦! ...
你呢個比喻好啲
但美國應該早十年前就趕佢落車
而家養肥咗條蛆蟲
手尾長~~

回覆 引用 TOP

TrumpTrump係殺蟲專家,專殺蝗蟲!

引用:
原帖由 berol 於 2018-9-12 07:27 PM 發表

tesla 同Harley 都要係大陸設廠喎
所以咪做嘢囉!~

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。