註冊 登入

[其他] 今轉經濟周期已經結束

引用:
原帖由 小雨000 於 2019-2-11 03:56 PM 發表

我全止蝕,離場觀望,暫好淡倉不做
感謝小雨師兄分享,我自己亦覺得港股好奇怪,以往觀察既指標响呢個反彈浪都唔係咁有效

目前睇無論經濟方向同貨幣政策都站在十字路口,之前仲炒緊「經濟好但緊縮」而家已經轉風向變「經濟差但寬鬆」

拋開技術因素唔講,我亦認為目前無牛市起點既基礎,一係估值唔算平,二係企業盈利剛轉差,三係失業率咁低,呢種情況反而似擴張末期

我自己偏淡,因為目前Fed仲做緊QT,只係鬆口實質上每個月仲回收緊500億美金,要到美股大插或者經濟數據持續轉差,局方先會正式鬆手減息或者再QE。

到時候有兩條分叉路...
1. 如果Fed睇錯市,經濟並無嚴重衰退但貨幣寬鬆,就會造成另一次泡沫令股市出現急升。事後唯有重手加息壓通脹,變成另一次99-00年既翻版,可能就係師兄所指既出現埋最後升浪先爆。
2. 如果Fed睇啱市,經濟真係6-12個月內出現衰退,就會大手減息甚至再QE托市。09年係減到零息先考慮做QE,今次直情討論埋隨時可以QE(Mary Daly放風),我估係可以令資產價格跌幅減輕,由以往SPY跌30-50%變30%內,但副作用係變慢熊。

至於樓市,坊間好多分析都過份側重左响「供求關係」,令結論出現偏差。供求影響樓價係事實,但並唔係事實全部,响比較短既timeframe,息口,通脹,金融環境,心理因素更影響樓價。呢轉我加大weighting睇2點,中國既經濟同美國既貨幣政策。過去10年既情況係中國經濟高增長+美國貨幣寬鬆,未來我地面對既環境可能係中國經濟衰退+美國貨幣寬鬆(甚至收緊),仲有幾多Upside值得深思。

精選樓盤
引用:
原帖由 夢幻模擬戰 於 2019-2-12 03:39 AM 發表

感謝小雨師兄分享,我自己亦覺得港股好奇怪,以往觀察既指標响呢個反彈浪都唔係咁有效

目前睇無論經濟方向同貨幣政策都站在十字路口,之前仲炒緊「經濟好但緊縮」而家已經轉風向變「經濟差但寬鬆」

拋開技術因素唔講,我亦認為目前無牛市起點既基礎,一係估值唔算平,二係企業盈利剛轉差,三係失業率咁低,呢種情況反而似擴張末期

我自己偏淡,因為目前Fed仲做緊QT,只係鬆口實質上每個月仲回收 ...
謝謝分享!
其實一d都唔怪 指標只係用作短線目標分折 從來唔會係指標上知道係真熊或真牛 所有牛熊市都係後知後覺 (個人認為都係比班所謂經濟吹水佬扮野)
所以實體現況分析會更實際 好似師兄所講point 1,2

我自己短期會比較睇好 原因好簡單有3
1. 習特兩條友根本一早篇好成個劇本 一個想要中國走出去 一個要搵水
2. 700最勁個兩隻game一過審批 一定爆
3. 成班吹水佬大部分睇淡

樓市我其實唔明點解要睇好或睇淡
又或者我堅信一樣野 當幾年後內地市場慢慢開放 到時買到樓或租緊樓已經再唔係香港人既事
樓宇回籠期可以係一世 所以我有錢會不斷買樓 只要買得起

很高興你們入來分享,謝謝!
的確指數永遠是短線作用,其實上年和今年1,2月的圖表也是沒在我所見的情況下沒出現過。其實現市況,資金還是充裕。是不是因低息環境帶來現在的情況?現企業借貸成本已經比之前增加了不少。有不少公司也支持不住租金,已搬去較平的地方,今次真的是一個特別的周期。有幸自己在這次周期經歷,如果這次是一個慢熊跌浪,相信會比較恐怖。也會變成不少人 踏入這陷阱。香港也比較特別, 模仿國外樓市政策。當經濟周期行到最後,現在成效是多少,真的沒人會知道。會不會拖長時間下跌,幅度還是一樣。還是真的比98,08年急速下跌和幅度較少?
但也有一個問題,就是為了保經濟也傷害了香港一些能力不足的90後和00後。

我也是偏淡

星期四或星期五再試沽一次,也在原定時間再沽,因為到月中了,我也貪婪心急太快月頭做了淡倉。月線圖的話,我感覺就是大戶為什麼要做上穿的動作給散戶看,2次股災也沒試過這情況,很快便會有答案。要淡倉收兵才向下?

我也會已10天線月線圖向上才會開始買股票,

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 城裡的月亮 於 2019-2-12 05:29 AM 發表

謝謝分享!
其實一d都唔怪 指標只係用作短線目標分折 從來唔會係指標上知道係真熊或真牛 所有牛熊市都係後知後覺 (個人認為都係比班所謂經濟吹水佬扮野)
所以實體現況分析會更實際 好似師兄所講point 1,2

我自己短期會比較睇好 原因好簡單有3
1. 習特兩條友根本一早篇好成個劇本 一個想要中國走出去 一個要搵水
2. 700最勁個兩隻game一過審批 一定爆
3. 成班吹水佬大部分睇淡

...
感謝師兄分享睇法~

大家交易手法同timeframe不同,師兄睇既係長線投資,bet on香港未來發展、財富總量向上,而我只係考慮呢個週期。

其實睇好睇淡都無咩所謂,最緊要有錢賺

引用:
原帖由 夢幻模擬戰 於 2019-2-13 02:56 AM 發表

感謝師兄分享睇法~

大家交易手法同timeframe不同,師兄睇既係長線投資,bet on香港未來發展、財富總量向上,而我只係考慮呢個週期。

其實睇好睇淡都無咩所謂,最緊要有錢賺 ...
非常同意
Push

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 小雨000 於 2019-2-12 07:09 AM 發表

的確指數永遠是短線作用,其實上年和今年1,2月的圖表也是沒在我所見的情況下沒出現過。其實現市況,資金還是充裕。是不是因低息環境帶來現在的情況?現企業借貸成本已經比之前增加了不少。有不少公司也支持不住租金,已搬去較平的地方,今次真的是一個特別的周期。有幸自己在這次周期經歷,如果這次是一個慢熊跌浪,相信會比較恐怖。也會變成不少人 踏入這陷阱。香港也比較特別, 模仿國外樓市政 ...
香港玩聯匯,金管局唔可以根據本地經濟狀況去調節貨幣政策,所以永遠係一個極端行去另一個極端

04年後香港既經濟面開始跟中國,所以我認為98同08要分2個不同既週期去睇

08年係經濟跟中國而貨幣跟美國,當時美國爆煲而中國經濟底子強,所以對香港既負面衝擊少過98年一役,美國放水後樓市更好快升突。本來央行既職責係要加息+升值貨幣壓抑過熱經濟,但香港只能跟隨美國寬鬆。

呢轉同08年又唔同,係中國經濟出現問題而美國經濟比較好,我先前擔心美國會緊縮貨幣政策,令香港受經濟差+貨幣緊夾擊造成資產價格大跌。目前睇美國並無想像中咁強,Fed亦都放晒口風準備再放水,未來面對情況似係經濟差+貨幣鬆,港樓大跌既機會大減。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 小雨000 於 2019-2-12 07:09 AM 發表

的確指數永遠是短線作用,其實上年和今年1,2月的圖表也是沒在我所見的情況下沒出現過。其實現市況,資金還是充裕。是不是因低息環境帶來現在的情況?現企業借貸成本已經比之前增加了不少。有不少公司也支持不住租金,已搬去較平的地方,今次真的是一個特別的周期。有幸自己在這次周期經歷,如果這次是一個慢熊跌浪,相信會比較恐怖。也會變成不少人 踏入這陷阱。香港也比較特別, 模仿國外樓市政 ...
小雨師兄我研究過唔少財富遊戲既玩法,香港呢套土地財政應該係自創再發揚光大
反而係中國改革開放後借鑑左來用,出口賺美元做儲備印人民幣,再透過土地財政倍大信用,地方財政有錢就可以大力投資基建同產業製造良性循環。

但目前呢套模式已經玩到盡頭,就睇下中國點處理同轉型,希望大步檻過,有咩頭暈身㷫對身為財富中心既香港有嚴重打擊。

至於香港,我估計可見將來都唔會改變呢套分配方法,政治後果太大。香港政府有良心可以學新加坡,每個本土家庭派一間公屋;無良既就送張單程大灣區車飛

正如師兄所講既現象,土地不足可以短時間支持地價,但長遠反而會制約當地經濟總量既增加。

我身邊有幾個朋友已經移居深圳,佢地以前中港兩邊走會選擇香港,而家反而會選擇深圳定居創業。當中國越來越開放,兩地接觸越來越緊密時,香港點保持原有既制度優勢就變成一個好大既問號。個人來講,我其實更睇好深圳既前景。

資產價格快熊定慢熊,其實好睇經濟狀況同貨幣政策,呢兩樣香港都控制唔到。我認為慢熊機會比較大,因為中國經濟呢2年需要結構性轉型,我對國家發展係樂觀既但難免有陣痛。目前發展似係壞經濟(-)加鬆貨幣(+),當然亦有可能往更好/壞既方向發展,但太早估又無咩意思,可以發生時再討論。

希望小雨兄到時回歸香討,再發表一下對股市樓市既睇法

引用:
原帖由 小雨000 於 2018-12-8 03:09 PM 發表

放心,我也在324 沽700
你説的不可能已成為事實,請再般龍門

引用:
原帖由 夢幻模擬戰 於 2019-2-13 04:42 AM 發表

小雨師兄我研究過唔少財富遊戲既玩法,香港呢套土地財政應該係自創再發揚光大
反而係中國改革開放後借鑑左來用,出口賺美元做儲備印人民幣,再透過土地財政倍大信用,地方財政有錢就可以大力投資基建同產業製造良性循環。

但目前呢套模式已經玩到盡頭,就睇下中國點處理同轉型,希望大步檻過,有咩頭暈身㷫對身為財富中心既香港有嚴重打擊。

至於香港,我估計可見將來都唔會改變呢套分配方法,政 ...
師兄,看你留言時間,是不是不在香港。

其實香港97到現在真的沒有什麼進步過,只停留原步。香港現在只有金融和地產,我想大家都認同吧!我也有朋友都現在喜歡海外物業,大多數都在大灣區和泰國。就看看今次市場怎行走吧!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 樹上難吃的裙 於 2019-2-13 08:16 AM 發表

你説的不可能已成為事實,請再般龍門
請再看我留言吧。我已在轉角位說了會升到345元。放心,我已在你所說的搬龍門賺了錢。
我不是硬淡和淡好。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 小雨000 於 2018-9-11 11:30 PM 發表

自從年頭恆生指數1日跌1千6百點的時候,年頭港匯不停轉弱,就已經開始熊市的來臨。所謂什麼套息套息,只是安撫人心 ,美元在走就是走,今轉9月尾再走資的話,不知道財經專家解說出什麼

今次08年到18年樓市升幅遠遠超過恆指升幅,其實真的多謝689的政策。香港已經扭曲了市場的規律。美國qe也有帶來了很多的聰明錢來到香港投資。本人一向對物件上所謂的升幅,只是我覺得錢在貶值,將一件物件要用更多的錢去買,包括 ...
就憑你咁少指標就確認熊市,只怕你會係下一個沈大師

引用:
原帖由 非好非淡 於 2019-2-13 08:33 AM 發表

就憑你咁少指標就確認熊市,只怕你會係下一個沈大師
就看看3月市場會如何行走。就像你名字一樣,非好非淡,我會做好和做淡

引用:
原帖由 小雨000 於 2019-2-13 08:38 AM 發表

就看看3月市場會如何行走。就像你名字一樣,非好非淡,我會做好和做淡
如果你咁樣算分析,真係全世界冇窮人,只參考兩個指標新仆出黎話熊市

引用:
原帖由 非好非淡 於 2019-2-13 08:42 AM 發表

如果你咁樣算分析,真係全世界冇窮人,只參考兩個指標新仆出黎話熊市
那師兄你有什麼更好的分析?現在是什麼市況,大家分享一下。也請看我其他留言

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。