註冊 登入

我想創業

我想創業 E-mail 此主題給朋友

本身做緊地盤扎鐵 有30萬左右閒錢 而家扎鐵時勢唔好 想趁機出來創業 以前做過廚房幾年
想開餐廳 但老婆驚我辛苦 各位師兄有咩意見 有咩出路好呢 先感激大家意見😊

精選樓盤
鋪租閒閒地都要3萬/月,又要簽生死約,以不變應萬變,無謂益啲孽主,有錢學吓裝修,水電之類好過
引用:
原帖由 努力的地盤佬 於 2018-8-17 11:52 AM 發表

本身做緊地盤扎鐵 有30萬左右閒錢 而家扎鐵時勢唔好 想趁機出來創業 以前做過廚房幾年
想開餐廳 但老婆驚我辛苦 各位師兄有咩意見 有咩出路好呢 先感激大家意見😊 ...

花生者清,當局者迷-y( ̄Д ̄)。oO○ | 香港特區政府忠告市民: 吸菸可引致陽萎
引用:
原帖由 productdesigner 於 2018-8-17 02:53 PM 發表

鋪租閒閒地都要3萬/月,又要簽生死約,以不變應萬變,無謂益啲孽主,有錢學吓裝修,水電之類好過

宜家攞電牌很難,要mpf

回覆 引用 TOP

冇經驗千其唔好 仲要係開餐廳 開業費用一定唔只30萬 就算差唔多 一個禮拜唔好生意 已經頭痕到爆炸

唔係好建議,30萬唔算好多,用黎做投資好過

引用:
原帖由 tlhthi822 於 2018-8-17 03:54 PM 發表

冇經驗千其唔好 仲要係開餐廳 開業費用一定唔只30萬 就算差唔多 一個禮拜唔好生意 已經頭痕到爆炸
咁如果係甜品鋪 或者街頭小食呢

引用:
原帖由 努力的地盤佬 於 2018-8-17 06:05 PM 發表

咁如果係甜品鋪 或者街頭小食呢
剛剛新裝修一間舖頭,1000呎,普通裝修,按金,出牌,水電,生財工具,差不多用了二百萬。

所以如果只得三十萬,千萬吾好做。因你仲要留後備資金。

但如果你想做小食又堅持要做。

當你一人小食店,租金當$10000/月

租,按金,佣金$45000
水電按大約$10000
出牌,鮮風抽氣証書,消防証書大約$50000
水電工程大約$40000
裝修,入貨,生財工具.....

都好免強。

所以只好自己上網找生意買賣,經常有好多盤十萬八萬頂手。又可即時做生意。我之前幾間餐廳都係甘開。

不過吾好問我邊間好,我不是打手,上網大打選擇。

回覆 引用 TOP

做咩菜色,開茶記一定pk

生活令到我們忘記時間,但時間吾可以令我們忘記生活...
                                               BY CHI LAM

回覆 引用 TOP

提示: 違規內容已被屏蔽
返內地買樓好過。俾首期。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 努力的地盤佬 於 2018-8-17 11:52 AM 發表

想開餐廳 但老婆驚我辛苦 各位師兄有咩意見 有咩出路好呢 先感激大家意見😊 ...
係咪 一定 要做 餐廳 有更好路數 要唔要 聽聽

回覆 引用 TOP

引用:

創業就是力不到不為財,鎖定方向就做多資料搜查

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 一生守護您 於 2018-8-17 04:55 PM 發表

唔係好建議,30萬唔算好多,用黎做投資好過
但我覺得中港正步入衰退期。。。

提示: 違規內容已被屏蔽
要睇租金同人手, 請人就唔好啦. 今時今日第一步要買鋪, 咩都係後話.

到此一遊
 35 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。