• 瀏覽: 767,330
  • 回覆: 1,371
  • 追帖: 335
引用:
原帖由 happy22hk 於 2018-8-21 04:51 PM 發表

3仔半年純利升7.1%
8%唔到 係咪有d 差個預期?!
可以接受啦
仲好,長供長有……公用股算係不错……

12, 11,953股(月供) `  2388, 5,000股`    9988, 300股`   1052, 20,000股`   1928, 1,600股  ~.~
只要避免犯大錯, 投資人並不需要做什麼事.
投資是指找到少數一些優秀的公司, 然後緊抱著坐下來不動.
熱賣及精選
引用:
原帖由 rayrayccw 於 2018-8-21 05:02 PM 發表

明天又下試15元邊
可能極底……黎緊就有機會……

再買底過15

12, 11,953股(月供) `  2388, 5,000股`    9988, 300股`   1052, 20,000股`   1928, 1,600股  ~.~
引用:
原帖由 山水有情 於 2018-8-21 06:12 PM 發表

最近有新落成大廈,完全不設煤氣供應,煮食及熱水器全用電力,這種現象是否反映電力漸漸的侵蝕煤氣市場,長遠成為煤氣的隱憂?
香港市場只要平穩就好,你話現在用緊煤氣之後不再用我就驚驚……
重點放在大陸……

個市個3仔價去到出年3月業績前我都吾在乎
供5千不變

等12出左業績後,我都要學再睇小d了

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 不思量自難忘-DC 於 2018-8-21 06:31 PM 發表

我以為會彈上去比我走貨,睇黎又走唔甩啦
其實16蚊即未紅股時既17.8左右...係一早到左你話18蚊沽既時候啦,,,
只係人是貪心的, 升左, 又想再升...

由係既, 你已經無再買, 又唔同我地開月供,
個諗法又會好唔同...

長楂多8年唔理佢????? 就可以現有股數, 反一反.....

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 [h]腳指仔 於 2018-8-21 08:48 PM 發表

煤氣仲有自家品牌既廚櫃同爐具生意,就算新落成住宅用晒電熱水爐,電磁爐,廚櫃都有機會仲賺到錢,比如就算恒基旗下劏房新盤都只有電磁爐,但好多時都係送煤氣旗下品牌既廚櫃同爐具俾業主
另外就係政府起既公營房屋其實都會用番煤氣,所以呢樣野我唔太擔心,而且近年劏房盤係用晒電爐,但問心如果你係住係果度,張床就係廚房隔壁,你仲會唔會日日係屋企煮飯食? 如果餐餐出街食,出面D食肆都係用番煤氣爐,即係又係煤氣賺 ...
超細心的分析....

講真, 3仔係香港既獨市, 不能分開的...
不放心咪2,3一齊買...咁應該超安心...

我今次會收二千四息...正...

引用:
原帖由 幻遊人 於 2018-8-21 08:55 PM 發表

華為有全資子公司榮耀(Honer),銷售也不錯。留意一下,睇雜誌介紹到。
華為直頭係大陸首選, 大陸好多人用,
仲好貴, 我老豆都買左部4千幾...我話鬼佢, 買黎做咩, 又唔識用, ....
小米比較中價, 千幾二千就有部好靚...所以追得好快...希望係咁啦,
我唔想小米比人睇死...仲有好多家居智能電器, 係幾新鮮, 都會吸引都年青一代去用...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 nsxlik 於 2018-8-21 10:13 PM 發表

岩岩call 左Hsbc問,供款無上限架,無Limit
我上個月, 3仔5千, 12仔萬6....共供2萬1, 咩都無收...

開3仔月供係不錯既選擇, 但一定要為自己定下目標, 如幾多年...可以有幾多股數,
我慢慢供, 5年後應可見5萬股, 10年後就可見10萬股...

5年後12仔就可見萬5股...10年後見4萬股...

即10年後可以上到3百萬股價...用來收息用...

佛係上身先可以做到...

引用:
原帖由 lamlampeter1 於 2018-8-22 09:47 AM 發表

今日请晒3仔兩萬股$15.8,見14先入返
不見返,就不買?
漲面去返14蚊是36000,
我不會理,我也是兩幻股多

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 不思量自難忘-DC 於 2018-8-22 11:53 AM 發表

我今次收1700息

5仔7/9扣數

11除淨2/10派

可以供多一期收息

引用:
原帖由 borabora 於 2018-8-22 12:56 PM 發表

12/9先係認購日,應該唔能夠收多一期月供利息了
又係喎...睇大左...未訓醒....

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lamlampeter1 於 2018-8-22 12:41 PM 發表

而家市況唔好,20倍PE增長20%都貴,何況3仔,30倍PE得7%增長,我賣左3仔30萬買入3萬股6823,收9000蚊息(如揸3仔得2400息)
不過你一直唔睇好3仔個高PE, 你真係鐘意電訊6238...哈...

咁真恭喜師兄有出路, 最緊要賺住走...
今年到衣加計, 息連紅股, 最小升10%以上啦...

引用:
原帖由 rayrayccw 於 2018-8-22 12:24 PM 發表

大行唱淡3號仔 14元 ,我平均價係13.2 咁即係唔洗理佢
大行既野, 唱底去買, 唱高去出貨, 你明的...
獨市係可響有高PE...

就如388一樣,,,仲可以36 PE, 市場唔好, 成交大不如前, 呢幾日升叫好小小到1千億,
你諗下之前得800億, 如果減到20 PE樓下, 我唔識計388值幾多錢, 是否回到170蚊???
合唔合理自己去諗...

我好多野想買, 12, 388, 939, 1299,....

引用:
原帖由 幻遊人 於 2018-8-22 12:53 PM 發表

龔成FB: 點解咁多財演叫人不斷買賣,我見到的真相係點?點解不要過份預期市況?點解月供股要長期進行,不應變來變去?點解強積金唔洗擔心「個市會跌」?

(點解我愈講愈激動😂😂😂

https://www.facebook.com/257107117664621/posts/2222847497757230/ ...
1211呢隻幾真係幾可愛, 一樣響有高PE....

43蚊前幾日先講緊, 今日就48蚊...升返1成...話都無咁快...
睇好佢既可以入返D囉, 波幅真係大...50蚊樓下值得買入...

申利本人無貨...

引用:
原帖由 rayrayccw 於 2018-8-22 01:35 PM 發表

我反而啱啱沽晒6823 ,電訊業割喉式減價有排玩,我要等到5G 就出台先再諗電訊股
我諗LAM兄著眼點係個6%息, 我無細心睇過6823業績, 唔知有冇7%升復?
要是6%又平穩我會等多一陣...入內銀...坐下後就有升有息...

3仔13.X平均價,,,唔等錢用, 基本上坐多幾年, 收多幾次紅股...大大落到10蚊樓下...
再過多幾年...真係放床下底都唔知放左係邊了....

引用:
原帖由 Kason.L 於 2018-8-22 01:35 PM 發表

我會一路keep住買3仔先,長揸應該無死
長期月供真係無死.....

我死...3仔都未死...

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]