• 瀏覽: 773,266
  • 回覆: 7,505
  • 追帖: 335
引用:
原帖由 崖上活潑的神 於 2019-2-28 10:25 AM 發表

823又再升穿52周了
倒跌

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
小弟: (想一齊記錄下) 想跟下大家進度
0005 : 800股 63.8
2388 : 2000股 32.85

回覆 引用 TOP

有個朋友問我  領展用左10幾年時間..可以慢慢增加派息到而家有2.幾 但系佢見近年領展不斷賣走香港物業 轉購大陸物業.. 問我佢既派息仲能唔能夠keep住慢慢升上去 大家點睇

引用:
原帖由 234282 於 2019-2-28 06:35 PM 發表

好,收了工,大家一齊研究下。今日2點,我隻華彩突爆原因找到了。原來是隻同版塊的御泰突然突襲爆三成,以為華彩也跟到,點知衰修尾。仍未可以放到入12號,改邪歸正。

不過有時的圖好得意,二隻股2點半前一樣,但尾段既結果就好不同。

找到原因,就是功力。

但又又又由於華彩識跳來跳去,阿婆行得快,一定有古怪,依然堅持要賺到呢隻錢才轉12號。

...
御泰我以前買過,停過牌,最後輸左我幾萬蚊

天長地久有時盡,此愛綿綿無絕期

你縱身便是天堂,繁華散盡香猶在。
你的大幕已落下,然而我卻自難忘。
我沒有醉生夢死酒,唯一能做的就是記得。
四季如畫,你若尚在,該有多好。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 234282 於 2019-2-28 13:38 發表

我也討厭政治,讚成有騎士會,暗殺智將狗官同政狗,便可順利及聰明發展。

可惜只有電視劇才有此大智慧!
果句我討厭政治

係用來寸之前有個白痴女歌星王菀之

發生在2012 年

如果見到D柒頭標榜自己不談政治標榜到例如寫喺大標題
我諗都一樣

引用:
原帖由 G.hole 於 2019-2-28 18:51 發表

有個朋友問我  領展用左10幾年時間..可以慢慢增加派息到而家有2.幾 但系佢見近年領展不斷賣走香港物業 轉購大陸物業.. 問我佢既派息仲能唔能夠keep住慢慢升上去 大家點睇 ...
咩關係先

回覆 引用 TOP

睇怕今晚收工要開帖三

由於疫情關係......

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 234282 於 2019-2-28 07:29 PM 發表

其實你們心裡有數,明白問題在哪裡!

如果由50蚊升到100蚊,對每月供幾千蚊的人是冇用。
一年計,當升10蚊,由上50升到60,分了十二次,平均是55蚊入。即係上半年儲了也沒有箸數,以四千蚊一年計有4萬8,只能買到1千股左右,好少。這些長期上升股,除非在50蚊入了一球,升到1百,不用供便有用,好多長期上升股供來是浪費了時間值,尢其對錢小而言。

還不明白? 我將它拉長你便 ...
d數錯哂!
10年50蚊去到100蚊,平均價會75蚊點得出?
每年收到的息再滾存,平均會拉底!

由於疫情關係......

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 G.hole 於 2019-2-28 06:51 PM 發表

有個朋友問我  領展用左10幾年時間..可以慢慢增加派息到而家有2.幾 但系佢見近年領展不斷賣走香港物業 轉購大陸物業.. 問我佢既派息仲能唔能夠keep住慢慢升上去 大家點睇 ...
現在823 PB是1 所以只要每次賣場都有溢價 就算沒有加租增長 他派息一樣可以維持
呢個問題等到 有朝一日 他要蝕住賣D場 先再問吧

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 234282 於 2019-2-28 07:29 PM 發表

其實你們心裡有數,明白問題在哪裡!

如果由50蚊升到100蚊,對每月供幾千蚊的人是冇用。
一年計,當升10蚊,由上50升到60,分了十二次,平均是55蚊入。即係上半年儲了也沒有箸數,以四千蚊一年計有4萬8,只能買到1千股左右,好少。這些長期上升股,除非在50蚊入了一球,升到1百,不用供便有用,好多長期上升股供來是浪費了時間值,尢其對錢小而言。

還不明白? 我將它拉長你便 ...
你睇法我都幾認同,3同12因爲十送一又有現金息,除淨後,月供比較著數。939,我就中意玩週期,$5樓下有錢就買、$7就放。不過條條大路通羅馬,我都係想學多d野。大家加油💪

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]