註冊 登入

2018年建倉3, 12(19年主力12號月供)的快樂時代主攻收息股進入第二個年頭(十年大藍圖)(帖二)

沽清709了👇

精選樓盤
引用:
原帖由 崖上活潑的神 於 2019-2-15 01:25 PM 發表

C兄真係新年發大財
@不思量自難忘-DC
兩位師兄好,先謝過留言
709我幾年前已開始買賣㗎喇,今次都執到啲,其實,709我心目中係有個額度嘅,係長線投資佢,以保証我年收息之用,短線就炒吓波幅。
好多師兄讚過此帖,我亦讚過樓主豁達,我喜歡分析別人投資分享,從中學習,早前見樓主有分享709出入價位,與我相似,感覺親切,故此留言,投資路上,能與有心人交流,甚好!
投資注碼方面,各人按自已情況就好,買得大當然贏得大,但輸時都大呢,我覺得,投資是個要慢慢成長的過程,假以時日,希望每人都會有所增長,以下分享我今轉709買賣資料👇,其實有一注係蝕錢㗎!

以百份比計,扣除洗費,今轉總平均只賺5%左右,正一大炮打烏蠅,但可留意最後一行"返手買入",我以長線投資收息為目標,股票賣出後,我會以現價(今日收$3.96)計算住個差價,比如現價我返手買入,已有萬多元差價出現,這有助我輕鬆進行下次買賣。
希望大家能繼續分享,以達集思廣益之效。😊

引用:
原帖由 不思量自難忘-DC 於 2019-2-15 06:32 PM 發表

謝謝獅兄的分享

小妹子資金不多,亦無乜投資知識,喺呢度就參考大家的資料,希望賺小小零用$駛下
原來係師姐,幸會。

引用:
原帖由 dkspangdks 於 2019-2-15 07:46 PM 發表

大大注升5%可以好飽呀...今日真係無咩點睇, 獅兄個操作太強, 不段買賣, 食差價...
我工作上無法做到, 我買入賣出, 出下POST真係講緣份
又可能係工作忙, 專心楂車又唔理個市生死, 做到耐性長線一點,,,
其實本人好性急...咩都想快, 跑步要快, 楂車要快...但人大左就學會一步一步黎,
應快時就快, 應慢時就要慢, 即係收放自如...才能去到 ...
一般我都會在晚上檢視一下持股,為另一日之買賣定個底,所以,日常上班時間,去個厠所,望下股價圖就可進行買賣。我投資原則係,不要影響我日常生活,有朋友辭咗份工在家炒股,我就覺得有份工作、有份收入好重要。工作環境可以說是牽動著我們一整日嘅生活,包括交際、學習、思考等等,從中亦可以得到存在感。我現在是為不久後之退休生活學習投資,希望供股部分於幾年後為我提供穩定現金流,目標係整體投資現金流等同現時工作收入,安心退休。

引用:
原帖由 海豚小寶寶 於 2019-2-19 09:38 AM 發表

估唔到823上得咁快, 我月供到依家係414000本, 以家503000,再加9千幾息,  第1次買股票有10皮利潤, 大家俾我開心一下,因為真係無幾可, 哈哈哈 ...
👍 陸續有來,俾心機!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 好仔康康 於 2019-2-25 10:25 AM 發表

3.89買番30000股709
我都有,仲心急咗添
👇

引用:
原帖由 Ms.babe 於 2019-2-28 11:32 AM 發表

就快709業績期,應否加注?自己本身4.4有貨
我就今日加咗,不過是因為我有利潤在手,先可以一搏👇

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。