• 瀏覽: 767,433
  • 回覆: 7,505
  • 追帖: 335
引用:
原帖由 dkspangdks 於 2018-8-17 05:43 PM 發表

5仔死得了, 好可能係下一隻941, 永遠係個底位, 咁供黎把鬼咩...
衣加不見得高息5.x%

本地簡11, 2388....
內銀簡939, 1398, 3988
月供都好過5仔...
5,不能同意更多

保本最緊要,少賺唔緊要;
財不入急門,聚沙方成塔。

https://finance.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=28215847&extra=&page=1
熱賣及精選
我今日又賣出一本書一隻CD,又執左千幾蚊

天長地久有時盡,此愛綿綿無絕期

你縱身便是天堂,繁華散盡香猶在。
你的大幕已落下,然而我卻自難忘。
我沒有醉生夢死酒,唯一能做的就是記得。
四季如畫,你若尚在,該有多好。
引用:
原帖由 dkspangdks 於 2018-8-17 05:59 PM 發表

我都唔係好識, 所以睇小兩隻...
6仔, 7x蚊買過, 收左特別息賺小小就沽左...長期唔升, 可怕係大市升佢唔升,
佢既息我唔要了...

港燈業務唔同, 賺唔到可以加電費... ...
師兄,你地搵到越來越多好股,我邊有$買

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hongyin18221237 於 2018-8-17 04:29 PM 發表

算後生掛就泥27😂😂
3仔就永遠長存一路儲(跟開你post學到野)
至於5仔 好似都幾好壞參半
有d就話一路儲冇問題 等等 我都仲諗緊5仔點搞
好似個感覺唔知點解有d 5仔係到先安落😂(講笑) ...
師兄你好!
咁我建議你情願貴少少供恒生好過,衰D講句滙豐都係靠恒生「供養」。

想知點解我叫做「Marry」?去「主頁」看看吧!
四叔特殊技能(財技):紅股加股息,儲股又儲息,複息再複息!
引用:
原帖由 dkspangdks 於 2018-8-17 05:43 PM 發表

5仔死得了, 好可能係下一隻941, 永遠係個底位, 咁供黎把鬼咩...
衣加不見得高息5.x%

本地簡11, 2388....
內銀簡939, 1398, 3988
月供都好過5仔...
死啦,我供左5個月5號仔,200股到啦依家有,咁我係咪應該cut 左佢轉入12??
我$3000 5號,$2000  3328,$2000  3988,$3000  12
如果係我轉哂12算,聽大家講5仔真係唔多掂

想問一問樓主 邊一間銀行月供股票比較好呢?
初步想每月供四千,

引用:
原帖由 星級靚媽 於 17-8-2018 07:36 PM 發表

想問一問樓主 邊一間銀行月供股票比較好呢?
初步想每月供四千,
你想月供邊隻股票呀?股票隻數多或少有分別呀

引用:
原帖由 nsxlik 於 2018-8-17 07:36 PM 發表

死啦,我供左5個月5號仔,200股到啦依家有,咁我係咪應該cut 左佢轉入12??
我$3000 5號,$2000  3328,$2000  3988,$3000  12
如果係我轉哂12算,聽大家講5仔真係唔多掂 ...
我買左3手5仔楂到4年,平均價69蚊,到而家收左百幾股股息,你話佢有幾掂啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 nsxlik 於 17-8-2018 05:13 PM 發表

見你地個個用BOC月供又話好低,我用緊HSBX供緊呀,但依家轉過去BOC又好似好無謂,所以…………. 算啦,唔轉啦。
我都係用habc, 月供3隻,仍然平過boc

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 borabora 於 2018-8-17 07:40 PM 發表

你想月供邊隻股票呀?股票隻數多或少有分別呀
大路收息股12“2388

引用:
原帖由 星級靚媽 於 17-8-2018 07:43 PM 發表

大路收息股12“2388
月供2隻就hsbc 啦

hsbc: 每月25蚊存倉費,每次收息30蚊
boc: 每月50蚊全包

total 一年費用⋯⋯你計下就知

引用:
原帖由 borabora 於 2018-8-17 07:45 PM 發表

月供2隻就hsbc 啦

hsbc: 每月25蚊存倉費,每次收息30蚊
boc: 每月50蚊全包

total 一年費用⋯⋯你計下就知
多謝解答

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 nsxlik 於 2018-8-17 07:36 PM 發表

如果係我轉哂12算,聽大家講5仔真係唔多掂 ...
大多銀行,內銀又二隻3988、3328(五大國有中最差、息最高),太多金融版塊

浪費錢,不如供2800

保本最緊要,少賺唔緊要;
財不入急門,聚沙方成塔。

https://finance.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=28215847&extra=&page=1
引用:
原帖由 幻遊人 於 2018-8-17 07:49 PM 發表

大多銀行,內銀又二隻3988、3328(五大國有中最差、息最高),太多金融版塊

浪費錢,不如供2800
唉,師兄,都係你話,汁汁個供款表先,咁果200股hsbc...點好呀??

引用:
原帖由 不思量自難忘-DC 於 2018-8-17 06:58 PM 發表

我今日又賣出一本書一隻CD,又執左千幾蚊
好勁呀, 又賣岀5月天? 又可以食餐好...

12, 11,953股(月供) `  2388, 5,000股`    9988, 300股`   1052, 20,000股`   1928, 1,600股  ~.~
只要避免犯大錯, 投資人並不需要做什麼事.
投資是指找到少數一些優秀的公司, 然後緊抱著坐下來不動.

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]