• 瀏覽: 769,821
  • 回覆: 7,505
  • 追帖: 335
引用:
原帖由 lamlampeter1 於 2018-8-17 04:54 PM 發表

而家乜都唔買,我只見反彈即賣,尤其冇息派高PE股,而家手持30%現金,50%收息/公用/房託股,20%银行/地產股,再升又減持,我睇會落到25000左右
易跌難市, 跌多1成, 見24xxx
我諗我3隻野都要負數了...
情感上不想跌, 實際上勁想跌...
60%多現金就有出路...內銀我等你...

由於疫情關係......
熱賣及精選
引用:
原帖由 dkspangdks 於 2018-8-17 05:06 PM 發表

易跌難市, 跌多1成, 見24xxx
我諗我3隻野都要負數了...
情感上不想跌, 實際上勁想跌...
60%多現金就有出路...內銀我等你...
首選939?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dkspangdks 於 2018-8-17 05:02 PM 發表

有小小5仔係無問題既, 只係可以將月供5仔既錢再搵出路,
一係將d錢儲起先, 唔一定要將搵返黎既錢全數投資, 有錢, 又比你預到跌市, 咁就可以底價買入了...

用銀行股去心較一下, 5, 11你就知呢年邊個勁....邊個好.... ...
其實係既 11真係呢幾年個勢係好 增值也好
5仔係息高點甘解
不過其實真心想問一句
如果單純用儲股票+複式效應既心態去做
係米5仔會好小小

見你地個個用BOC月供又話好低,我用緊HSBX供緊呀,但依家轉過去BOC又好似好無謂,所以…………. 算啦,唔轉啦。

2號仔依家咁貴,我都想月供2號,但我唔想第一期供就係3年高位,等下先啦都係…………. 咁dkspangdks兄即係買邊隻好?

引用:
原帖由 hongyin18221237 於 2018-8-17 05:13 PM 發表

5仔係息高點甘解
不過其實真心想問一句
係米5仔會好小小
我供緊11,覺得好過5,有增長派息無得輸

回覆 引用 TOP

唔跌你邊供到平貨 ?  

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 幻遊人 於 2018-8-16 10:46 PM 發表

建議買入價
中行3蚊
工行4蚊
建行5蚊

你理解錯
完全正解,大師兄
呢幾隻就係咁
最緊要有耐性,一擊要即中
唔需要溝黎溝去 🤣

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hongyin18221237 於 2018-8-17 05:13 PM 發表

5仔係息高點甘解
不過其實真心想問一句
係米5仔會好小小
5仔死得了, 好可能係下一隻941, 永遠係個底位, 咁供黎把鬼咩...
衣加不見得高息5.x%

本地簡11, 2388....
內銀簡939, 1398, 3988
月供都好過5仔...

引用:
原帖由 nsxlik 於 2018-8-17 05:13 PM 發表

見你地個個用BOC月供又話好低,我用緊HSBX供緊呀,但依家轉過去BOC又好似好無謂,所以…………. 算啦,唔轉啦。
hsbc 什麼都免, 轉去做咩...
我係hsbc月供喎

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dkspangdks 於 2018-8-17 03:34 PM 發表

2638好D,
港燈.....不過要買一定係買2號中電...
收到,謝謝

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dkspangdks 於 2018-8-17 03:34 PM 發表

2638好D,
港燈.....不過要買一定係買2號中電...
我見6號仔派息幾好,但唔太明白佢業務,點解佢同港燈會有關,但港燈又有自己股票...

引用:
原帖由 nsxlik 於 2018-8-17 05:17 PM 發表

2號仔依家咁貴,我都想月供2號,但我唔想第一期供就係3年高位,等下先啦都係…………. 咁dkspangdks兄即係買邊隻好?
咁如果你覺得你睇2號仔係會跌既, 咁咪儲起d錢先, 等佢跌時先買,

你問我, 我一定係推3,12.....唔好問理由, 因為我供緊...

要唔要供自己決定...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 海邊理性的盡頭 於 2018-8-17 05:47 PM 發表

我見6號仔派息幾好,但唔太明白佢業務,點解佢同港燈會有關,但港燈又有自己股票...
我都唔係好識, 所以睇小兩隻...
6仔, 7x蚊買過, 收左特別息賺小小就沽左...長期唔升, 可怕係大市升佢唔升,
佢既息我唔要了...

港燈業務唔同, 賺唔到可以加電費...

各位我返黎啦...追完POST...

今個月加大左少少66....希望佢下個月再趺俾我再買平貨....
3,2388,2800就繼續...

之前提過轉按套現既計劃終於都進行,因為原本既PLAN終於頂左CAP...HIBOR愈來愈高...
新PLAN既CAP比舊既仲低...又有1.85%回贈同高息戶口...之前有銀行加CAP,所以都趕係大圍加CAP之前簽左佢 

咁之後我高息戶口入面就有筆錢,小部分分注加落月供,其他就等待時機...唔用又唔使計息 

應該9月尾會過數....到時可以考慮下每隻加碼,定供多隻...不過我唔想太散,因我得好好好少貨...

大愛GACKT SAMA @.@

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]