• 瀏覽: 767,594
  • 回覆: 7,505
  • 追帖: 335
引用:
原帖由 dkspangdks 於 2018-8-17 11:32 AM 發表

剛起步可以會辛苦食下小小價, 同會緊張小小, 不過當你一開波SET好最小供3年, 5年, 10年時,
往後既日子又不用太著緊, 業績時睇下就OK....

12想一手買還是做月供比較好,
我覺得分開月供佢12個月囉...12好跟大市升跌, ...
多謝樓主解答😆下個月加多啲錢供埋12🤩🤩

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
買12唔使咁急住架。。。。隨大市跌。。。穿40差不多係事實

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 4568527913 於 2018-8-17 12:13 PM 發表

謝謝回覆。

我手上冇乜現金了。坐艇。買1-2手還可以,而家都係忍緊手。
其實講左多次, 大家都係小理個市好點,
跌市型成了半年, 今年會係跌既一年, 楂返現金先,
過左今年先再步處, .....

不要想住快速追回蝕左既錢, 咁樣只會蝕得更多...

要大部份人認輸沽貨時, 咁就再步處買貨...

12, 11,953股(月供) `  9988, 300股`   1052, 20,000股`   1928, 1,600股  ~.~
只要避免犯大錯, 投資人並不需要做什麼事.
投資是指找到少數一些優秀的公司, 然後緊抱著坐下來不動.
引用:
原帖由 海邊理性的盡頭 於 2018-8-17 12:24 PM 發表

謝謝樓主。咁6號仔電能同2638港燈,你覺得邊隻好啲呀?
2638好D,
港燈.....不過要買一定係買2號中電...

12, 11,953股(月供) `  9988, 300股`   1052, 20,000股`   1928, 1,600股  ~.~
引用:
原帖由 半夜性感的馬 於 2018-8-17 01:04 PM 發表

優質股晤怕啦,坐下收下息先,今日40.9,我都心CC想溝貨
43買, 40.9溝貨? 距離太小, 最小真係要見38先好溝啦...
對公司有信心, 長遠就不用太著眼現時價位...
40蚊呢D位, 行到出年3月我一樣照供, 期期16000...咁就離1萬股又近左...

暫時仲係3+5+2800 如果再比2000供多隻供咩好呢 66?12?

引用:
原帖由 dkspangdks 於 2018-8-17 03:32 PM 發表

其實講左多次, 大家都係小理個市好點,
跌市型成了半年, 今年會係跌既一年, 楂返現金先,
過左今年先再步處, .....

不要想住快速追回蝕左既錢, 咁樣只會蝕得更多...

要大部份人認輸沽貨時, 咁就再步處買貨... ...
我想入少少808坐住收息

引用:
原帖由 hongyin18221237 於 2018-8-17 03:48 PM 發表

暫時仲係3+5+2800 如果再比2000供多隻供咩好呢 66?12?
個人覺得5仔有上返去就要走人, 後生既就更加不要供5仔, 買一間賺唔到錢既公司?

66, 12兩隻, 我一定黑SALE你12
兩隻都處於年底, 不計紅股不計特別息, 12係高好多...現3.7%
兩隻一樣係跌市跟跌, 升市跌升,
一樣係40蚊左右, 又真係咁岩喎,
如升時, 12爆發力, 一定比66強...

引用:
原帖由 mmkit2000 於 2018-8-17 03:57 PM 發表

我想入少少808坐住收息
rites, 我一直不買, 但好多人鐘意, 因現水平真係再大復度加租真係睇唔到...
咁可以做收息, 但股價唔行多...

我不買, 我理點係, 有3,12 如收息無得輸, 如1萬股3仔, 收左1000股紅股, 係可以沽左佢變做現金息,
你一樣係有1萬股3仔, 都唔理股價係點, rites一樣係唔理? 咁做咩我要買rites, 年年有紅股, 年年有12~13%息...
玩到無紅股時, 真收到飽晒...
仲要3仔一樣係會升個下你估佢唔到啦....

所以買rites 我無意見...

我等內銀一個好價, 係可以睇佢股價升兩三成, 再加5~6%息, 咁就可以跑贏3,12...

引用:
原帖由 dkspangdks 於 2018-8-17 04:07 PM 發表

個人覺得5仔有上返去就要走人, 後生既就更加不要供5仔, 買一間賺唔到錢既公司?

66, 12兩隻, 我一定黑SALE你12
兩隻都處於年底, 不計紅股不計特別息, 12係高好多...現3.7%
兩隻一樣係跌市跟跌, 升市跌升,
一樣係40蚊左右, 又真係咁岩喎,
如升時, 12爆發力, 一定比66強... ...
算後生掛就泥27😂😂
3仔就永遠長存一路儲(跟開你post學到野)
至於5仔 好似都幾好壞參半
有d就話一路儲冇問題 等等 我都仲諗緊5仔點搞
好似個感覺唔知點解有d 5仔係到先安落😂(講笑)

引用:
原帖由 dkspangdks 於 2018-8-17 04:17 PM 發表

rites, 我一直不買, 但好多人鐘意, 因現水平真係再大復度加租真係睇唔到...
咁可以做收息, 但股價唔行多...

我不買, 我理點係, 有3,12 如收息無得輸, 如1萬股3仔, 收左1000股紅股, 係可以沽左佢變做現金息,
你一樣係有1萬股3仔, 都唔理股價係點, rites一樣係唔理? 咁做咩我要買rites, 年年有紅股, 年年有12~13%息...
玩到無紅 ...
3 21/8公布業績?

引用:
原帖由 dkspangdks 於 2018-8-17 03:38 PM 發表

43買, 40.9溝貨? 距離太小, 最小真係要見38先好溝啦...
對公司有信心, 長遠就不用太著眼現時價位...
40蚊呢D位, 行到出年3月我一樣照供, 期期16000...咁就離1萬股又近左... ...
你對,再等下先

回覆 引用 TOP

而家乜都唔買,我只見反彈即賣,尤其冇息派高PE股,而家手持30%現金,50%收息/公用/房託股,20%银行/地產股,再升又減持,我睇會落到25000左右

引用:
原帖由 hongyin18221237 於 2018-8-17 04:29 PM 發表

算後生掛就泥27😂😂
3仔就永遠長存一路儲(跟開你post學到野)
至於5仔 好似都幾好壞參半
有d就話一路儲冇問題 等等 我都仲諗緊5仔點搞
好似個感覺唔知點解有d 5仔係到先安落😂(講笑) ...
有小小5仔係無問題既, 只係可以將月供5仔既錢再搵出路,
一係將d錢儲起先, 唔一定要將搵返黎既錢全數投資, 有錢, 又比你預到跌市, 咁就可以底價買入了...

用銀行股去心較一下, 5, 11你就知呢年邊個勁....邊個好....

引用:
原帖由 mmkit2000 於 2018-8-17 04:30 PM 發表

3 21/8公布業績?
係,

12, 23號

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]