註冊 登入

2018年建倉3, 12(19年主力12號月供)的快樂時代主攻收息股進入第二個年頭(十年大藍圖)(帖二)

報到
今日港股跌,5仔銀行月供抵左呀

回覆 引用 TOP

精選樓盤
引用:
原帖由 dkspangdks 於 15-8-2018 09:25 PM 發表

希望大家都可以頂得住個跌市, 我年頭開月供3預期係會跟住大市跌, 只係跌的比較小, 相對地會安心,
到今日出奇地強, 照月供唔駛多理佢住,

但有一日如內銀跌到無人要, 如939, 6蚊樓下, 3988, 3.2樓下, 大家係可以分一部份落入呢D有息有升既到裡面...
坐返兩三年又可以高位沽, 賺升賺息....股市既野不停係到轉圈....

手上有資金係好重要, 真係跌市黎 ...
3988,我都有興趣,再等下先

引用:
原帖由 mmkit2000 於 15-8-2018 09:42 PM 發表

我都要學你鍾意跌市,至頂得住
月供果啲,預咗供幾年,依幾日升跌唔需要緊張㗎

放鬆心情,唔好成日睇住個市,去做運動、睇下電視啦

一陣睇森美去日本,幾搞笑

引用:
原帖由 dkspangdks 於 16-8-2018 10:49 PM 發表

我明呀....
如中行3蚊, 先入一注, 萬一再跌到2.7就再入第二注....

但我會3.2先入第一注, 2.8再入第二注,,
幾隻中, 好似3988會最快到價...
我都諗住3.2-3.3 就買3988

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 星級靚媽 於 17-8-2018 07:36 PM 發表

想問一問樓主 邊一間銀行月供股票比較好呢?
初步想每月供四千,
你想月供邊隻股票呀?股票隻數多或少有分別呀

引用:
原帖由 nsxlik 於 17-8-2018 05:13 PM 發表

見你地個個用BOC月供又話好低,我用緊HSBX供緊呀,但依家轉過去BOC又好似好無謂,所以…………. 算啦,唔轉啦。
我都係用habc, 月供3隻,仍然平過boc

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 星級靚媽 於 17-8-2018 07:43 PM 發表

大路收息股12“2388
月供2隻就hsbc 啦

hsbc: 每月25蚊存倉費,每次收息30蚊
boc: 每月50蚊全包

total 一年費用⋯⋯你計下就知

引用:
原帖由 mmkit2000 於 17-8-2018 08:36 PM 發表

你講漏左兩樣,boc 可以正股價沽出+信用卡儲分
我學你用payme 儲信用卡分

引用:
原帖由 mmkit2000 於 18-8-2018 11:27 AM 發表

,我年尾里數過150000了
我無儲里數呀,只係儲積分換cash coupon

引用:
原帖由 mrimpossible 於 18-8-2018 02:29 PM 發表

買一送十?
哈哈,買一送十咁抵,驚驚喎
應該打錯咗,買十送一呀

引用:
原帖由 dkspangdks 於 22-8-2018 11:57 AM 發表

5仔7/9扣數

11除淨2/10派

可以供多一期收息
12/9先係認購日,應該唔能夠收多一期月供利息了

引用:
原帖由 phyllis1009hk 於 23-8-2018 11:37 AM 發表

月供主打3
2800 係咪值得供? 我睇龔成都係叫人供2800
因為2800夠穩陣,未必可以賺大錢,但長遠計點都會有賺
我都有月供3 & 2800呀

引用:
原帖由 phyllis1009hk 於 23-8-2018 12:12 PM 發表

你每月供幾多 3同2800
各2千蚊,資金有限,要留返啲錢等大跌市時用喇

引用:
原帖由 phyllis1009hk 於 23-8-2018 02:27 PM 發表

我心目中想買3 66 939 2800
每月暫時供到3000
揀左3同2800 月供
暫定5-10年 無咩特別野 都會繼續供
我都係月供3, 66, 2800 大家一齊努力儲股,加油

引用:
原帖由 mmkit2000 於 24-8-2018 09:14 PM 發表

有個fd 竟然覺得月供股票同借tax loan炒股冇乜分別,好聽d咁解,手上未有一大舊錢, 就慢慢供到位
我接受唔到借錢炒股喎,始終投資有風險,唔包賺嘛

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。