註冊 登入

2018年建倉3, 12(19年主力12號月供)的快樂時代主攻收息股進入第二個年頭(十年大藍圖)(帖二)

引用:
原帖由 rayrayccw 於 2018-8-13 11:45 AM 發表

66 味跌完
有排跌

回覆 引用 TOP

精選樓盤
3,823好硬淨

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 崖上活潑的神 於 2018-8-14 09:00 AM 發表

中銀今個月月供入貨價
3仔,$15.9
11 $207.4
12 $ 41.25
66 $38.8
823 $75.75
2800 $28.65
我南商3,11,823,2800同你一樣價入

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dkspangdks 於 2018-8-14 11:13 AM 發表

仲有明星內房3333,1918,彈完又散……
2382可怕在一日跌兩成,好小見大股咁跌……
100樓上買全蝕……即今年有買坐貨都蝕緊……
我都玩過兩轉,賺d……

個市吾好,買咩都死……
保留現金係我一路既理句……
一路下試底點不要買住…… ...
我等驚喜價入66+reits算,坐住收息比較安心

引用:
原帖由 dkspangdks 於 2018-8-14 04:16 PM 發表

咁就要D股唔升先可以多D股數...
你個幾隻, 無咩大升過, 就不會有大跌, 可以好放心供佢地...
新高股3,11,823呢幾隻逆市升, 完全頂得住大市跌...
我月供組合就係靠3,11,823呢三隻幫我頂住,至暫時唔駛蝕錢

引用:
原帖由 dkspangdks 於 2018-8-15 04:55 PM 發表

唔好買住, 跌到無人買時先出手,
到時我買多小米米1注...當然是細細注1000股...
其實係唔係連月供都唔好加注住?

引用:
原帖由 dkspangdks 於 2018-8-15 09:32 PM 發表

RAY兄
LAM兄
我地睇個市好過好多大師, 哈,
最小明天要串27000, QQ歐洲做緊320蚊, 要插30~50, 會唔會驚嚇左小小呢

我睇未來一年會見24XXX, 跌下又彈小小, 又再跌....
最終想見22XXX, 939去到5.5左右...3988去到3蚊, 超貪心... ...
我都要學你鍾意跌市,至頂得住

引用:
原帖由 borabora 於 2018-8-15 09:55 PM 發表

月供果啲,預咗供幾年,依幾日升跌唔需要緊張㗎

放鬆心情,唔好成日睇住個市,去做運動、睇下電視啦

一陣睇森美去日本,幾搞笑
我緊係唔會理月供果啲,我都有睇森美,堅搞笑

回覆 引用 TOP

係時侯學下佛系思維面對今次跌市

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dkspangdks 於 2018-8-17 03:32 PM 發表

其實講左多次, 大家都係小理個市好點,
跌市型成了半年, 今年會係跌既一年, 楂返現金先,
過左今年先再步處, .....

不要想住快速追回蝕左既錢, 咁樣只會蝕得更多...

要大部份人認輸沽貨時, 咁就再步處買貨... ...
我想入少少808坐住收息

引用:
原帖由 dkspangdks 於 2018-8-17 04:17 PM 發表

rites, 我一直不買, 但好多人鐘意, 因現水平真係再大復度加租真係睇唔到...
咁可以做收息, 但股價唔行多...

我不買, 我理點係, 有3,12 如收息無得輸, 如1萬股3仔, 收左1000股紅股, 係可以沽左佢變做現金息,
你一樣係有1萬股3仔, 都唔理股價係點, rites一樣係唔理? 咁做咩我要買rites, 年年有紅股, 年年有12~13%息...
玩到無紅 ...
3 21/8公布業績?

引用:
原帖由 hongyin18221237 於 2018-8-17 05:13 PM 發表

其實係既 11真係呢幾年個勢係好 增值也好
5仔係息高點甘解
不過其實真心想問一句
如果單純用儲股票+複式效應既心態去做
係米5仔會好小小
我供緊11,覺得好過5,有增長派息無得輸

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dkspangdks 於 2018-8-17 05:06 PM 發表

易跌難市, 跌多1成, 見24xxx
我諗我3隻野都要負數了...
情感上不想跌, 實際上勁想跌...
60%多現金就有出路...內銀我等你...
個市真係未跌定,我暫時都係等月供供款日前一星期睇下邊隻比較弱勢,到時加注+hold cash算

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 borabora 於 2018-8-17 07:45 PM 發表

月供2隻就hsbc 啦

hsbc: 每月25蚊存倉費,每次收息30蚊
boc: 每月50蚊全包

total 一年費用⋯⋯你計下就知
你講漏左兩樣,boc 可以正股價沽出+信用卡儲分

引用:
原帖由 borabora 於 2018-8-18 01:29 AM 發表

我學你用payme 儲信用卡分
,我年尾里數過150000了

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。