註冊 登入

2018年建倉3, 12(19年主力12號月供)的快樂時代主攻收息股進入第二個年頭(十年大藍圖)(帖二)

引用:
原帖由 dkspangdks 於 2018-8-14 11:13 AM 發表

仲有明星內房3333,1918,彈完又散……
2382可怕在一日跌兩成,好小見大股咁跌……
100樓上買全蝕……即今年有買坐貨都蝕緊……
我都玩過兩轉,賺d……

個市吾好,買咩都死……
保留現金係我一路既理句……
一路下試底點不要買住…… ...
agree

回覆 引用 TOP

精選樓盤
引用:
原帖由 dkspangdks 於 2018-8-14 11:13 AM 發表

仲有明星內房3333,1918,彈完又散……
2382可怕在一日跌兩成,好小見大股咁跌……
100樓上買全蝕……即今年有買坐貨都蝕緊……
我都玩過兩轉,賺d……

個市吾好,買咩都死……
保留現金係我一路既理句……
一路下試底點不要買住…… ...
加薪談判破裂 九巴工會封新城市廣場巴士站半小時

九巴及龍運勞資雙方的加薪談判破裂,工會在沙田新城市廣場巴士總站發起封站行動抗議!汽車交通運輸業總工會九巴分會副主任黎兆聰表示,昨日(13日)與資方第7度就加薪問題開會,對方堅持今年只加薪5%及月薪外勤人員加薪不少於1000港元,拒絕接納工會的建議。

他又指,資方代表在談判時態度惡劣,工會代表憤而離席,因此今日(14日)聯同汽總的龍運分會約40至50人,以排人牆方式封閉總站出入口阻止巴士出入,以示抗議。

黎兆聰指,日前發出1000份問卷諮詢工友,70%人不接受資方加薪5%的建議,工會向資方反映後,亦曾作出讓步,包括將加薪要求由6.3%降低至5.5%,另外月薪外勤人員加薪的要求亦由1700港元降至1500港元,但資方仍然「企硬」,且態度惡劣,導致昨日的會議不歡而散。兩工會今日稍後時間會到新鴻基總部遞交請願信,要求集團主席責成九巴管理層從速及合理地解決今年的加薪問題。                                                

引用:
原帖由 rayrayccw 於 2018-8-14 11:03 AM 發表

呢啲股上年升幅太大,今年要還,上年升市火車頭逐隻KO ,2318, 175,700,2382 ,2018 ,下隻到邊隻?

保本最緊要,少賺唔緊要;
財不入急門,聚沙方成塔。
引用:
原帖由 幻遊人 於 2018-8-14 12:32 PM 發表

#1299 8月24日公佈中期業績, 到時睇下點.

引用:
原帖由 崖上活潑的神 於 2018-8-14 09:55 AM 發表

我set咗target俾自己,希望年尾儲到嘅股數可以順利達標
咁就要D股唔升先可以多D股數...
你個幾隻, 無咩大升過, 就不會有大跌, 可以好放心供佢地...
新高股3,11,823呢幾隻逆市升, 完全頂得住大市跌...

12, 8,111股(月供) `3, 21,832股 `1052, 10,000股 `709 10,000股~.~
1810, 2,000股~.~
只要避免犯大錯, 投資人並不需要做什麼事.
投資是指找到少數一些優秀的公司, 然後緊抱著坐下來不動.
2020業績交到貨都要跌10%

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 rayrayccw 於 2018-8-14 11:16 AM 發表

明日700出業績,差過預期跌番30元都唔出奇
咁樣既話, 26800~27000呢個位見到唔出奇喎...
大家記住無神神大跌左兩成, 唔好走去買貨, 應該係沽貨既時候...
唔好唔信...係一定要走,

2382, 人仔跌, 已經無得玩, 人仔仲跌緊,
仲講無新智能手機, 所以未能突破...

中意既, 點都要等人仔真係跌定先好買啦,
痴線, 純利11.8億得1.8%升....

12, 8,111股(月供) `3, 21,832股 `1052, 10,000股 `709 10,000股~.~
引用:
原帖由 mmkit2000 於 2018-8-14 11:16 AM 發表

我等驚喜價入66+reits算,坐住收息比較安心
66要耐等下, 唔好急, 今日叫回穩一下, 可以睇耐D....
又不用太緊張要買入, 遲下可能通街好野...

等內銀啦, 派息點都有保證, .....

回覆 引用 TOP

今日入咗小注1929周大福用呢溝番上次$9.xx買入個注

引用:
原帖由 崖上活潑的神 於 2018-8-14 04:55 PM 發表

今日入咗小注1929周大福用呢溝番上次$9.xx買入個注
消費股不好, 大陸經濟有轉差...
不過呢隻都有息既, 坐得都舒服D...

9.XX入, 真貴...

經濟轉差就唔買消費股了,改買艮民生有關股份

引用:
原帖由 dkspangdks 於 2018-8-14 05:03 PM 發表

消費股不好, 大陸經濟有轉差...
不過呢隻都有息既, 坐得都舒服D...

9.XX入, 真貴...
聽日有息收了 收到嘅息打算攞去換粒實體金

引用:
原帖由 崖上活潑的神 於 2018-8-14 05:10 PM 發表

聽日有息收了 收到嘅息打算攞去換粒實體金
收到既息都好多錢喎...

引用:
原帖由 rayrayccw 於 2018-8-14 05:05 PM 發表

經濟轉差就唔買消費股了,改買艮民生有關股份
我暫時得1929呢隻消費股響手 雖然宜家要坐下,但都ok嘅

回覆 引用 TOP

新屋報到,各位午安!

想知點解我叫做「Marry」?去「主頁」看看吧!
四叔特殊技能(財技):紅股加股息,儲股又儲息,複息再複息!

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。