註冊 登入

2018年建倉3, 12(19年主力12號月供)的快樂時代主攻收息股進入第二個年頭(十年大藍圖)(帖二)

引用:
原帖由 前來的獅子 於 11/1/2019 04:29 PM 發表

係呀!到時到候就出現啲患得患失嘅感覺,好奇怪!
我終於追晒POST!
今個月係我中銀供第9個月啦,到9號我先醒起,哎呀原來又就黎扣數啦喎...
真係習慣左就唔覺唔覺

今年目標想加多一隻股供,每個月供多$2000...依家開始供REITS係唔係好時機?

大愛GACKT SAMA @.@

回覆 引用 TOP

精選樓盤
二十幻股會言,每年大約收五幻六千人仔息,人仔升了都膠興。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 前來的獅子 於 2019-1-11 15:36 發表

咁大仇口!8兄。
果時信錯咗佢
俾佢累死

「雷鼎鳴聲稱佔領中環運動會令股市下跌造成3,500億港元損失,然而根據彭博通訊社總結,社運爆發了一個月股市卻是以月份計全球主要市場最好表現」

引用:
原帖由 w118 於 2019-1-11 04:56 PM 發表

果時信錯咗佢
俾佢累死

「雷鼎鳴聲稱佔領中環運動會令股市下跌造成3,500億港元損失,然而根據彭博通訊社總結,社運爆發了一個月股市卻是以月份計全球主要市場最好表現」 ...
我依家冇乜話信唔信邊個,啱就望下,多數一笑置之。投資,我經驗都係要特立獨行,輸都係自己眼光唔夠!

引用:
原帖由 前來的獅子 於 2019-1-11 17:12 發表

我依家冇乜話信唔信邊個,啱就望下,多數一笑置之。投資,我經驗都係要特立獨行,輸都係自己眼光唔夠!

條仆街仲話香港樓價可能會跌九成

嘩衆取寵

其實係狗一隻

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 w118 於 2019-1-11 04:56 PM 發表

果時信錯咗佢
俾佢累死

「雷鼎鳴聲稱佔領中環運動會令股市下跌造成3,500億港元損失,然而根據彭博通訊社總結,社運爆發了一個月股市卻是以月份計全球主要市場最好表現」 ...
哦......原來如此
我又聽吓佢呢篇文話, 今年決定唔換車.....

回覆 引用 TOP

小弟睇好 12 極長線,入佐少少加入大家庭

引用:
原帖由 invest@value 於 2019-1-11 06:16 AM 發表

你地工時唔短喎,夠唔夠精神開車㗎?要長時間集中精神唔係易事
師兄都好早起身喎...

返夜更多都夠訓既, 不過就無晒時間自己用, 當你3點訓, 11,12點起身食野又返工...
早更就比你更早起身...9成日唔夠訓, 都係頂硬上...

12, 8,607股(月供) `3, 21,832股 `3383, 6,000股 `709 10,000股~.~
1810, 2,000股~.~
只要避免犯大錯, 投資人並不需要做什麼事.
投資是指找到少數一些優秀的公司, 然後緊抱著坐下來不動.
引用:
原帖由 SquaresBMW 於 2019-1-11 10:16 AM 發表

無計,鬼叫現金股息剛剛好,唔夠buffer,咪想爭取多啲。

而家個毒氣倉算係最重,佔了30%,而家呢個倉位好舒服。無得再加,除了自然增長(紅股)。再加就會影響全倉現金流,所以而家就算有一,兩注錢剩等買貨,前排都只係想沽毒氣入痕雞。 ...
你係有你既諗法既, 希望你成功, 每有有更多現金流...
3仔, 最短我點都睇3年呀, 收3年紅股再算...將平均價打落10蚊...之後就再睇, 或由得佢自然增長...
我就谷緊12...因為現金息真係吸引過3仔...沒幅又大D, 咁樣做月供都唔錯...

12, 8,607股(月供) `3, 21,832股 `3383, 6,000股 `709 10,000股~.~
引用:
原帖由 -離教不離神- 於 2019-1-11 10:02 PM 發表

小弟睇好 12 極長線,入佐少少加入大家庭

一黎就16500股...
諗起收紅股有1650股就已經爽爆呀...

呢到最大戶是你

引用:
原帖由 dkspangdks 於 2019-1-12 02:52 AM 發表

一黎就16500股...
諗起收紅股有1650股就已經爽爆呀...

呢到最大戶是你
希望四叔個仔生生性性~

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dkspangdks 於 2019-1-12 02:44 AM 發表

師兄都好早起身喎...

返夜更多都夠訓既, 不過就無晒時間自己用, 當你3點訓, 11,12點起身食野又返工...
早更就比你更早起身...9成日唔夠訓, 都係頂硬上... ...
你地行業要求長期集中精神,日做8小時係較理想,不過巴士公司有成本考慮,惟有自己打醒十二分精神,搵食確係唔易.......

引用:
原帖由 SquaresBMW 於 2019-1-11 10:16 AM 發表

無計,鬼叫現金股息剛剛好,唔夠buffer,咪想爭取多啲。

而家個毒氣倉算係最重,佔了30%,而家呢個倉位好舒服。無得再加,除了自然增長(紅股)。再加就會影響全倉現金流,所以而家就算有一,兩注錢剩等買貨,前排都只係想沽毒氣入痕雞。 ...
BMW兄好!其實無論紅股是「十送一」,還是「一送一」,都唔會令你的資產組合有實質增長㗎.....要有實質增長,還是要靠公司盈利增長。

在資產實質價值增加或減少的角度,派紅股只屬中性。

回覆 引用 TOP

呢個當然明白,息及紅股都有除淨因素。表面上股數多咗,好似好有著數咁,但其實除淨後價跌,個毒氣倉淨值係一膠樣。

不過無可否認的事實,毒氣股價長期向上,往往爬過除淨前的價。坊間有人解讀為毒氣將升幅隱藏於攤薄股份之內。呢個某程度上係對,可以用2來作對比,睇下佢呢十年個價升了幾多個巴仙便有個譜。

其實公用股(除了減除哥系嗰啲),一般都唔會點輸。

Don't worry, Because we r RB!
引用:
原帖由 dkspangdks 於 2019-1-12 02:49 發表

你係有你既諗法既, 希望你成功, 每有有更多現金流...
3仔, 最短我點都睇3年呀, 收3年紅股再算...將平均價打落10蚊...之後就再睇, 或由得佢自然增長...
我就谷緊12...因為現金息真係吸引過3仔...沒幅又大D, 咁樣做月供都唔錯... ...
其實個操作唔係齋沽,沽完要buy back還要係買多10%貨。一年都唔知做唔做到一,兩次。

我都等緊毒氣個倉番一番,預計七年後。

Don't worry, Because we r RB!
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。