註冊 登入

2018年建倉3, 12(19年主力12號月供)的快樂時代主攻收息股進入第二個年頭(十年大藍圖)(帖二)

288 萬洲 做左藍燈籠

回覆 引用 TOP

精選樓盤
引用:
原帖由 dkspangdks 於 2018-8-15 10:29 AM 發表

又跌市,堅興奮……可能自己叫做睇對個市……

700回到300蚊就可拖底大市……

有$機會處處……
師兄,而家好似好多野啱買咁

天長地久有時盡,此愛綿綿無絕期

你縱身便是天堂,繁華散盡香猶在。
你的大幕已落下,然而我卻自難忘。
我沒有醉生夢死酒,唯一能做的就是記得。
四季如畫,你若尚在,該有多好。
引用:
原帖由 rayrayccw 於 2018-8-15 10:35 AM 發表

支持位已穿,大家唔好手痕走去買貨啦
我仲忍得住呀

天長地久有時盡,此愛綿綿無絕期

你縱身便是天堂,繁華散盡香猶在。
你的大幕已落下,然而我卻自難忘。
我沒有醉生夢死酒,唯一能做的就是記得。
四季如畫,你若尚在,該有多好。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 翠華奶油豬 於 2018-8-14 12:15 PM 發表

加薪談判破裂 九巴工會封新城市廣場巴士站半小時

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20180814/photo/bkn-20180814111737764-0814_00822_001_01p.jpg?20180814115146

九巴及龍運勞資雙方的加薪談判破裂,工會在沙田新城市廣場巴士總站發起封站行動抗議!汽車交通運輸業總工會九巴分會副主任黎兆 ...
消委會都睇香討?

引用:
原帖由 mrimpossible 於 2018-8-15 01:05 PM 發表

消委會都睇香討?8656838
our hk discuss forum  is very famous ga

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dkspangdks 於 2018-8-15 10:29 AM 發表

又跌市,堅興奮……可能自己叫做睇對個市……

700回到300蚊就可拖底大市……

有$機會處處……
我都要學樓主忍手,同埋以後儲多啲cash以備不時之需。

我d cash 做咗3個月定期,9月頭先到期,希望到時仲有平貨俾我入喇

回覆 引用 TOP

跌市後要回穩需要相當多時間,1至兩年不等
何需心急,今年也不需入市……

股市輕輕帶過又一年……

12, 12,857股(月供) `3, 11,905股 `5, 3,200股`
3383, 8,000股 `709 10,000股` 1810, 2,000股~.~
只要避免犯大錯, 投資人並不需要做什麼事.
投資是指找到少數一些優秀的公司, 然後緊抱著坐下來不動.

回覆 引用 TOP

三十幾歲人,剛剛學玩股票就大跌市,我而家手持3號1125股, 12號1096股,2638號1000股,6823號1000股,410號3000股。月供3仔2000蚊,12號4000蚊,主要都係收息安全為主,手頭仲有層樓,同每年最少3厘息嘅基金

今日嗰倉得6823升,一野6萬股清倉!等机會

引用:
原帖由 不思量自難忘-DC 於 2018-8-15 12:29 PM 發表

師兄,而家好似好多野啱買咁
唔好買住, 跌到無人買時先出手,
到時我買多小米米1注...當然是細細注1000股...

12, 12,857股(月供) `3, 11,905股 `5, 3,200股`
3383, 8,000股 `709 10,000股` 1810, 2,000股~.~
引用:
原帖由 dkspangdks 於 2018-8-15 04:55 PM 發表

唔好買住, 跌到無人買時先出手,
到時我買多小米米1注...當然是細細注1000股...
其實係唔係連月供都唔好加注住?

引用:
原帖由 Schmiedlova 於 2018-8-15 01:46 PM 發表

我都要學樓主忍手,同埋以後儲多啲cash以備不時之需。
離開股市一排係最好....幾個月好快過去...

上回D內房升得好勁, 1918融創為例,,,
10月時43蚊, 今日原來得返22蚊, 差唔多無左一半.
上陣子仲係30蚊上落下, 都唔知咩事就跌到22蚊...
要升返50%先到返之前30多蚊既位...
升1倍先到返最高位,
仲有大把水位可以跌....

跌唔落最有內銀...

一定要忍手...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 酒店忽然蛇 於 2018-8-15 04:18 PM 發表

三十幾歲人,剛剛學玩股票就大跌市,我而家手持3號1125股, 12號1096股,2638號1000股,6823號1000股,410號3000股。月供3仔2000蚊,12號4000蚊,主要都係收息安全為主,手頭仲有層樓,同每年最少3厘息嘅基金 ...
三十幾歲有層樓好唔簡單。

引用:
原帖由 酒店忽然蛇 於 2018-8-15 04:18 PM 發表

三十幾歲人,剛剛學玩股票就大跌市,我而家手持3號1125股, 12號1096股,2638號1000股,6823號1000股,410號3000股。月供3仔2000蚊,12號4000蚊,主要都係收息安全為主,手頭仲有層樓,同每年最少3厘息嘅基金 ...
未叫大跌市啦, 跌到4成至一半先叫大跌....
不過衣加都係好好學習既機會...
你手楂收息股, 已經很不錯, 一齊月供3,12

有樓住就無煩腦了...

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。