註冊 登入

2018年建倉3, 12(19年主力12號月供)的快樂時代主攻收息股進入第二個年頭(十年大藍圖)(帖二)

引用:
原帖由 dkspangdks 於 2018-8-13 09:25 PM 發表

好睇你手頭上有幾多資金做投資.
還要看當時買入的股票價值, 息率. 再估算將來會派幾多息, 息率時否平穩或增加...

10萬, 可3隻內...
但100萬, 可5隻內...
我覺得最重要是入市位, 現在未入市不能全部資金去買入, 因為太過波動, 如有心水股可輕輕買入小小,
因好多大股又有息既, 都係最高位跌左兩成有多, 再大跌機會不會太過份, 如果真係再跌多兩成, 咁下注就 ...
受教

精選樓盤
引用:
原帖由 myfriend一 於 2018-8-14 09:35 PM 發表

我都係咁
雖然係長線投資
你要知道, 股票係有升有跌, 係一個好好練習心理質素既時候,
當買入時, 個個都想隻股票升, 咁就賺到錢, 個個都想賺錢, 咁邊個蝕錢...
能力之內成受一點股價跌的壓力係好事, 72蚊既5仔只要你諗一年比約4蚊息你,
坐返5年都收左20蚊啦, 又有咩好怕, 問黎都多鬼餘...
如你可將以股代息呢個玩法, 70蚊樓下全做呢樣野...你將來無論股價, 或你個人都會成長不小...

我係等緊有冇6%息既大股, 就會溫水買入, 跌再買, 收息又收息, 升就沽...
5仔, 去到66,65就買啦.....939去到6蚊邊就買啦, 3988已經值得買入,
要買股不要現在買,
要等到大市見見底, 同人仔跌完先...不用心急...

12, 12,857股(月供) `3, 11,905股 `5, 3,200股`
3383, 8,000股 `709 10,000股` 1810, 2,000股~.~
只要避免犯大錯, 投資人並不需要做什麼事.
投資是指找到少數一些優秀的公司, 然後緊抱著坐下來不動.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 rayrayccw 於 2018-8-14 09:47 PM 發表

個市已經去到有落無上階段,睇嚟明天是700死期, 恒指穿埋27500 ,應該穿硬27000 ,跟住真係freefall
我一早預左個倉還返10皮野比個市....但今日仲係正數...係諗都無諗過...
打落更底, 24XXX, 大市無多一成我諗D人先會驚...

睇電視D人未夠驚, 報導未夠嚇人...仲有大把人有貨, 未走去沽...

12, 12,857股(月供) `3, 11,905股 `5, 3,200股`
3383, 8,000股 `709 10,000股` 1810, 2,000股~.~
引用:
原帖由 myfriend一 於 2018-8-14 10:15 PM 發表

受教
信我既就留返D錢不要入市, 現在太波動, 波動得黎向下走....

不賺, 也不要蝕比個市, 有現金大把機會...

晚安...

引用:
原帖由 dkspangdks 於 2018-8-14 22:21 發表

我一早預左個倉還返10皮野比個市....但今日仲係正數...係諗都無諗過...

睇電視D人未夠驚, 報導未夠嚇人...仲有大把人有貨, 未走去沽... ...
我剛剛睇過恒指圖,真係起碼都要24xxx 先叫有個比較重要支持位,即係真係有成二千幾三千點

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dkspangdks 於 2018-8-14 10:24 PM 發表

信我既就留返D錢不要入市, 現在太波動, 波動得黎向下走....

不賺, 也不要蝕比個市, 有現金大把機會...

晚安...
明白
謝謝
晚安

回覆 引用 TOP

dkspangdks師兄,我一向小留言,但跟聽你分析後好詳細,我都是輸過大錢先會明白短炒係唔work,想問月供3328 可以嗎?見大隻又高息。

引用:
原帖由 nsxlik 於 2018-8-15 12:13 AM 發表

dkspangdks師兄,我一向小留言,但跟聽你分析後好詳細,我都是輸過大錢先會明白短炒係唔work,想問月供3328 可以嗎?見大隻又高息。
交行都冇問題既月供……
只係最好簡939,4大内銀好d……
工中建農……
内銀可供個大週期三幾年又一次,可供到高位沽出再等下次……
不知何時底位現在供是可以,因跌左兩成幾……
但我覺得會再底d

回覆 引用 TOP

交行增長一般,只係高息,中型銀行最正招行,息高的話998中信銀行重高過交行

引用:
原帖由 nsxlik 於 2018-8-15 12:13 AM 發表

工建中best choice

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dkspangdks 於 2018-8-14 22:21 發表

睇電視D人未夠驚, 報導未夠嚇人...仲有大把人有貨, 未走去沽... ...
樓主早晨,新手報到。非常同意現在比恐慌言之尚早,仍很多人磨拳擦掌想撈底。

Romeo斷估無痛苦
引用:
原帖由 rayrayccw 於 2018-8-15 08:30 AM 發表

交行增長一般,只係高息,中型銀行最正招行,息高的話998中信銀行重高過交行
招行絕對係好野, 價升, 好炒, 息3厘幾唔錯, 一直係我既愛股

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 romeo 於 2018-8-15 08:45 AM 發表

樓主早晨,新手報到。非常同意現在比恐慌言之尚早,仍很多人磨拳擦掌想撈底。
又跌市,堅興奮……可能自己叫做睇對個市……

700回到300蚊就可拖底大市……

有$機會處處……

支持位已穿,大家唔好手痕走去買貨啦

生活滿足健康愉快已足夠!

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。