註冊 登入

2018年建倉3, 12(19年主力12號月供)的快樂時代主攻收息股進入第二個年頭(十年大藍圖)(帖二)

引用:
原帖由 dkspangdks 於 2018-8-14 05:13 PM 發表

收到既息都好多錢喎...
其實股數唔太多所以我只換到最細個粒咋

回覆 引用 TOP

精選樓盤
引用:
原帖由 13982800 於 2018-8-14 03:25 PM 發表

#1299 8月24日公佈中期業績, 到時睇下點.
1299, Bloomberg 預測係-3X %
https://youtu.be/xi9CsSPctes

只有一個機構的分析,未必準確

保本最緊要,少賺唔緊要;
財不入急門,聚沙方成塔。
引用:
原帖由 幻遊人 於 2018-8-14 05:59 PM 發表

1299, Bloomberg 預測係-2X %
https://youtu.be/xi9CsSPctes
嘩。。。跌咁多, 我仲留意緊1299喎

引用:
原帖由 海豚小寶寶 於 2018-8-14 06:02 PM 發表

嘩。。。跌咁多, 我仲留意緊1299喎
只有一個機構所做出來的分析,未必能作準

保本最緊要,少賺唔緊要;
財不入急門,聚沙方成塔。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dkspangdks 於 2018-8-14 05:13 PM 發表

收到既息都好多錢喎...
請問樓主,3,12,揀一隻,哪隻好?

引用:
原帖由 山水有情 於 2018-8-14 06:25 PM 發表

請問樓主,3,12,揀一隻,哪隻好?
現在揀12
當大市過渡跌市回升時12比較快
現在半年至1年是儲貨好時機……

3就一直增長的話,5千供到我退休……

12, 11,132股(月供) `5, 3,200股` 3, 10,832股 `
3383, 8,000股 `709 10,000股` 1810, 2,000股~.~
只要避免犯大錯, 投資人並不需要做什麼事.
投資是指找到少數一些優秀的公司, 然後緊抱著坐下來不動.
引用:
原帖由 dkspangdks 於 2018-8-14 04:16 PM 發表

咁就要D股唔升先可以多D股數...
你個幾隻, 無咩大升過, 就不會有大跌, 可以好放心供佢地...
新高股3,11,823呢幾隻逆市升, 完全頂得住大市跌...
我月供組合就係靠3,11,823呢三隻幫我頂住,至暫時唔駛蝕錢

引用:
原帖由 dkspangdks 於 2018-8-14 08:29 PM 發表

現在揀12
當大市過渡跌市回升時12比較快
現在半年至1年是儲貨好時機……

3就一直增長的話,5千供到我退休……
恭喜開新屋
帶些資料给你當禮物
以下是12各年的核心業務收入
2014 23371
2015 23641 +1%
2016 25568 +8%
2017 24453 -4%

可見其增長力不十分強,甚至倒退

第一重 : 測試水温大法  第四重 : LOSER ON LOSER   第五重 :十年回魂大法  第六重 :返樸歸真買盈富基金  第七重 : 轉盈為富 第八重 : 觸覺 第九重:失憶 5,12,87,1098,1966,2868 目標價揸几耐免問
JESUS重臨香港!
THE WORLD only believes in sacred Jesus immigrate to
United States of America &United Kingdom & HONGKONG to buy property&港股5,12,83,151!
世人可以開富邦銀行提款卡!
引用:
原帖由 mmkit2000 於 2018-8-14 08:39 PM 發表

我月供組合就係靠3,11,823呢三隻幫我頂住,至暫時唔駛蝕錢
唔緊要既, 過多幾個月至1年又可輕輕的走過....
或者只是深一點的調整! 以接受完成...

但我覺得大市未夠深...

12, 11,132股(月供) `5, 3,200股` 3, 10,832股 `
3383, 8,000股 `709 10,000股` 1810, 2,000股~.~

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 祿山 於 2018-8-14 08:39 PM 發表

恭喜開新屋
帶些資料给你當禮物
2014 23371

可見其增長力不十分強,甚至倒退 ...
一個底基數, 可帶比下一年的增長...
業務就還看明天,
現在好強勁既股, 不要現在去買, 應在1年前去買, 如你的3883...

當去到無人要時, 咪我要囉, 派息又OK...
但唔係17年升左3成幾咩?
頭半年也買了好多樓, 還有商廈, 當然只能一次性計算...
不用擔心啦, 股市既人, 升得多就會跌, 跌得多就會升...
我諗隻12唔會跌得多後, 到個市升時, 佢仲跌掛

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dkspangdks 於 2018-8-13 04:55 PM 發表

財經台都唔明D人買左5仔, 72蚊都要打電話上去問點做?
仲只佢71蚊做止蝕...
買入時自己已經有晒準備, 用黎收息, 或長線...

1038又問....

好多時D人問得好白痴, 但我又想聽下, 

仲之佢地買入隻股跌小小就會好驚... ...
我都係咁
雖然係長線投資

引用:
原帖由 祿山 於 2018-8-14 08:39 PM 發表

恭喜開新屋
帶些資料给你當禮物
2014 23371

可見其增長力不十分強,甚至倒退 ...
我諗如果你睇長實,會德豐,新世界,個賣樓收入個數會波動得仲大
恒基同新鴻基已經算係積極推盤出黎賣既地產商

回覆 引用 TOP

個市已經去到有落無上階段,睇嚟明天是700死期, 恒指穿埋27500 ,應該穿硬27000 ,跟住真係freefall

留名學野.

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。