註冊 登入

2018年建倉3, 12(19年主力12號月供)的快樂時代主攻收息股進入第二個年頭(十年大藍圖)(帖二)

引用:
原帖由 mmkit2000 於 2018-8-15 05:00 PM 發表

其實係唔係連月供都唔好加注住?
有錢的話赿跌赿要加, 不要著眼現在, 如1年時間, 都只係12期月供...往後仲好多好多個12期月供....

赿高時就赿供小, 將D錢儲起, 呢個係我月供既玩法...

唔知點解自己好有信心, 跌市好HIGH...又不心急...

12, 11,132股(月供) `5, 3,200股` 3, 10,832股 `
3383, 8,000股 `709 10,000股` 1810, 2,000股~.~
只要避免犯大錯, 投資人並不需要做什麼事.
投資是指找到少數一些優秀的公司, 然後緊抱著坐下來不動.

回覆 引用 TOP

精選樓盤
引用:
原帖由 lamlampeter1 於 2018-8-15 04:29 PM 發表

今日嗰倉得6823升,一野6萬股清倉!等机會
師兄西利, 清倉係好大決心, 等機會換馬...

12, 11,132股(月供) `5, 3,200股` 3, 10,832股 `
3383, 8,000股 `709 10,000股` 1810, 2,000股~.~
【息賺】東九甲廈租金有排升
租金指數又創新高,但依家外圍局勢立立亂,環球貿易戰、地緣政局外險同埋內地信貸風險搞到一頭煙,經濟環境咁敏感,下半年租金仲有冇力Keep住升?

安泓投資投資總監楊書健話,租金指數嘅升跌好大程度上取決於經濟環境,但行業唔同,租金變化都會唔同。佢又話,相比其他地方,雖然香港甲級寫字樓嘅租金貴成兩三倍,但租金仲有得升,反映商廈租務需求好大,相信九龍東嘅高級商廈可以吸引唔少大企業入主,相信下半年依然可以食住條水上。

https://www.youtube.com/watch?v=0NYdf0o8edY

引用:
原帖由 山水有情 於 2018-8-15 05:04 PM 發表

三十幾歲有層樓好唔簡單。
層樓好彩係12年頭買,目標10年內供完

回覆 引用 TOP

眾師兄師姐好,多得樓主啟發及帶領,小妹也已加入3月供行列中,月儲5000,跌市下,在這裡可以得到心靈雞湯,個心都定好多……😁😁😁

引用:
原帖由 酒店忽然蛇 於 2018-8-15 04:18 PM 發表

三十幾歲人,剛剛學玩股票就大跌市,我而家手持3號1125股, 12號1096股,2638號1000股,6823號1000股,410號3000股。月供3仔2000蚊,12號4000蚊,主要都係收息安全為主,手頭仲有層樓,同每年最少3厘息嘅基金 ...
師兄,三十幾歲人有樓又有咁多股票,好叻呀

天長地久有時盡,此愛綿綿無絕期

你縱身便是天堂,繁華散盡香猶在。
你的大幕已落下,然而我卻自難忘。
我沒有醉生夢死酒,唯一能做的就是記得。
四季如畫,你若尚在,該有多好。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 我不要兩袖清風 於 2018-8-15 05:41 PM 發表

眾師兄師姐好,多得樓主啟發及帶領,小妹也已加入3月供行列中,月儲5000,跌市下,在這裡可以得到心靈雞湯,個心都定好多……😁😁😁
歡迎師姐,隨便講唔駛客氣

天長地久有時盡,此愛綿綿無絕期

你縱身便是天堂,繁華散盡香猶在。
你的大幕已落下,然而我卻自難忘。
我沒有醉生夢死酒,唯一能做的就是記得。
四季如畫,你若尚在,該有多好。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dkspangdks 於 2018-8-15 05:15 PM 發表

引用:
原帖由 我不要兩袖清風 於 2018-8-15 05:41 PM 發表

加油, 一齊努力

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 小小ES 於 2018-8-15 05:16 PM 發表

【息賺】東九甲廈租金有排升
租金指數又創新高,但依家外圍局勢立立亂,環球貿易戰、地緣政局外險同埋內地信貸風險搞到一頭煙,經濟環境咁敏感,下半年租金仲有冇力Keep住升?

安泓投資投資總監楊書健話,租金指數嘅升跌好大程度上取決於經濟環境,但行業唔同,租金變化都會唔同。佢又話,相比其他地方,雖然香港甲級寫字樓嘅租金貴成兩三倍,但租金仲有得升,反映商廈租務需求好大,相信九龍東嘅高級商廈可以吸引唔 ...
即係823有排升。。。

700 業績傳話差過預期,明日個市一開即穿27000

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 海豚小寶寶 於 2018-8-15 06:10 PM 發表

即係823有排升。。。
佢有本書講房託:
https://reitbook2.blogspot.com/

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dkspangdks 於 2018-8-15 05:15 PM 發表

明天QQ插30~50,拖恆指~500点,不過其他股一插可能升,QQ啲$流入

引用:

希望大家都可以頂得住個跌市, 我年頭開月供3預期係會跟住大市跌, 只係跌的比較小, 相對地會安心,
到今日出奇地強, 照月供唔駛多理佢住,

但有一日如內銀跌到無人要, 如939, 6蚊樓下, 3988, 3.2樓下, 大家係可以分一部份落入呢D有息有升既到裡面...
坐返兩三年又可以高位沽, 賺升賺息....股市既野不停係到轉圈....

手上有資金係好重要, 真係跌市黎時就會明白, 最慘係通街平貨時,, 自己無錢買,
仲要個倉係蝕到入肉, 唔想去睇, 咁又會錯過一次大好機會...

楂住2,3號呢D股, 幾十年也不怕, 每個月收下信睇下供成點就得了....

可以安心睡覺...

引用:
原帖由 lamlampeter1 於 2018-8-15 06:37 PM 發表

明天QQ插30~50,拖恆指~500点,不過其他股一插可能升,QQ啲$流入
RAY兄
LAM兄
我地睇個市好過好多大師, 哈,
最小明天要串27000, QQ歐洲做緊320蚊, 要插30~50, 會唔會驚嚇左小小呢

我睇未來一年會見24XXX, 跌下又彈小小, 又再跌....
最終想見22XXX, 939去到5.5左右...3988去到3蚊, 超貪心...

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。