• 瀏覽: 767,541
  • 回覆: 26
  • 追帖: 335
引用:
原帖由 dkspangdks 於 2018-10-11 12:49 PM 發表

一心月供既,跌市緊加不要減,吾係點有多d股數……
一定要推過呢一次……1,2年好快過……
OK thanks樓主,我都等緊低啲入少少內銀

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 Crazywading 於 2018-10-25 09:05 AM 發表

跌市時周圍都係平貨,反而好多好股冇錢買或者買唔夠🙈🤣

btw我係水管,搵番舊acc. 密碼,可以用番呢個acc.貼圖lu。呢下面係我目前持倉:
請問你月供了多少年?好厲害

引用:
原帖由 dkspangdks 於 2018-10-25 11:56 AM 發表

2800其實可以OUT左佢...

選388仲好...
我一路供緊2800 😂

除淨之後見24.x 🤩

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dkspangdks 於 2018-11-13 02:03 AM 發表

一早睇黎又要跌了. 
正好有平價月供...
真係底處未算底, 
唔係月供的話, 真係無可能出手買野, 當放個長假期仲好...

今個月會唔會再破底呢??? 月頭我話唔會...
但700業績又成大市關鍵了...到月尾咪知囉...哈... ...
請問中銀月供過左數未?謝謝🙏🏻

引用:
原帖由 234282 於 2018-12-7 07:34 AM 發表

老實講,即使如果有三球貨三十幾個年收入,也只能叫生存,不能叫生活。

香港自從有最低工資後,銀紙極速眨值,同2011年前冇最低工資到有實行了8年,即使有小小錢4球,也感到生活唔到,只有生存。

例如:(2011年同2018年對比)
ABC快餐,以前$23到$30宜家$50到$80也平常。

以前裝修十五萬全屋執修,宜家四十萭。

以前車位季租2千4,宜家9千。

以前6萬一個平價Topup學位升到 ...
Sad but true,共勉之 💪🏻

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 特攻蟲蟲 於 2018-12-10 08:45 PM 發表

開始左月供之後
每個月都好期待入貨果一日
睇住慢慢累積股數好開心
same feeling,共勉之

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dkspangdks 於 2018-12-14 08:30 PM 發表

咁要好好記得減供既錢要點處理, 最佳方法儲起, 等待佢有一日平D時買回...但係咪會出現就唔知...

同樣, 3, 黎講, 我唔會加唔會減, 由得佢, 我無咁多心力去睇幾時要供多D幾時要供小D,
我只要楂到最後唔想要時, 係比我所有既買入價都高就OK了...明就明...

即今日823供78蚊咁計....好似好貴...又係高位...
但一年後你睇佢目標係85~90咁計, 咁 ...
希望2800都可以守得雲開見月明

引用:
原帖由 kit1981200131 於 2018-12-19 02:01 PM 發表

想問我啱啱響網上開左中銀月供股票,用信用卡供,咁以後駛唔駛個個月都要上網襟?
係呀,除非你想更改月供金額或停止供款。

引用:
原帖由 mmkit2000 於 2018-12-30 05:33 PM 發表

我都拎唔到交通津貼,不過黎緊三個月某銀行做緊八達通自動增值有3% cash rebate,經呢個途徑賺cash rebate仲多過拎交通津貼
請問可唔可以pm我🙏🏻

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 仔仔34567 於 2019-2-9 09:41 PM 發表

好後悔以前唔識買呢d股,買埋d垃圾股輸晒d錢
有同感,仲有幾年30,希望而家開始作出改變。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dkspangdks 於 2019-2-26 12:19 AM 發表

小師弟你好, 比D時間啦, 慢慢會見成績...
最重要平行風險, 呢幾年個市真係無法去估, 轉個頭又2萬9...
月供一半, 儲一半錢就係最好既選擇,

炒出炒入唔夠快真係輸多過賺...要好小心... ...
我都係俾樓主感染既小師弟,上年4月開始踏上月供之路。感覺而家投資踏實咗,唔似得以前炒出炒入玩仙股(都最後贏粒糖輸間廠)

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]