• 瀏覽: 767,394
  • 回覆: 224
  • 追帖: 335
引用:
原帖由 aoisonic 於 2018-9-3 08:54 AM 發表

,
多謝C兄既無私分享!
不過我自己未用過支付寶同wechat pay都仲係有D野唔明
兩個人至玩到既意思係要2部機, 定係2個人既銀行戶口?
玩法是否類似PAYME, 用信用卡去充值個wechat pay / 支付寶  account, 然後再轉返錢去自己個銀行戶口度?
我已經準備左2部機了, 等侯C兄教路  感激不盡 ...
2部機+2個支付寶同wechat pay a/c+2個人既銀行戶口,唔係用信用卡去充值,教你支付寶先,相對比較易,付款入面揀左你張信用先,跟住按轉賬,入對方另一部機既電話號碼,之後入金額,每日轉賬最多$2000,分三日玩,頭兩日轉賬$2000,最後一日轉賬$1000,之後兌現去對方既bank a/c。用另一部機add你另一張信用卡,做返同一樣既野,咁就兩張信用卡都賺到了

熱賣及精選
引用:
原帖由 高級督察卓凱 於 2018-9-3 12:44 PM 發表

請教點賺500/mth?
卓凱sir,要靠wechat pay,支付寶,payme,八達通自動增值chok 信用卡cash back

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 borabora 於 2018-9-5 07:09 PM 發表

welcome back
韓國食野唔算平,一杯咖啡同香港差唔多價錢,當然間coffee shop 就又大又舒服,地道小食就平啲
我十一月至飛泰國,下年三月飛台北

引用:
原帖由 borabora 於 2018-9-5 09:34 PM 發表

去旅行咁開心,做乜咁嘅樣呀? 台北好呀,我好鍾意去台灣

有冇去過台中呀?可以去清境,山上好寧靜、好舒服,夜晚坐係露台睇星
去過一次台中+清境,有機會會再去

引用:
原帖由 borabora 於 2018-9-5 09:40 PM 發表

下次可以去高雄,去旗津踩單車,好青春
上年11月都已去左墾丁+高雄+旗津啦

引用:
原帖由 borabora 於 2018-9-5 09:52 PM 發表

good good good

台灣粉絲,俾個5我

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dkspangdks 於 2018-9-6 12:20 PM 發表

收息計5仔進入射程了……
100萬年金,一年得5700,仲要d錢一路小,80歲就冇哂……
咁5仔就真係正好多……
等5仔息率見6厘半,入少少收息

引用:
原帖由 C_hunter 於 2018-9-15 07:19 PM 發表

話說有無師兄研究到點出iphone最抵?
我岩岩申請左張信用卡,碌8500回贈700蚊
你果張信用卡出iphone 已最抵了

引用:
原帖由 borabora 於 2018-9-16 12:22 AM 發表

可能mmkit師兄有研究,我記得佢話每年都會換 I瘋

而我重用緊ip6
你竟然記得

引用:
原帖由 borabora 於 2018-9-16 01:29 AM 發表

哈哈~~~係咪好驚喜呢
無錯

引用:
原帖由 borabora 於 2018-9-16 01:34 AM 發表

送給你8號風號下的surprise
多謝你的surprise

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 C_hunter 於 2018-9-16 10:28 AM 發表

最抵應該係渣打同citi cash back
渣打我有卡食唔到迎新
Citi我申請唔到
Citi 都唔批我cash back,超離奇,我下年三月跳point 會再申請

引用:
原帖由 Marry 於 2018-9-18 09:02 AM 發表

有無打算出XS MAX ?

各位早晨!
已訂XS max,等送上公司

引用:
原帖由 dkspangdks 於 2018-9-28 04:31 PM 發表

將5萬, 分5注買...做到平均成本法...係跌市或不明朗時大牌用場...
因為唔知幾時係底位, 跌停, 又不想錯過入市時機,
我覺得26XXX~27XXX開波月供叫幾好, 只要成受到跌多一成的風險, 我想一直供佢幾年...之後一定會見到成果...
12仔, 我唔理啦, 28號係修改月供最後日子, 直去2萬....
3仔, 5千...又提下自己...

今年目標9, 10,  ...
師兄,想請教下,3仔收末期息+紅股後,唔太識點計平均成本價

引用:
原帖由 海豚小寶寶 於 2018-9-28 10:17 PM 發表

買入價除以總股數連紅股, 就是平均成本價。 假設15.6買入1000股, 成本15600, 十送1, 送100股, 即共1100股, 平均成本 15600/ 1100 = 14.18
算明白,但唔駛減末期息$0.23後,先除1100?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]