• 瀏覽: 767,594
  • 回覆: 224
  • 追帖: 335
引用:
原帖由 高級督察卓凱 於 2018-8-31 05:50 PM 發表

先入一注 看市況決定是否再加
卓凱sir終於忍唔住出手入12

熱賣及精選
引用:
原帖由 高級督察卓凱 於 2018-8-31 08:14 PM 發表

一線地產股中最看好數字叔旗艦
我暫時資金有限,年尾考慮下會唔會月供埋12

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dkspangdks 於 2018-9-1 02:35 PM 發表

如我係佢17年8月開波, 我只會簡66, 823, 2388........完.

「她只是守著她所買的股票,很少賣出。」
「她相信這些公司,她就跟隨著它們,她不管市場行情是好是壞。」
「她重視的是品牌。」
「她對這些公司有信心。」

3.......100年不變... ...
依家就唔會揀66?

引用:
原帖由 dkspangdks 於 2018-9-1 09:12 PM 發表

我對返佢要既組盒……
衣加照係供呢3隻……
明白,我依家月供組合係3,11,700,823,2800,想問下師兄你既意見,我年尾會多少少資金,應該集中加注3定加供埋12比較好呢?

引用:
原帖由 borabora 於 2018-9-1 11:15 PM 發表

師兄,介唔介意講每隻月供幾多錢呀?
各$1500

引用:
原帖由 dkspangdks 於 2018-9-1 11:05 PM 發表

龔成老師成日講一D唔識投資既入最好供2800...呢點我認同...

如果你覺得自己唔識投資前面4隻唔要. 將所有既錢一注供2800, 考果更好...你要分散,
2800就係一隻50隻股票合一既股票...

但我可以大擔話你知, 我係識投資, 如你又識投資的話, 一定唔會供2800...息約3%...
將2800既資金, 放落前4隻裡面...以3, 11, 823我比較喜歡. ...
考慮700換成12

引用:
原帖由 borabora 於 2018-9-2 12:59 AM 發表

有冇打算會供幾多年? 因為每隻1500,好似每月買得好少股

我見你問過好幾次,十五十六中咁,如果未諗好加注落邊一隻,會否先儲起舊錢,等再跌多啲先大手買呢? ...
會供到65歲退休,我每個月都有儲3成資金,等股災掃貨。如有時見到月供組合中一兩隻有靚價的話,會將股息+信用卡cash back,加注落果隻

引用:
原帖由 borabora 於 2018-9-2 12:49 PM 發表

師兄月供咁多隻重可以有3成資金儲蓄,人工應該唔錯
如果係我,我未必會再加多隻月供,反而集中幾隻,儲多啲股,或者下次升到高位時賣出
講呢d,跳左四年point,人工算係咁啦。最近多得wechat pay,支付寶,payme,八達通自動增值chok 資金+里數+cash back,創造另類現金流,再將chok 既資金+cash back+股息+每個月儲既七成資金放落月供,試用呢個模式run 五年,睇下回報如何

引用:
原帖由 borabora 於 2018-9-2 01:21 PM 發表

有冇考慮過⋯⋯⋯如果突然無得用chok 資金方法,你月供模式會唔會有影響呀?
唔會有太大影響,本身每個月都已預左七成資金做月供,只係儲得多與少股數而已

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 海豚小寶寶 於 2018-9-2 08:54 PM 發表

頭先上網睇下, 原來chok錢係好複雜, wechat果d, 我唔識玩, payme就簡單d  但我用東亞信用卡又唔無得儲積分。。。。嗚嗚嗚, 學唔到你另類現金流
唔緊要啦,其實我原本玩wechat,支付寶,payme 主要目的係儲里數+cash back,之後見既然有資金係度,至放部份資金落月供滾息,反正我做緊公墓園,份工好穩定+每年跳point,試下咁玩法

引用:
原帖由 不思量自難忘-DC 於 2018-9-2 09:23 PM 發表

師兄,請問payme有無攻略,教下我
PayMe係最簡單,無攻略可言。每個月經信用卡增值$5000後,之後轉賬至自己bank a/c 就得了

引用:
原帖由 aoisonic 於 2018-9-2 09:51 PM 發表

C兄可以教下我點玩wechat pay同支付寶嗎?payme同八達通自動增值已經做左了~誠心請教
其實wechat pay同支付寶要兩個人至玩到,我用阿媽部smartphone add 晒我自己既信用卡,我自己同自己玩,互相轉賬後,兌現返去bank a/c就完成了。不過千萬要記住同一張信用卡唔可以add 落兩部機,wechat pay同支付寶即block a/c

引用:
原帖由 不思量自難忘-DC 於 2018-9-2 11:22 PM 發表

Thx師兄,簡單最啱我
最緊要零成本+零風險,穩賺少少,積少成多

引用:
原帖由 不思量自難忘-DC 於 2018-9-3 01:33 AM 發表

師兄,係咪登記幾多張咭都得架
PayMe每個月上限得$5000,玩一張卡就夠啦

引用:
原帖由 13982800 於 2018-9-3 09:33 AM 發表

請問師姐, 玩呢D每個月可以搵到幾多錢?
我係師兄,每個月搵到$500-600,當收股息

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]