註冊 登入

[其他] 我預言個「全租時代」,因空置成真

我預言個「全租時代」,因空置成真 E-mail 此主題給朋友

講真話,仇家多,認同係認真分享,請比Like

一早預言「全租年代」,即發展商改賣為租,住客連買既機會都無。結果,只餘二手極少賣盤供應,有也是天價,人人都租樓。

本來都預要三年,點知林鄭搞埋空置稅,發展金商直頭將成橦樓轉做服務式住宅,收貴租。(北角凱旋)

新X基無死錯人,會租得平過小業主嗎?

全租年代提早降臨!連接火棒既機會都就快消失了!

精選樓盤
其實發展商租樓一定唔平, 唔會任得物業折舊, 租一個約又翻新下. 服務式住宅比正常租貴兩三倍...

跑馬地好L多舊樓重建成出租,細單位月租5、6萬。發展商向來hold住好野,現在情況伸延至平民區嗎

荼毒生靈

引用:
原帖由 空靈 於 2018-8-9 04:44 PM 發表

一早預言「全租年代」,即發展商改賣為租,住客連買既機會都無。結果,只餘二手極少賣盤供應,有也是天價,人人都租樓。

本來都預要三年,點知林鄭搞埋空置稅,發展金商直頭將成橦樓轉做服務式住宅,收貴租。(北角凱旋)

新X基無死錯人,會租得平過小業主嗎?

全租年代提早降臨!連接火棒既機會都就快消失了! ...
又講得幾啱

回覆 引用 TOP

發展商始終都係買賣最購錢,hold住重貨唔係最理想選擇。而家轉租避空置稅係第一步,之後睇吓點變招。

引用:
原帖由 dr.ahcir 於 2018-8-9 05:00 PM 發表

其實發展商租樓一定唔平, 唔會任得物業折舊, 租一個約又翻新下. 服務式住宅比正常租貴兩三倍...
睇一睇服務式租幾銀

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cheekykid 於 2018-8-9 05:40 PM 發表

發展商始終都係買賣最購錢,hold住重貨唔係最理想選擇。而家轉租避空置稅係第一步,之後睇吓點變招。
之後,地又投唔到,做收租佬又幾爽,
以後新樓索性唔賣,轉做收租佬

回覆 引用 TOP

一定好貴

好在今年買左樓

引用:
原帖由 情.迷 於 2018-8-9 05:02 PM 發表

跑馬地好L多舊樓重建成出租,細單位月租5、6萬。發展商向來hold住好野,現在情況伸延至平民區嗎
應該係了
北角租5-6萬唔過份呀
咁隔離個租會起幾多

引用:
原帖由 anonymoushero 於 2018-8-9 05:32 PM 發表

荼毒生靈
政府造成

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 來到今日 於 2018-8-9 05:53 PM 發表

好在今年買左樓
恭喜🍾️!

引用:
原帖由 秋天熱情的水管 於 2018-8-9 05:52 PM 發表

一定好貴
多謝政府搞個空置稅出黎

引用:
原帖由 空靈 於 2018-8-9 05:54 PM 發表

恭喜🍾️!
thanks
自住供五成無有怕

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。