註冊 登入

用左15年時間 試圖斬斷家族窮根 努力過 徙勞 Last1注(有圖)

用左15年時間 試圖斬斷家族窮根 努力過 徙勞 Last1注(有圖) E-mail 此主題給朋友

父母靠政府 老母中學安排我讀職業先修 要我快d出黎搵錢 會考4分

18歲打工 初初得$6K 家下來去搵萬鬆

10年買樓 12年走win30萬到

炒股15年 前12年輸多 應該都過球 上年最好景 win 1.2球 年初又比返晒

家下同bank借左15萬 一出手買熊比人夾足1week...無左1/3

wanna die

附件

2018-8-10 05:03 PM

試下定啲長遠嘅投資計劃

回覆 引用 TOP

香港股票呃9人

回覆 引用 TOP

買大6股等跳

回覆 引用 TOP

初我都唔相信蝴蝶效應 try過奮鬥 跌過 都改變唔到

引用:
原帖由 model3 於 2018-8-9 03:38 PM 發表

父母靠政府 老母中學安排我讀職業先修 要我快d出黎搵錢 會考4分

炒股15年 前12年輸多 應該都過球 上年最好景 win 1.2球 年初又比返晒

定家下同bank借左15萬 一出手買熊比人夾足1week...無左1/3

wanna die ...
你有$$$$$$買先學人talkng

甚麼也没有, 只有一點點骨氣.
情人無人關心,便會變心。
員工無法升職,便會離職。
人民無法活命,便會革命。
有所為, 有所不為
常將有日思無日,莫待無時思有時
免責聲明 : 以上內容純屬個人意見分享, 應先行評估財務狀況和承擔風險能力。

回覆 引用 TOP

買中港股越黎越窮

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 model3 於 2018-8-9 03:44 PM 發表

初我都唔相信蝴蝶效應 try過奮鬥 跌過 都改變唔到
10年買樓,到而家汁3球,洗搞咁多野,股票市場專收叻仔

好多學者會做好多數據去查證,當一個人出身係窮家,由於家人冇錢俾佢去學野,去補習班。尤其係兩文三語的水平落去令佢係公開試競爭力下降,令到窮人嘅大學入學率比其他家庭低。影響之後嘅起薪同終生嘅收入。呢d好科學而又大家都知嘅野係真嘅,係重要嘅。但唔係我想講。<<<<<<<<<<<<<<<全中 中5畢業後我都未想出黎打工 我老母要我拿來$回家....(我小學全班43人 名次24到理應入到"blank"3中學 問心唔想入"black 5"職業先修....

一隻翠華養全家

窮根斬不斷 皆因你未夠智慧

引用:
原帖由 model3 於 2018-8-9 03:38 PM 發表

定家下同bank借左15萬 一出手買熊比人夾足1week...無左1/3

長期買一隻 平均每個月都買 怕死的 可以買66 2 3328
恨心 的就1986 1475

引用:

有賭未為輸,呢啲實況走單邊,抄大期可以一鋪翻身

回覆 引用 TOP

引用:

心態要改進一下了

回覆 引用 TOP

引用:

原來你係我既弱雞版。

同是被安排入職修(當年叫職業先修的學校,好多年前已取消職業先修這四個字,係我哋咁笨柒先會被安排讀這類band7學校),會考我有5分(原本2分,自修再考卻有5分),同是18歲出來做野(但返了夜校7年取了學位),同是數千蚊人工起,升了做管理層,(竟然剛好是一樣在舊行業又係做咗十五年),可惜入錯行失業再轉行上返去做主任仔,樓買了冇放,百萬股票賺了入袋,回套了三十萬而已,今年只問bank借了十皮等股災入市。

你有冇一個反了目既兄弟,如果有,你條命同我100%相同軌跡運行。

你真係好似我自己條命運,一毛一様。

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。