註冊 登入

朋友問;開商場鋪有無得做?

朋友問;開商場鋪有無得做? E-mail 此主題給朋友

我朋友昨日行過,旺角何理活購物中心,
見到有鋪出租,打電話問;嘩!好平租四千八
個場是開滿既,賣男裝衫和賣鞋,
佢問我有無得做,想自己創業,唔想打工

我都有睇過,個場是開滿,好少吉鋪,
計我話,賣衫好有季節性,而且淘實太容易買到平野
不過創業計未常不是一條出路
因為我自己淘寶買衫,摸不到質料,
經常買到劣料貨,仲有尺碼都成日錯
自己親自去摸下試下是有必要既
所以我覺得後生仔創業有得想下
再者租平,旺場,不是死場,
起碼呢個場聖誕,新年都會水洩不通
我覺得幾千蚊租,值博率好高
比後生仔學下做生意唔錯

精選樓盤
最大鑊係啲人當咗間舖係淘寶體驗館,咁就死得啦!

平租實有原因, 但4800可以試下

引用:
原帖由 I-HAVE 於 2018-8-4 11:11 AM 發表

平租實有原因, 但4800可以試下
那個場我早十年都有留意過,全部過萬,
因為是特色旺場,一D唔平,而且好少有吉鋪
如果四千幾,可以玩下,做到有客路,可以租大鋪發展事業!
未常不是一條出路

如覺得有道理!幫忙按一下笑面公仔,謝謝

回覆 引用 TOP

以前果場係MK仔代表…宜家真係靜左好多…

維持社會安定繁榮!!
引用:
原帖由 雷霆曙光 於 2018-8-4 04:31 PM 發表

以前果場係MK仔代表…宜家真係靜左好多…
是的,我曾幾何時都是MK仔一名,在呢個場遺下不少腳毛

回覆 引用 TOP

同租客傾下閒計啦

回覆 引用 TOP

4800咪試下

回覆 引用 TOP

難做到pk....根本就係變相幫業主打工

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 raysum 於 2018-8-4 10:52 AM 發表

最大鑊係啲人當咗間舖係淘寶體驗館,咁就死得啦!
啱!睇啱size屎,再上網買才是皇道

引用:
原帖由 wtfbro 於 2018-8-7 05:11 PM 發表

啱!睇啱size屎,再上網買才是皇道
淘寶買衫買鞋,我有保留,款式大陸化,質料差,甩色縮水常常見,你見幾多自由行都落香港買鞋買衫就知,香港呢類零售生意應該仲有大把前景,如果找到外國進口,如日本,韓國,價錢貴都有大把客路

引用:
原帖由 bbq323 於 2018-8-9 05:05 PM 發表

淘寶買衫買鞋,我有保留,款式大陸化,質料差,甩色縮水常常見,你見幾多自由行都落香港買鞋買衫就知,香港呢類零售生意應該仲有大把前景,如果找到外國進口,如日本,韓國,價錢貴都有大把客路 ...
大6落黎買衫買鞋係名牌子。唔係平民嘢。

其次就係化妝品,奶粉。

引用:
原帖由 wtfbro 於 2018-8-9 05:14 PM 發表

大6落黎買衫買鞋係名牌子。唔係平民嘢。

其次就係化妝品,奶粉。
每一個級別既貨都有一定既客源!不能一蓋而論

引用:
原帖由 bbq323 於 2018-8-9 05:38 PM 發表

每一個級別既貨都有一定既客源!不能一蓋而論
咪臭係!

回覆 引用 TOP

有得做

回覆 引用 TOP

41 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。