註冊 登入

[其他] 新加坡組屋真相

新加坡組屋真相 E-mail 此主題給朋友

組屋只可比你住到死,無得傳比仔
新加玻政府永遠都係最大業主!

要上樓要計分,反政府,一定無份

你真係想咁?

#始終還是香港好

新加坡根本冇得同香港比。傻仔先會去果度。

引用:
原帖由 愛炫美樓奴 於 2018-7-11 11:42 AM 發表

嗰邊真係一世為奴了
實事求是,嗰邊無自由,更加唔會有民主
反對填海一定坐牢。

我唔係話香港好好,但個比較就係咁

香港當然好過新加坡多多聲啦
政治吾講 (一來呢版並非講政治,二來好太多 無需比較)

就講經濟及炒樓:
車稅貴 呢個年代買架車 又唔係買飛機遊艇大炮 攪到好似天咁L大,愛玩車 死得

炒樓 國民係有得你住 不過想炒下嘢 籍此財富升值 好L難!

吾撐大陸 長遠發展無出路 周圍多競爭對手如越南

新加坡都如此不濟

更加吾駛講馬來西亞之流!

引用:
原帖由 愛炫美樓奴 於 2018-7-11 11:42 AM 發表

exact7ly

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 空靈 於 2018-7-11 11:38 AM 發表

組屋只可比你住到死,無得傳比仔
新加玻政府永遠都係最大業主!

要上樓要計分,反政府,一定無份

你真係想咁?

#始終還是香港好

1997年前一段時間 新加坡吸納香港技術人才

我已經考到英國建築專業資格 但最終都無申請

反而上左大陸做房地產開發

依家睇返轉頭 實在萬幸

如果我去在新加坡 依家可能係有間組屋 叻仔少少加間私樓

但一定比吾上我食正大陸的地產黃金十年

現在上廣深各儲到几粒

香港政治、民主、自由係惡化
為左咁移民可以理解
但移去個更極權國家,諗唔通!

香港最好係,經濟上有自由(不過近來政府也越來越多事,搞左好多税)

如果香港學新加玻,真係死路一條

引用:
原帖由 空靈 於 2018-7-11 12:16 PM 發表

如果香港學新加玻,真係死路一條
無錯

新加坡根本不是良幣不值香港借鏡

引用:
原帖由 johnlam8819033 於 2018-7-11 12:19 PM 發表

無錯

新加坡根本不是良幣不值香港借鏡
可惜政府唔生性,仲想學佢起晒公屋

引用:
原帖由 空靈 於 2018-7-11 12:20 PM 發表

可惜政府唔生性,仲想學佢起晒公屋
對我地呢d(已經有貨)微小炒家而言

不是壞事 樂見其成

回覆 引用 TOP

同意

不過對年青人,就是由有希望走入絕望!

一個城巿連自己層樓都不是私有的
政府施捨比你住,無得自由買賣,竟有年輕人叫好!

我寧要劏房(自己)也不要豪宅(要成世睇政府臉色)

熱門搜尋: 情侶戒指 婚宴 ring 結婚對戒 鑽石

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 johnlam8819033 於 2018-7-11 12:15 PM 發表

1997年前一段時間 新加坡吸納香港技術人才

我已經考到英國建築專業資格 但最終都無申請

反而上左大陸做房地產開發

依家睇返轉頭 實在萬幸

如果我去在新加坡 依家可能係有間組屋 叻仔少少加間私樓

但一定比吾上我食正大陸的地產黃金十年

現在上廣深各儲到几粒

...
師兄如果你呢廿年係星加坡,應該都仲係hold住果一間組屋咁大把,叫做餓你唔死咁,緊係唔似係大陸食大茶飯。

星加坡係啱啲平平穩穩不求有功但求唔餓死嘅去住。

引用:
原帖由 hotwheels-asia 於 2018-7-11 12:29 PM 發表

師兄如果你呢廿年係星加坡,應該都仲係hold住果一間組屋咁大把,叫做餓你唔死咁,緊係唔似係大陸食大茶飯。

星加坡係啱啲平平穩穩不求有功但求唔餓死嘅去住。 ...
簡單講,廢人?

引用:
原帖由 空靈 於 2018-7-11 12:30 PM 發表

簡單講,廢人?
咁又唔可以咁講,好似好多人都鐘意做政府工,平平穩穩不求有功但求唔餓死,咁唔通又話人廢人咩

熱門搜尋: 腰痛 更年期 去水腫
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。