註冊 登入

小團圓之 順勢而為 (七號)

小團圓之 順勢而為 (七號) E-mail 此主題給朋友

大家在這裡吹吹水,傾下投資相關的資訊,我唔係高手,所以本帖都係俾大家交換下意見,交流下心得。

大市持續向下,暫時不宜估底,雖然應會很快有反彈,但究竟跌幾深才彈是未知之數,但暫時跌勢雖強,開始有另一股力量推升,最近還是留意:
- 人仔續跌
- Trump出口術推低油價
- 香港加息
- Trade war究竟過多少板才停

另注意:
- 請遵守discuss版規,理性討論,勿人身攻擊。
- 廣告都有講,投資涉及風險,所以每次投資都要三思,別人只提供參考,最值得信係自己。
- 睇好睇淡唔緊要,每人有唔同意見,唔啱聽拉黑就是了。
- 小心假account出post叫人入認股證、末日期權、牛熊等。
- 我在這裡以外没有其他群組、亦無其他account,如收到邀約,可以ignore。
網上世界疑幻似真,大家有乜就在這裡談或私訊,有利益關係的請三思而後行。
另外,如果有人話有內幕貼士請向該人士say NO! 收取也可能是犯法的。

草Sir要休息下,可能日後才會再開帖,佢返來而他又想的話,此帖可合併或關閉。
http://finance.discuss.com.hk
留意這裡不是草屋,只是一群在草屋活過的人在這裡談天說地。

@結他上的草      @winwin2011      @hungry521      @minishopshop      @fatpo      @巴士路線     @StockBrother      @赤腳醫生     @siusuetlub

回覆 引用 TOP

霸頭位

Hibor微跌 good
人仔唔得

You can achieve anything you want in life if you have the courage to dream it
引用:
原帖由 winwin2011 於 2018-7-6 12:23 AM 發表

Hibor微跌 good
人仔唔得
CNH又跌,真係惡攪。
依家係時候設定反彈時的操作,因預期大戶都會chok住個市來彈,一唔小心就食唔晒個浪,亦要眼明手快知道個升浪會升那幾隻股,其實反彈可以去到幾高無人知,我自己預期個range都好大...29800至31500。
大戶亦未必已經肯定要去到邊,可能係到時睇成本再決定。

引用:
原帖由 anon730 於 2018-7-6 12:29 AM 發表

CNH又跌,真係惡攪。
依家係時候設定反彈時的操作,因預期大戶都會chok住個市來彈,一唔小心就食唔晒個浪,亦要眼明手快知道個升浪會升那幾隻股,其實反彈可以去到幾高無人知,我自己預期個range都好大...29800至31500。
大戶亦未必已經肯定要去到邊,可能係到時睇成本再決定。 ...
我而家佛系持貨

熱門搜尋: maternity 產前講座 bb會 bb奶粉 bb 孕婦奶粉
本人並無持有任何金融,投資牌照,一切投資意見只代表本人立場,不代表任何第三方投資機構,所有投資意見只用作學術分析。投資涉及風險,投資上所有損失須自己負責。
引用:
原帖由 夢想平淡 於 2018-7-6 12:31 AM 發表

我而家佛系持貨
可以,但可能要做下功課手持係唔係好股,可以continue value creation...唔係就要小心或者趁機換好股。

繼續支持! 

回覆 引用 TOP

美股不差

回覆 引用 TOP

支持樓主

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 anon730 於 2018-7-6 12:34 AM 發表

可以,但可能要做下功課手持係唔係好股,可以continue value creation...唔係就要小心或者趁機換好股。
我約略睇過下,應該無咩特別情況,只係大環境問題,都坐得下既

熱門搜尋: eye eyeliner 韓國護膚品 concealer 豐胸 mascara 化妝品
本人並無持有任何金融,投資牌照,一切投資意見只代表本人立場,不代表任何第三方投資機構,所有投資意見只用作學術分析。投資涉及風險,投資上所有損失須自己負責。

回覆 引用 TOP

支持

回覆 引用 TOP

Support

回覆 引用 TOP

兼職專業打手,新人報到支持

🐑🐑 繼續支持!

回覆 引用 TOP

support

熱門搜尋: eye eyeliner 韓國護膚品

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。