• 瀏覽: 111,894
  • 回覆: 1,406
  • 追帖: 16
用正常思維分析一下, 大家會發現, 美國籌碼大過中國好多。
美國一年GDP 大約係18.624 萬億美金, 3.3億人口
中國一年GDP 大約係11.2   萬億美金  14億人口
美國人均GDP差唔多係中國7.2倍。 

美國人最大消費支出係住屋同埋保險。美國加關稅後,入口貨增加的支出對美國人來講係好輕微。
但中國就唔同,就算中國每年GDP增長維持到6.8%, 財富依然係集中係一小部份人身上,依賴工業同農業維生到中國人口係會受到好大打擊。
==
目前來睇, 環球資金會傾向流到美金, 因為渣美元相對其他貨幣安全。另外日本地震對日本經濟有一定打擊,重建大板需要一定資金,日本人部份錢可能要由股市套現。

從來唔擔心中國

2021 持續加注股

冇可能

回覆 引用 TOP

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 spirit2008 於 2018-6-20 12:34 AM 發表

美國一年GDP 大約係18.624 萬億美金, 3.3億人口

美國人最大消費支出係住屋同埋保險。美國加關稅後,入口貨增加的支出對美國人來講係好輕微。
但中國就唔同,就算中國每年GDP增長維持到6.8%, 財富依然係集中係一小部 ...
中國除了錢多之外沒其他野出牌...中國因為錢多是因為中國大型國企必須有共檔人員在...錢銀周轉比其他國家方便....

唉....香港人!多了解世界比較好

引用:
原帖由 spirit2008 於 2018-6-20 12:34 AM 發表

但中國就唔同,就算中國每年GDP增長維持到6.8%, 財富依然係集中係一小部 ...
美國最大既問題係....選舉....一齊死侵侵連到任先再算...

另外都要睇下美國係唔係真係周圍挑機, 如果歐盟一齊玩, 美國就唔未必玩咁盡! 要知道中國收左皮, 歐洲更加無力抗拒美國!

附件

GettyImages-971491304@1200x1200.jpg(114.6 KB)

2018-6-20 01:25 AM

當然玩唔起,無得比,同美國

引用:
原帖由 前田太專 於 2018-6-20 01:19 AM 發表

中國除了錢多之外沒其他野出牌...中國因為錢多是因為中國大型國企必須有共檔人員在...錢銀周轉比其他國家方便....

唉....香港人!多了解世界比較好 ...
你指中國錢多係紙幣多或黃金多

引用:
原帖由 waikin 於 2018-6-20 01:46 AM 發表

你指中國錢多係紙幣多或黃金多
中國,銀紙,或黃金多,都唔係重點,重點係中國是一黨專政,做咩野都唔做通過什麼國會或立法會,想頂玩就頂玩,在加依家咁嘅經濟實力,想搞定中國真的好難。

引用:
原帖由 sunny805 於 2018-6-20 01:58 AM 發表

中國,銀紙,或黃金多,都唔係重點,重點係中國是一黨專政,做咩野都唔做通過什麼國會或立法會,想頂玩就頂玩,在加依家咁嘅經濟實力,想搞定中國真的好難。 ...
吓,獨裁都變咗merit,無言

引用:
原帖由 ayhi 於 2018-6-20 02:08 AM 發表

吓,獨裁都變咗merit,無言
如果鬥施政高效率,獨裁係優勢

眾醉我醒會煩惱
眾醒我醉要吃虧
引用:
原帖由 1968HK 於 2018-6-20 02:11 AM 發表

贏唔贏唔係只睇施政效率

引用:
原帖由 1968HK 於 2018-6-20 02:11 AM 發表

佢小學都未畢業你袋咁多錢畀佢做乜?

提示: 違規內容已被屏蔽
今次吾還擊怕以後冇機會了

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]