• 瀏覽: 63,462
  • 回覆: 126
  • 追帖: 81
岩岩見到

熟食街市招租, 夜市租1000蚊晚、廳堂有40座位,可借用餐具廚具,有爐頭、蒸櫃,已擁有大量忠誠顧客、夜市時段6:00pm-12:pm,按金10000,歡迎家庭主婦/年輕人/好兄弟/專業廚師/同業自組班底營運.

$ 1000 晚,點做呀
易加好多租金貴,頂平
泥個租貴,按平
博你玩兩日走。

當$5500 成本,
$1000租,$1500人工,$3000食材
一晚兩轉坐滿80人
人均要$75位。
街市,人均$75, 晚晚爆場,先打和。

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
師兄
最近有無留意到自動售賣機生意?
我都留左一排, 有間仲響電視賣廣告
佢地包埋營運, 我淨係俾錢
可以有賣貨, 同廣告收入

我想加盟玩下! 你點睇?

引用:
原帖由 賺錢買維他奶 於 2018-7-12 07:26 PM 發表

師兄
最近有無留意到自動售賣機生意?
我都留左一排, 有間仲響電視賣廣告
佢地包埋營運, 我淨係俾錢
可以有賣貨, 同廣告收入

我想加盟玩下! 你點睇? ...
跟據趨勢,會越黎越多機
成本會上升,收益會下降。
回本期會由三年變成五至十年以上。

另外,目前既加盟模式太被動啦。
沒有任何選擇權。
留得比你既位都吾多好。
收費又吾透明,層層剝削,到手會好少。
(如果多都自己做啦)

由於多左機供應商
我估計會開始有保證回本計劃。(如不出,更有問題)
競爭出現,將會出現一批苦主聯盟。
自己供貨,自己維修,自己租場。
而且政府亦會開始討論出牌問題。
因目前量小,沒有任何規範。

做生意不能講死,分分鐘有新發展。
只會說三個月內我冇興趣。

引用:
原帖由 香港貼地青年 於 2018-7-12 08:37 PM 發表

跟據趨勢,會越黎越多機
成本會上升,收益會下降。
回本期會由三年變成五至十年以上。

另外,目前既加盟模式太被動啦。
沒有任何選擇權。
留得比你既位都吾多好。
收費又吾透明,層層剝削,到手會好少。
(如果多都自己做啦)

由於多左機供應商
我估計會開始有保證回本計劃。(如不出,更有問題)
競爭出現,將會出現一批苦主聯盟。
自己供貨,自己維修,自己租場。
而且政府亦會開始討論出牌問題。
因目前 ...
多機都係佢地selling point
因為佢地主打做marketing, 廣告, 越多機就有叫價力,
當然分到落黎有幾多, 真係天曉啦!

而其中有間上過訪問, 因為起40萬, 舖唔到咁多, 先搵加盟。
另一間就唔知喇!

佢地之前有保證回報計劃, 一開始有成皮, 之後好似得幾千。
可以話係70000 - 10000, 即係加盟成本60000

btw 加盟佢地的確被動, 雖則話唔使理, 佢地包埋托管。
同埋收費問題的確要考慮。
要成10皮野, 所以無加盟到

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 摸頂大亨 於 2018-7-7 05:27 PM 發表

Donald兄你好,小弟想閞一些舖作為自己第二門生意,趁自己仲有小小運仔有籌碼去嘗試, 請師兄俾d高見我,谢!

簡單介紹下自己,小弟34, 當年與一位拍檔柴娃娃去創業,公司已第8年了,當然收入比不上"真"老闆啦,不過我果行既特性同可能個人較懶,盡量都不OT,同五天工作,所以自己私人時間較彈性,好吧,入正題:

1. 自助洗衣店
開係新樓盤/劏房附近

2.足浴
有小小可以自娛用,細細地靚裝

...
Function room跟party room有什麼不同,我有朋友剛剛開了party room

引用:
原帖由 yangyang448 於 2018-7-13 09:53 AM 發表

Function room跟party room有什麼不同,我有朋友剛剛開了party room
祝你朋友好運
易加party house 太難做。
吾識做宣傳,又冇特色會出事。
你可問吓佢生意好吾好。

回覆 引用 TOP

樓主, 你好犀利呀..經驗豐富而且好多諗頭, 想你比下意見

我有間網店係賣健身野既 ( FB+網站, IG之前有,但冇乜人睇已放棄)
成立已一年了, 頭一年只賺幾萬, 生意額不多,
我諗主要係因為:
1.冇實物睇
2.唔係現貨, 要訂最快要3-4日送到
3.香港土地問題, 好少人屋企有咁多地方放健身機, 多數寧願去健身室做GYM
4.D貨價錢貴, 因為多數係重貨, 運費貴過賣其他野, 如果賣得平又冇乜錢賺

我本身有正職, 做文職, 性格比較內向, 不善於對客...只鍾意網上同客對話
之前做FB廣告放左唔少錢, 但都係冇乜效果, 所以依家都冇乜點做宣傳了
好多客都想睇實物, 問有冇門市...因為D人想試玩, 岩先會買
但係香港租金咁貴, 如果要放D機要租好大地方架....
今年生意差左好多,最近做優惠都冇乜人落單......我該放棄了嗎?
真係愈做愈灰...請指教..謝謝

回覆 引用 TOP

見到樓主post 好似見到救星一樣。

我本身響Facebook 賣翡翠近二年嘞,偶然的機會響領展傾咗個街市檔,也算在前位,租金可以接受,簽短租八個月。
我賣的主要喺平價翡翠,價格200-5000之間。
網上將會與街市同步經營。
又要點樣策略?
聽日就簽約嘞,個心立立亂。
謝謝🙏🏻

回覆 引用 TOP

師兄你好.
做左CD-ROM 好耐,忍唔住真係要開個戶口黎請教下.
打左好耐工, 中間有開過鋪賣衫,做左年幾,開頭都搵到D,但之後加租,做埋唔夠比,之後就出返黎打工.
呢幾年做到心灰意冷,想再出黎開鋪賣衫,但租金已經好高,想轉攪網店.
我本身電腦野都OK,FB,IG, 整網都冇咩大問題.最近見好多公司整好哂D TEMPLATE比人即買即用即做生意,有比埋批發,有D就自己UPLOAD野.成本唔太貴.我自己心目中有2樣野想做,想求下意見.
1. 賣衫,日/韓: 韓國衫賣到成生成市,要突圍,一D都唔易.但網店+現鋪先係出路?
2. 賣甜品/蛋糕: 屋企人都有整開(自己食,做埋比朋友),但手作仔,出貨量唔算快同多. 係咪最好租個小小地工廈位做?都係要申請牌?
我睇左好多CASE, 全職網店都未必成功,兼職仲危險,因為要睇既野實在太多.
唔想再打死一世工,唔怕辛苦,唔怕捱,唔係要發大達,搵到生活夠交租為首要目標.
唔該哂師兄先.

回覆 引用 TOP

本人最近物色到一間小食店準備頂手,如果相方已傾好價錢,要準備啲咩文件?同埋要唔要請律師或會計師?同埋如果我同本身間舖餐種唔同,廚房可能有改動,要唔要重新出牌?同埋仲有啲咩要注意?(第一次頂,乜都唔清楚)

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jacklihy 於 2018-7-5 07:07 AM 發表

本人想在日本生活及發展,見有些港人開的加盟店餐廳(3X3,華記)可以助你開店,做得過嗎?請給點意見,謝謝
允許我插口一下
呢間你可以黑名單,佢地有公關災難

你係香港人的話,你基本上好難請到日本人,最大機會係招台灣香港或大陸的留學生做Part Time

利申:我唔熟飲食業

回覆 引用 TOP

想請問有一間公司(A)想收購另一間公司(B), A公司填咗張NSC1 form,form 上填要B公司999‚999 share, 但B公司原本只有10000 share,A 公司B公司簽咗這張form,請問這張form 成立嗎?

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]