註冊 登入

回答所有生意難題(15年經驗) , 你問我答.

引用:
原帖由 香港貼地青年 於 2018-7-5 11:26 AM 發表

我睇左你個facebook page.
有兩個大方向要去做.
第一是裝修方面.
多加日式風格.
參巧popteen .加些日文字.日本直送.
印一些日本女孩穿旗袍既風board.印一些日本女孩內衣既風board.

一些鯉魚旗裝飾物等.
另外要增加一點隱閉性 , 太赤裸啦, 始終是香港, 而且較北區位置.
https://www.peachjohn.asia/?gclid ...
thankyou

回覆 引用 TOP

精選樓盤
引用:
原帖由 donald_ki 於 2018-7-4 02:57 PM 發表

你好, 師兄, 有事想請教. 本人已經年過四十, 在一家香港公司任職,人工總算過得去, 養得起一家三口. 由於公司人事鬥爭太複雜, 導致萌生去意. 本身自己有點兒儲蓄, 但是不多, 只有大概二十幾三十萬,都是自己辛辛苦苦儲存來的. 本人喜歡烹飪煮食,所以希望有一家自家的食店, 但資金是有限的, 我想請問如果頂讓店舖資金是否足夠,基於我本人沒有開店經驗, 是否加盟店舖比較合適? 資金又是否足 ...
你本身做邊行?
有冇興趣 ?(可以是不賺錢興趣)
性格外向定內向

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jacklihy 於 2018-7-5 07:07 AM 發表

本人想在日本生活及發展,見有些港人開的加盟店餐廳(3X3,華記)可以助你開店,做得過嗎?請給點意見,謝謝
外國吾多識

回覆 引用 TOP

Donald兄你好,小弟想閞一些舖作為自己第二門生意,趁自己仲有小小運仔有籌碼去嘗試, 請師兄俾d高見我,谢!

簡單介紹下自己,小弟34, 當年與一位拍檔柴娃娃去創業,公司已第8年了,當然收入比不上"真"老闆啦,不過我果行既特性同可能個人較懶,盡量都不OT,同五天工作,所以自己私人時間較彈性,好吧,入正題:

1. 自助洗衣店
開係新樓盤/劏房附近

2.足浴
有小小可以自娛用,細細地靚裝

3. Function room
係工廈,租場俾人活動

引用:
原帖由 摸頂大亨 於 2018-7-7 05:27 PM 發表

Donald兄你好,小弟想閞一些舖作為自己第二門生意,趁自己仲有小小運仔有籌碼去嘗試, 請師兄俾d高見我,谢!

簡單介紹下自己,小弟34, 當年與一位拍檔柴娃娃去創業,公司已第8年了,當然收入比不上"真"老闆啦,不過我果行既特性同可能個人較懶,盡量都不OT,同五天工作,所以自己私人時間較彈性,好吧,入正題:

1. 自助洗衣店
開係新樓盤/劏房附近

2.足浴
有小小可以自娛用,細細地靚裝

...
1 同 3暫時吾好諗啦
供應太多,除非你好有信心做到特色出黎
供應多既原因是中介要圈錢
將簡單操作,又賺到小小既生意,講到好有前途。再賣比你。(類似7仔)

第2是可考慮,但你搵多d 資料。
考慮目標客群。

你本業做咩,吾考慮做大 d ?

有網友問我
要日賣四百碗面計,大約要咩設備。
老實講,面利潤高d.

以茶餐廳計, 做一個客要20分鐘
營業十小時有4個rush hours
營業十六小時計有6個rush hours
以營業十小時計。
400客 / 4 小時 /一小時3轉。
最小要50個位,而且客要肯搭枱。
人手方面
約五分鐘出一個餐。
(煮公仔面3分鐘,水滾,煮其他材料,沖食物,落單,出餐,收枱, 如果事前功夫不夠,嚴重影嚮出餐時間 , 如有炒小菜,時間更長)
一人一小時出12個餐計。
要7~8個人同時做事。
如果做16小時,人工要double .頂假已經7日。
(所以做飲食,好小返5日,做死老細)

另外,50個位,約 13張四人枱。
以一張枱,3平方米空間計(包行走通道)
樓面要450呎實用左右
根據法例要求,廚房樓面同等面積計。
加埋細倉,廁所,約要1000呎實用,1300呎建築面積。

以民生地段計,$30/呎(建),約4萬月租。
人手8個,12萬
雜費2萬,共18萬
利潤60%,營業額要做30萬。
30萬/400客/30日(冇休息,新年都要做),平均$25。
( 仲有好多野未計,而且午市好難車輪轉吾停做3轉)
所以早餐點解要$35個,午餐要$45個

結論是,當你有能力解決以上所有既事。
餐廳系可以做既。
但吾勤力就吾好諗啦。

PS : 以上只是粗略計算,要實際數字,真系要企系餐廳門口計。
浪費兩三日考察時間,好過浪費幾十萬同幾年時間。

覺得資料有用,請比個LM , 支持我

引用:
原帖由 abrokenrib 於 2018-6-20 01:28 PM 發表

請問樓主,本人25歲女仔,有少少fashion sense ,想副業開間IG online shop,但未決定到賣乜產品,有諗過賣內衣/情趣用品/代購(未決定邊個國家)但IG同行競爭都好大,我諗緊會唔會係推廣最難?因為如果無人follow 你IG ,你推幾多好嘢,都無人落單喔?求解 ...
漏左你,sorry.即刻補。
網上賣野, 要捉住特色同流量兩個要點。

先講流量如facebook , hktvma, ig ,ebay ,amzon .
基本上人人成本差吾多。
如果要平,就要懂得找新興平台,如抖音。
或針對性平台,如bb討論區。廣告費,貴極有限。
IG 好既地方在互相 follow .勤力就有流量。

由於光靠流量是沒有用的。
所以要在特色上花功夫。
舉例說,ebay 特色是平同快上新款。
因為國外商家多靠ebay找貨源。
所以要贏,你知點做啦 ?
( 好多ebay 新手吾知遊戲玩法,見到ebay 價賤就覺得圍吾到皮, 玩ebay 其實要守到有下家先賺 )

說返fashion.
其實吾難,ig 十分易用。
舉例,美國a&f target 系高中男生
果堆男生,最想吸引女仔。
所以廣告全是年青大隻仔。
比錯覺男生,以為著左就有女生尖叫。
所以果時好興。
但十年過後,班後生變佬餅,個牌子完左。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 香港貼地青年 於 2018-7-7 05:44 PM 發表

1 同 3暫時吾好諗啦
供應太多,除非你好有信心做到特色出黎
供應多既原因是中介要圈錢
將簡單操作,又賺到小小既生意,講到好有前途。再賣比你。(類似7仔)

第2是可考慮,但你搵多d 資料。
考慮目標客群。

你本業做咩,吾考慮做大 d ? ...
我都有諗1. 近呢1兩年多了
2. 無師傅

引用:
原帖由 水景頁 於 2018-7-11 10:44 PM 發表

我都有諗1. 近呢1兩年多了
2. 無師傅
就黎多過7仔。
同共享office 有得輝
好快一齊死,淘汰一大堆。

回覆 引用 TOP

開果汁店加串燒,屋邨有冇得做

引用:
原帖由 水景頁 於 2018-7-11 10:55 PM 發表

開果汁店加串燒,屋邨有冇得做
吾負責任禁答你,我有得做,你冇得做。

咩資料都冇,點答 ?
你搵到間鋪做例先答你啦。
而且果汁同串燒,南轅北轍,冇協同效益。
簡西餐同果汁,串燒同啤酒
邊有果汁加串燒。

引用:
原帖由 香港貼地青年 於 2018-7-11 11:37 PM 發表

吾負責任禁答你,我有得做,你冇得做。

咩資料都冇,點答 ?
你搵到間鋪做例先答你啦。
而且果汁同串燒,南轅北轍,冇協同效益。
簡西餐同果汁,串燒同啤酒
邊有果汁加串燒。 ...
因路過某區,—小鋪做串燒,隔離小鋪做果汁,合併可唔可行,係屋邨

引用:
原帖由 水景頁 於 2018-7-11 11:41 PM 發表 

因路過某區,—小鋪做串燒,隔離小鋪做果汁,合併可唔可行,係屋邨
oic
冇對手應該可以
但太多野要預,落單都200個 item
manage 技巧要好高,辛苦d

引用:
原帖由 香港貼地青年 於 2018-7-11 11:45 PM 發表

冇對手應該可以
但太多野要預,落單都200個 item
manage 技巧要好高,辛苦d
明白🙏再想深—層

引用:
原帖由 水景頁 於 2018-7-11 11:48 PM 發表

明白🙏再想深—層
諗幾多都冇用
要有實例計,計多左自然就識。
我都系做好多生意。
一睇就知,賺吾賺,賺幾多,可以賺幾耐。

所有想做小食既朋友問我
我都叫佢睇幾間鋪先傾。
因為冇睇過既話,諗野會離地到外太空。
點講都吾明

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。