註冊 登入

回答所有生意難題(15年經驗) , 你問我答.

引用:
原帖由 香港貼地青年 於 19/6/2018 06:19 PM 發表

你想做咩食物 , 可PM 我
我誤會咗你問我⋯
我咁岩又求賜教

回覆 引用 TOP

精選樓盤
引用:
原帖由 PandaDa97 於 2018-6-19 05:12 PM 發表

謝謝樓主賜教
我早前也在版區內賜⋯⋯
見到有樓主這個分享實在太好了!

~~~~~~~~~~~~~~
考慮頂手 (頂讓) 一間小食店嚟做
籌備及物色中

主要出售小食、飯盒、自家製的醬料及節期性食物 (例如:蘿蔔糕、糉......之類)
日常食物方面, 其實會重新計劃過
未必跟足頂回來的店原本的出品, 可能部份相同。

在考慮及籌備的過程中, 有甚麼需要留意的?
例如:
食物製造牌 / 食肆牌
...
你的問題 , 與很多網友相似 .
我嘗試列出一個通用公式 , 令大家更清楚明白 . 方便計算 .

先設定  食物種類 影響店舖類型 , 客源 ,人手
公式是 [目標客戶 / 租金 *重覆性 *利錢 - 成本 ]  /對手
舉例1 : 良x吉日奶茶店
食物種類是奶茶
店舖類型 外賣店 , 較細 , 貴裝修
客源 是年輕人
人手 只需兩,三個人
如果在屋村樓下開 , 開業成本約 $15 萬
[目標客戶(少) / 租金(平) *重覆性(少) *利錢 (少)- 成本(少)] /供應 (少)= 白做
如果在海壩街開 , 開業成本約 $80 萬
[目標客戶(多) / 租金(貴) *重覆性(中) *利錢 (高)- 成本(少)] /供應 (中,獨特性因素) = 有機賺 (主要看潮流能否持續)

舉例2 : 牧羊人餐x
食物種類是 文青西式
店舖類型 堂食店 , 較 , 貴裝修
客源 是年輕人
人手 2樓面 3廚房 1洗碗
如果在屋村樓下開 , 開業成本約 $50 萬
[目標客戶(中至小,年青人上班去) / 租金(貴,因為要大地方) *重覆性(中至小,食茶記會多D) *利錢 (中)- 成本(中)] /供應 (少) (零) = 白做
如果在大會堂開 , 開業成本約 $80 萬
[目標客戶(多,大會堂多文青) / 租金(中至平,政府地) *重覆性(中,口牌較好,位置中曬MOOD) *利錢 (高)- 成本(中) /供應 (少) (獨市) = 有機賺 (續約與否 , 成為回本關鍵)

同樣公式
可以套入肥媽X房菜(難賺) , 頂爺X房菜(易賺) , 坐月靓湯 (難賺,競爭一定好大) , 魚旦燒賣 (難賺)  ,貴租茶記(難賺) , 月費OL膳食(一般) , 星空旦糕(一般) , CUPCAKE 專門店(一般) ,手工啤(一般)

你試下計 , 如果你主要出售小食、飯盒、自家製的醬料及節期性食物 (例如:蘿蔔糕、糉......之類) 生意會.......答案好明顯
如果你還想做 , 我要了解你更多野先

引用:
原帖由 街場仔 於 2018-6-19 08:33 PM 發表

hello 師兄,
睇到你嘅post及回覆,很有共鳴,
小弟sales出身,諗住創業,
會做網上藥材生意
營銷策略已無問題
但後勤好似如何搵供應商合作,牌照申請問題等,無從入手,可否向你求教
(無諗住開門市) ...
成藥 , 西藥 , 中藥 , 保健品 ?
一款 , 一系列 , 一類別 ?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 香港貼地青年 於 2018-6-19 06:17 PM 發表

我感受到你好想做平價貨 .
其實可試一試 , 成本只不過幾千 .
( M記$2雪糕 , 你都冇可能日日食 , 吸引左你黎 , 你又會吾會食多左M記 ?? 食多左 , 你又賺多左幾多 ?? )

但有成功經驗既網友都不會認同 .
你入左10蚊或20蚊貨時 , 佢會賣$8 ,$5 ,$2 ,很快你們都不用做.
鬥平 , 基本上 , 有效一星期 , 然後搵所謂既新貨 . 又鬥平 .
...
好多謝樓主你咁詳細解答,都會做平少少個價錢,希望啲人行入黎睇岩都會大啲動機買,但就唔會同$10/$20爭過你死我活了

我小店因為太細,所以都無特意裝修,但就有放兩個較靚的飾品櫃,黎緊改善緊店鋪格局,希望用多啲空間放多啲產品出黎,請問樓主,一家飾品店放多啲飾品係咪好過放得比較少呢?

希望樓主可分享賜教 感激不盡

請問樓主,本人25歲女仔,有少少fashion sense ,想副業開間IG online shop,但未決定到賣乜產品,有諗過賣內衣/情趣用品/代購(未決定邊個國家)但IG同行競爭都好大,我諗緊會唔會係推廣最難?因為如果無人follow 你IG ,你推幾多好嘢,都無人落單喔?求解

提示: 違規內容已被屏蔽
也想問多些樓主提到的「共享廚房」
是否共租一個有食物製造牌的廚房?
還是近年流行的,類似小型party room,有廚房的?

謝謝樓主

引用:
原帖由 香港貼地青年 於 2018-6-9 12:59 AM 發表

攪食牌****簡單****分 大牌 同 細牌
網上賣食物依法例係要食物製造廠牌照申請指南
但我估一半人系冇牌

大牌 一般是明火 , 大電子爐 , 有坐位
細牌 不能明火 , 只能做小食 , 可有坐位

以全新街鋪計 ,
大牌零設計要五十萬左右
細牌零設計要二十萬左右
租鋪前要留意來去水 , 同廁所位 . 法例一定要架 ,吾系間間都可以做食

所以頂手是比較有著數
頂手時 ...
細牌零設計20萬左右什麼意思?是裝修廚房及樓面還有申請拍照的費用嗎?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 in_hk_people 於 2018-6-20 12:35 PM 發表

好多謝樓主你咁詳細解答,都會做平少少個價錢,希望啲人行入黎睇岩都會大啲動機買,但就唔會同$10/$20爭過你死我活了

我小店因為太細,所以都無特意裝修,但就有放兩個較靚的飾品櫃,黎緊改善緊店鋪格局,希望用多啲空間放多啲產品出黎,請問樓主,一家飾品店放多啲飾品係咪好過放得比較少呢?

希望樓主可分享賜教 感激不盡 ...
你 POST 幾張舖頭相大家參巧下啦
我亦容易比意見

現在我大概提出店舖設計時有幾個經常忽略既位

1. 燈光 .
易加 LED 好平 .一定要用COB射燈 ,最好用大牌子
( 大牌子柔和得黎又夠光夠散 ) .
而且要識分主燈同裝飾燈 .
裝飾燈越多既舖人會多D .

2. 牆紙
牆紙不是真的牆紙 , 是指你要懂得把貨裝得豐滿D .
在遠看 , 要客人一眼就知你賣什麼 .

在近看 , 要多用裝飾作襯托

棉花根本不是產品 , 但放在被鋪隔離 , 就覺得被鋪好天然
又舉例
OL 手飾隔離 放兩枝SK2 護膚品( 當然是用完 ) , 或幾張成熟自信既OL 相 .

3. 招牌
一定要簡單 明顯 .

引用:
原帖由 PandaDa97 於 2018-6-20 01:59 PM 發表

也想問多些樓主提到的「共享廚房」
是否共租一個有食物製造牌的廚房?
還是近年流行的,類似小型party room,有廚房的?

謝謝樓主
小型party room既廚房一定系冇牌 .
「共享廚房」是指有牌既餐廳在不營業時 , 將廚房借出給你使用 .

有朋友話50萬開間飲品店, 10萬備用營運, 樓主係咪覺得真係夠?
雖然我唔係做生意, 但係真心覺得唔夠, 佢連每日應該做幾多生意額賣幾多杯飲品未睇, 只係覺得人地好賺就打算開, 話飲品入貨好平, 用具可以淘寶, 又無飲食經驗, 我只係輕輕問左啲問題佢就話一個人research唔晒, 仲想做自己品牌, 呢位朋友係咪太衝動呢?

覆41#
引用:
原帖由 babiesasa 於 2018-6-21 10:58 PM 發表

有朋友話50萬開間飲品店, 10萬備用營運, 樓主係咪覺得真係夠?
雖然我唔係做生意, 但係真心覺得唔夠, 佢連每日應該做幾多生意額賣幾多杯飲品未睇, 只係覺得人地好賺就打算開, 話飲品入貨好平, 用具可以淘寶, 又無飲食經驗, 我只係輕輕問左啲問題佢就話一個人research唔晒, 仲想做自己品牌, 呢位朋友係咪太衝動呢? ...
錢是夠的
但冇特式 , 開一間死一間 .
睇返4# POST .

要賺錢 , 只能做一些本小利大既潮流生意~最好例子台式飲品
可惜 , 市場飽和 ,開業成本不斷上升 .現在已經很高風險 .
目前""新店""能賺到既只有 ,X辰吉時 茶飲專門店
此時我告訴你定位既重要
本小利大既潮流生意 , 當你開業時 是 本小 利大 潮流 做定位
只要一天市場改變了 , 你既死期會到
要做下去 , 只能再找下一個 本小 利大 潮流 既產品
引至你開業時就要把裝修成本 同 產品開發 成本考慮加入恆常開支中 .

葵廣飲品 , 有冇人知呢堆死曬未 ??
反而有個明星開果間 , SELL 真茶葉 ,茶味夠 ,
佢定位是實力 , 租金吾加既情況下 , 我覺得可長做 .

現實中是有些朋友是真有潮流觸覺
其實可在開業前 , 試下沖一杯 , 之後系葵廣走黎走去 .
假如有人望 , 就有市場 .
冇既話 , 憑什麼要專門走去你到買野飲 ??

[quote]原帖由 香港貼地青年 於 2018-6-8 02:44 PM 發表

對大多數人來說 , 做生意是九死一生既玩意 .
對少多數人來說 , 做生意屢戰屢勝 .
最主要分別是思維問題

在30年前 , 只要你有好產品 , 你就能風生水起
但現在你有好產品 , 沒有好策略同定位 , 基本上冇好結果

其實開這個{你問我答} , 是為了教我十歲女兒做生意
市面上講理論既書太多啦 , 但現實才是最好既老師
所以希望在幫到人之余幫到自己 .

樓主你好, 求指教!!
小弟一直都想嘗試創業,仲希望趁還年輕闖一番。
開門見山,求指教FishSpa /魚療行業(親親魚吸腳死皮等)在香港還能做得起來嗎?
了解過市場供應者少,實際需求不太確定,回頭率/持續性難保證,但都想試下。
想藉前輩經驗,分享一下心得。

市場最大擔憂是細菌傳染,
經營:
一人一缸, 小鱼
可供一次性腳套(慎怕者又想試)
泡完魚缸再用滴露等消毒腳
如選在西九龍,又吾知得吳得?
求高見 感谢!

回覆 引用 TOP

你好,樓主:
開門見山,請指教FishSpa /魚療行業(親親魚吸腳死皮等)在香港還能做得起來嗎?
了解過市場供應者少,實際需求不太確定,回頭率/持續性難保證,但都想試下。

Fishspa是香港仲有無得做, 市場最大擔憂是細菌傳染,
經營:
一人一缸
泡完魚缸再用滴露等消毒腳
如選在西九龍,又吾知得吳得?
求高見

覆44#
引用:
原帖由 dreaming84 於 2018-6-21 11:54 PM 發表

你好,樓主:
開門見山,請指教FishSpa /魚療行業(親親魚吸腳死皮等)在香港還能做得起來嗎?

Fishspa是香港仲有無得做, 市場最大擔憂是細菌傳染,
經營:
一人一缸
泡完魚缸再用滴露等 ...
這個問題非常好 , 十分經典 .
很好多人在外地遇到新時物 , 就想引入香港 .
有想法是好的 , 支持 .

以下就來說說我的看法
FishSpa /魚療行業 , 我相信網友心中已有一個否定的答案
只是不知道原因 , 所以對他念念不忘 .

你可回想一下 , 第一次遇到他是在什麼場景 ?
那天應是一個在台灣, 過著一個放鬆悠閒既假期 ,
逛了一天市集 , 累的時候 .
回到呂館 , 剛好有見到FishSpa , 覺得有趣 , 然後試啦 .

現在我們轉換一下場景 ,
在香港 , 你逛了一天市集 , 累的時候 .
你應該會回家吧 .

其實問題核心在於消費場景
FishSpa 作為一個獨立產業是不可能的.
他只是旅遊產業附加的一環 .
客人是以嘗鮮的心態去使用服務 .
他還沒有形成保健的形象 , 所以回頭率/持續性難保證 .

另外 , 成本亦是一個關鍵的問題.
在阿里山FishSpa , 魚是天然的 , 幾乎零成本 .
一次投入 , 長期使用 .
但在香港以人工飼養的話 , 成本極高 .
而且室內 FishSpa 極難擺脫骯髒的感覺 .

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。